ACN/ Albert Hernàndez |
Sitges
27-07-2023 10:07
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els allotjaments de l'àmbit metropolità són a punt de donar el tret de sortida a l’agost amb una ocupació propera al 100%. Hotelers del Maresme, Castelldefels i Sitges es mostren optimistes i confien repetir les bones dades de l’any passat, alhora que els càmpings de la demarcació donen per fet el ple absolut en algunes setmanes. Unes previsions que, asseguren, compensen la frenada viscuda entre els mesos de juny i juliol en comparació a la tendència a l’alça registrada durant l’any. Des del Maresme i Castelldefels destaquen el pes del visitant local, tot i que arran de la pandèmia s'ha perdut clientela fidel a la costa maresmenca. Sitges, al seu torn, està a l'espera de com es traduirà la pujada dels tipus d'interès.
Les perspectives de la temporada turística al Maresme es presentaven "bones", després dels resultats de 2022, de dir adéu definitivament a la covid i de veure que enguany la campanya arrencava al març amb índexs d'ocupació que anaven evolucionant "de forma favorable", explica a l'ACN el president del Gremi d'Hostaleria, Jordi Noguera. Amb tot, la situació es va frenar al juliol, fet que atribueix a la manca de turisme internacional, especialment de països com França, Anglaterra i Alemanya.
Noguera detalla que de cara a l’agost, la mitjana d'ocupació es mou entre el 70% i 80% entre setmana, mentre que els caps de setmana puja per sobre del 90%. Una variació que atribueix a un client més "itinerant" i que fa estades més curtes, un canvi d'hàbits arran de la pandèmia, apunta. I això s'ha traduït amb pèrdua de "clientela de llarga durada, que es quedaven mínim una setmana, i que portava anys visitant la comarca i els seus establiments”.
Sigui com sigui, el president dels hotelers maresmencs espera que a l'agost la xifra s'estabilitzi per sobre el 90% amb el mercat nacional i el francès “més proper" a Catalunya. "Al final el balanç serà positiu", tot i no complir amb els pronòstics inicials, però recorda que es venien d'uns anys complicats.
Uns percentages que s'estima també es donaran a Castelldefels. El president del Gremi d'Hostaleria del municipi, Manuel Àngel Ortiz, considera a l'ACN que a l'agost estaran a tocar del 90%, "que ja és un rècord". Igual que al Maresme, entre juny i juliol al Baix Llobregat s'ha produït "una frenada" i la mitjana d'ocupació no s'ha mogut del 85%, excepte en algun establiment puntual. Malgrat això, diu que l'any "està anant bé" i destaca la presència del turisme nacional, que quantifica en un 80%.
Sitges, a punt per millorar registres
Pel que fa a Sitges, s'espera un estiu amb una afluencia d’hostes major que la de l'any passat. El president del Gremi d’Hostaleria, Oskar Stöber, assegura a l'ACN que preveu estar per sobre del 90%, una tònica que ve marcada per un "primer semestre de l'any que ha estat molt per sobre del 2022, que ja era bo".
Únicament va haver-hi "desacceleració" al juny, cosa que va generar "una mica de neguit" de cara a la resta de la temporada, però les previsions "són bones i s'han de confirmar". En aquest sentit, confia en "l'alta incidència de la darrera hora", un hàbit que està "creixent" any rere any, diu Stöber. També situa grans expectatives en el visitant internacional, sobretot alemanys, britànics, francesos, nòrdics i escandinaus. Uns registres que es complementen amb una gran afluencia d’hostes procedents d’’arreu de Catalunya.
Amb tot, Stöber es mostra “expectant” davant la influència que pot tenir en la resta de l'any la pujada dels tipus d'interès a Europa. Per ara, creu que els càlculs i els números que hi als llibres "són bons".
Plena ocupació als càmpings
Al seu torn, els càmpings experimenten una evolució creixent els mesos d'estiu. El president de l’Associació de Càmpings de Barcelona, Albert Casas, precisa a l'ACN que fins a la primera quinzena de juliol les ocupacions han anat entre el 50 i 70%, mentre que a partir de la segona s'ha elevat a prop del 80%. De cara a l'agost, les reserves es mouran entre el 90 i 100%, especialment al litoral.
Casas apunta que l’associació, agrupa 47 càmpings de la demarcació, els quals auguren un 2023 “més optimista” que l’any passat, si bé en alguns negocis no descarten una pèrdua puntual de clients. Ressalta que el ritme de reserves és “molt diferent” entre el primer i segon trimestre, amb més volum a principis d'any. Així i tot, les reserves d’última hora encara poden agafar protagonsme, afegeix.
El perfil del client més predominant en aquests allotjaments segueix sent el familiar, i assegura que "s'està notant" que s'han fidelitzat noves famílies que han debutat en aquests allotjaments arran de la pàndèmia. De fet, assegura que cada estiu creix el nombre de persones que “descobreixen el càmping per primera vegada”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!