L’hostaleria de Sitges impulsa una iniciativa contra el canvi climàtic i la descarbonització dels establiments. EIX
Redacció |
Sitges
03-05-2022 13:54
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Centre d’Atenció al Visitant Can Milà de Sitges ha acollit aquest dimarts la presentació del projecte Sitges #PelClima que programa un pla d’accions per lluitar contra el canvi climàtic i promoure la sostenibilitat entre els establiments d’hostaleria. La iniciativa vol fomentar la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle a través de l’aplicació d’iniciatives que permetin als establiments ser més sostenibles i reduir l’empremta ambiental.
En total 46 establiments s’han unit a Sitges #PelClima i s’han identificat prop de 800 accions posades en marxa a Sitges en matèria d’estalvi d’aigua, eficiència energètica, mobilitat sostenible, empremta de carboni, consum responsable i correcta gestió dels residus.
Una vegada analitzats els establiments participants en la iniciativa s’han proposat compromisos com la instal·lació de reductors de cabal als establiments fins arribar al 100%, ajudar als establiments a utilitzar envasos que no siguin d’un sol ús i contractar energia elèctrica 100% renovable. Amb aquests compromisos que adoptarà el sector de l’hostaleria també s’espera que es vegin reflectides en accions de la ciutadania i que, d’aquesta manera, el territori segueixi la seva trajectòria de descarbonització per complir el compromís amb l’Acord de París.
Sitges i el Gremi d’Hostaleria demostren també un compromís ferm en matèria mediambiental. L’Ajuntament de Sitges porta a terme un ampli paquet d’accions a favor de la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic. A finals de l’any passat, el consistori es va adherir al nou Pacte per les Alcaldies pel clima i l’energia, impulsat per la Comissió Europea. Amb aquest acord, l’Ajuntament de Sitges adopta el compromís de reduir les emissions de CO2 en un 55% el 2030 i assolir la neutralitat climàtica el 2050.
L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha ressaltat “el compromís del consistori amb el medi ambient i la importància de sumar-se a la iniciativa Sitges #PelClima perquè des de l’Ajuntament es treballa des de fa temps per situar Sitges com a referent en la sostenibilitat i, en aquesta línia, des del 2016 el municipi compta amb la certificació Biosphere Destination, l’única certificació reconeguda a nivell global per l’Organització Mundial del Turisme i que suposa un reconeixement a la qualitat, la sostenibilitat ambiental i la responsabilitat social de Sitges com a destí turístic. A més, Sitges treballa en criteris sostenibles des d’un punt de vista mediambiental i, també cultural, social, territorial, econòmic i de governança”.
Per a Joaquim Edo, responsable de comunicació de Coca-Cola Europacific Partners a Catalunya, “amb la iniciativa Sitges #PelClima, emmarcada dins del nostre programa Hostelería #PorElClima, volem posar de manifest la importància i la necessitat d’abordar una gestió de l’hostaleria sostenible i a favor del medi ambient”. A més, Edo ha afegit que “aquesta gestió sostenible també passa per l’ús del envasos, un dels nostres grans reptes que abordem des de tres enfocs: reduir, reutilitzar i recuperar, per tal de liderar un ruta cap a l’economia circular”.
Coca-Cola ha escollit Sitges ja que que el litoral mediterrani és una zona particularment vulnerable al canvi climàtic i el mar s’escalfa un 20% més ràpid que la mitja mundial. Per a Pablo Barrenechea, director d’Acció Climàtica d’Ecodes, “l'Acord de París ha marcat una meta obligatòria: que l'augment de la temperatura mitjana a la Terra es quedi a final de segle molt per sota dels dos graus respecte als nivells preindustrials i fins i tot intentar deixar-ho en 1,5 °C. El litoral mediterrani és una zona molt vulnerable al canvi climàtic. El desglaç provocat per la pujada de temperatura del planeta afecta directament a la pujada del nivell del mar, i les costes estan sent i seran encara més afectades per aquest procés. Sitges fa avui un pas endavant en el seu compromís contra el canvi climàtic, i això significa posar mesures per a cuidar les seves platges, però també significa el compromís de les seves empreses hostaleres per disminuir les seves emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i així rebaixar el seu impacte sobre el medi natural”.
El gerent del Gremi d’Hostaleria de Sitges, Alejandro Eguía, assegura que “Sitges és una localitat que està vivint una clara reactivació econòmica i un increment de l’activitat i el turisme, després d’una Setmana Santa a ple rendiment amb una ocupació de fins al 90%. Després de dos anys marcats per la pandèmia, en els quals la prioritat ha estat la reactivació econòmica del sector i tornar a la desestacionalització, ara la restauració afronta el repte de continuar sent sostenible amb el medi ambient, a favor de l’economia local i quilòmetre zero”. Eguía ha afegit que “la restauració pot ser un gran altaveu per sensibilitzar a la població local i internacional”.
Aquesta iniciativa ha estat implementada a altres poblacions de Catalunya, entre les quals Girona, Lleida i Barcelona i compta amb més de 300 establiments adherits i, alhora, forma part també d’un projecte més gran anomenat “Hostelería #PorElClima” creat per Ecodes en el marc de “Comunidad #PorElClima” i impulsat per Coca-Cola i Hostaleria d’Espanya, que va néixer el 2017 amb el mateix objectiu que les empreses d’hostaleria se sumin a la lluita contra el canvi climàtic i facin la transició cap a una economia baixa en carboni contribuint a implementar amb ambició els objectius de l’Acord de París.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!