Fundació Apel·les Fenosa

Es publica el Diccionari Fenosa pel vintè aniversari de l’obertura del Museu del Vendrell

Redactat pel director de la Fundació Apel·les Fenosa, Josep Miquel Garcia, descriu a través de 221 entrades i 126 planes els personatges, els indrets i els fets més significatius de la vida de l’escultor

Es publica el Diccionari Fenosa pel vintè aniversari de l’obertura del Museu del Vendrell. Ajuntament del Vendrell

Es publica el Diccionari Fenosa pel vintè aniversari de l’obertura del Museu del Vendrell. Ajuntament del Vendrell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Fundació Apel·les Fenosa acaba de publicar el DICCIONARI FENOSA, amb motiu del vintè aniversari de l’obertura del Museu del Vendrell. El llibre es pot trobar ja a la seu de la Fundació. Redactat pel seu director, Josep Miquel Garcia, descriu a través de 221 entrades i 126 planes els personatges, els indrets i els fets més significatius de la vida de l’escultor, amb fotografies de Nicole Fenosa de la majoria d’ aquestes figures claus per entendre la trajectòria de l’artista.

El llibre ens presenta per ordre alfabètic els seus pares i germans, els llocs on va viure....Almatret, Barcelona, La Floresta-Pearson, París i El Vendrell, els tallers on va treballar, els seus amics artistes francesos i catalans, els fonedors dels seus bronzes, els poetes... sense oblidar persones molt properes a ell com l’Anita, que cuidava d’ells al Vendrell, o Joan Aribau, que protegia el jardí del Portal del Pardo.

En relació al Vendrell el diccionari apunta:

VENDRELL, El

D’ençà de la compra del Portal del Pardo, la capital del Baix Penedès esdevé la residència estiuenca de Fenosa fins la seva mort. El paisatge de la comarca inspira nous motius a la seva obra i El Vendrell serà el centre d’acollida de totes les seves amistats catalanes i estrangeres. Ara acull la seu de la Fundació Apel·les Fenosa i del seu Museu, però la vila va establir vincles estrets amb l’escultor, organitzant exposicions com l’  homenatge a Fenosa a la Biblioteca Pública l’any 1984 , després el 1989, i el 1990 amb l’exposició “aigüades” a la sala del Portal del Pardo i el 1999 “20 escultures” a la mateixa sala, amb motiu del centenari del seu naixement.

L’any 1984 Nicole recordava que “vam marxar amb avió per anar al Vendrell, del 28 de maig al 3 de juny, l’Ajuntament li va fer un homenatge. Amb estimació i molta imaginació, Anna Serra, regidora de Cultura, va organitzar aquesta setmana d’actes. Van començar el dia 28 a la Biblioteca Municipal on Daniel Giralt-Miracle va presentar una exposició d'escultures de Fenosa i també de fotografies d’ell, realitzades per Jean-Marie del Moral. Totes les escoles de la regió van participar a les exposicions. Mai havia vist tantes versions de Nicole au chapeau, de Flûtiste i d’Ophélia... esculpides, dibuixades i pintades. Centenes de quaderns que contenien biografies escrites i il·lustrades pels alumnes. Cada vespre hi havia conferències d’historiadors i de crítics d’art. A la vetlla de la clausura de l’esdeveniment, es va realitzar un concert amb l’Orfeó i la cantant catalana Marina Rossell. El 3 de juny, es va muntar un escenari immens davant de casa en el que durant més de dues hores es van representar danses de la regió, moltes de les quals són originàries de l'època dels romans. L’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, va proferir un discurs que declarava Fenosa com a «fill adoptiu del Vendrell» i li va entregar, en aquesta ocasió, la Medalla d’Or de la ciutat.”

L’ homenatge de l’ any 1989 va ser organitzat per l’Ajuntament del Vendrell a “Cal Rabassó”, que havia estat adquirit per l’ Ajuntament i on s’ubica ara el Museu Deu Font, amb la iniciativa especialment de Rosa Vila Abadal, Carmen Castellanos i Jan Cugat, amb la participació molt estreta  del regidor de l’ Ajuntament Joan Mañé, com un acte a la seva memòria, que va comptar amb l’actuació d’ Ovidi Montllor acompanyat a la guitarra per Toti Soler  i lectures de poemes de Corredor Matheos, sota la coordinació de Ricard Salvat.

Amb posterioritat un carrer du el seu nom, i l’ Ajuntament va adquirir i instal·lar l’escultura “La Première”. L’any 2021 la Fundació va dipositar l’escultura ‘La tempesta perseguida pel bon temps”  davant del Centre d’Atenció Primària (CAP) del municipi com  homenatge a les víctimes de la covid-19. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local