SETENA FESTA DE L'ESPIGALL

L'espigall: el producte més singular i el millor exemple de consum responsable i de proximitat

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 31-01-2024

L'espigall és el protagonista de la temporada: és un producte discret, però singular que exemplifica a la perfecció la importància del consum responsable i de proximitat. Aquest diumenge a Vilanova i la Geltrú ha estat el centre d'atenció a la setena edició de la Festa de l’Espigall, una cita gastronòmica que no només vol posar en valor aquesta verdura, sinó que s'ha convertit en un reconeixement públic als agricultors i consumidors d'aquest producte autòcton i de gran valor nutricional.

Organitzada des de l'agència de desenvolupament econòmica Node Garraf amb el suport de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú mitjançant la participació dels Mercats municipals i l'Associació d'Espigalls del Garraf, la festa va reunir més de 300 persones que van poder degustar espigalls en diferents receptes originals. Els espigalls saltejats, la crema d’espigalls i la melmelada d’espigalls amb formatge van ser algunes de les degustacions que els assistents van poder tastar amb Vins del Massís del Garraf de la mà de Vinyes 7 Pams i del Celler de Viticultors de Vilanova i la Geltrú. Els més petits també van poder gaudir d'un programa ric en tallers infantils i d’un espectacle de màgia. 

Durant l'acte institucional, que va comptar amb la participació de Marta Verdejo, presidenta de Node Garraf, Juan Luis Ruiz, alcalde de Vilanova  i la Geltrú, i Montse Marcè, presidenta de l'Associació d'Espigalls del Garraf, es va fer un reconeixement a totes aquelles persones que han contribuït a que l'espigall sigui una part important a la dieta comarcal i una menció especial a l'Àngels Hernandez, com a consumidora d'espigalls; el cuiner del restaurant l’Artiga de Vilanova i la Geltrú, Jordi Montserrat, i el pagès Josep Pujadas de la Sínia Pujadas. L'homenatge va servir per destacar la implicació i la trajectòria dels guardonats entorn a la producció i la difusió d'aquest producte.

La presidenta de Node Garraf, Marta Verdejo, va ressaltar que "l'agricultura és un dels sectors més estratègics de la nostra economia, ja que està present en el dia a dia de tots els ciutadans: per esmorzar, dinar i sopar". A més, va fer èmfasi en la importància del relleu generacional per garantir el futur del sector: "L'Espigall no només representa l'esforç per produir un producte saludable i autòcton molt nostre, sinó que també ens recorda la importància de la proximitat, del consum sostenible amb el medi i de l'educació en una alimentació sinònima de salut".

Els espigalls i els brotons són els brots que surten de l’axil·la de les fulles de la col brotonera. Es distingeixen per la seva morfologia i per aparèixer en moments diferents del cicle de la planta, tot i que molt sovint, al Garraf, s’utilitza la paraula espigall per denominar les dues formes dels brots, a més de la planta. Els brotons són tiges amb fulles de color verd que es cullen durant els primers mesos del cultiu. Els espigalls són les inflorescències immadures de la col brotonera que, després del fred, esdevenen del brotó. Aquesta verdura, en les seves dues formes, és molt apreciada pel gust i textura suaus.

En definitiva, la col brotonera o espigall, al Garraf, és una varietat de col que prové d’alguna varietat antigament seleccionada per l’aprofitament dels seus brots laterals i s’ha conservat gràcies a la dedicació de diferents agricultors de la zona, que han mantingut el seu cultiu i la comercialització als mercats locals. La planta de la col brotonera presenta una morfologia molt singular i no forma cabdell. És una planta d’entre 1 i 1,5 metres d’alçada i es caracteritza per tenir les fulles pinnatinèrvies i arrissades. Actualment, els espigalls es cultiven en algunes sínies de les localitats de Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes i Cubelles.

Els podreu comprar als Mercats municipals de Vilanova i la Geltrú i també al mercat de pagès diari que es troba al voltant del Mercat del centre on els propis pagesos i pageses ofereixen els seus variats productes amb la venda directa. També l'Aula gastronòmica del Mercat del centre organitza tallers de cuina per aprendre a cuinar-los i degustar-los amb tot les seu sabor i propietats. Si encara no coneixeu els espigalls,  animeu-vos a descobrir-los.

Bon profit!! 

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local