Guerra comercial

Empreses davant la incertesa dels aranzels i el temor a una aturada econòmica: "Tenim motius per posar-nos nerviosos"

Un celler del Penedès explica la complexa gestió de les exportacions als EUA

Ampolles de cava de Molí Parellada a la línia d'embotellament . ACN

Ampolles de cava de Molí Parellada a la línia d'embotellament . ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els empresaris catalans viuen setmanes d'incertesa davant la nova política aranzelària dels EUA. L'entrada en vigor de nous impostos -els últims aquest mateix dimecres– provoca distorsions en el dia a dia de qui té en els EUA un dels principals mercats. És el cas del celler Molí Parellada de Torrelavit, que té un contenidor amb 8.400 ampolles aturat al port de Barcelona per ordre de l'importador. I és que al vi i al cava se li aplica ja un aranzel del 20%. Un altre dels sectors afectats és l'acer, que ja fa un mes que té un aranzel del 25%. "Intentem estar tranquils, però tenim motius per posar-nos nerviosos", afirmen des de Transmesa, un fabricant de tubs per a maquinària i automoció amb seu a Arenys de Mar (Maresme).

La companyia metal·lúrgica fabrica tubs de precisió per a injectors d'oli, sistemes hidràulics o circuits de refrigeració, entre altres aplicacions. El mercat americà representa un 25% de la seva producció i els "moviments" que s'estan donant als EUA generen certa "intranquil·litat" a l'empresa.

En aquest sentit, el CEO de Transmesa, Joan Ramon Domènech, admet que ja s'han començat a notar algunes afectacions. "Veiem que hi ha menys entrada de comandes els últims dies perquè la gent s'espanta". Segons Domènech, que es generi una situació d'aturada de l'economia per "por" o la caiguda de les borses és "més perillós que el mateix aranzel".

Amb tot, l'empresa segueix enviant contenidors per mar als EUA per seguir servint als clients, sense saber encara quina serà la repercussió real. La majoria de productes estan gravats per l'aranzel del 25% de l'acer, que s'aplica des del 12 de març, però hi ha peces que es regeixen pel tipus general, del 10% o el 20% segons de la data d'enviament.

A més, el fet que la mercaderia trigui algunes setmanes a travessar l'Atlàntic fa créixer encara més la incertesa en el si de la companyia. "No tinc clar que quan el producte arribi a port, la decisió final o les negociacions amb Europa facin que aquests percentatges canviïn", assegura Domènech.

Des de la companyia també recorden que ja amb la política aranzelària de l'anterior mandat de Trump es van acabar aplicant exclusions a determinats productes, entre els quals hi ha l'acer. El venciment de les exempcions serà durant aquest mateix any, però això dona "mesos de marge" al sector per poder renegociar preus en destí.

Amb tot, des de Transmesa asseguren que el mercat americà no es pot perdre i que és 'únic' a escala mundial. "Ja fa temps que busquem d'altres mercats i no és tan senzill", alerta Domènech. El CEO de la companyia assegura que no hi ha un mercat de 300 milions d'habitants i del nivell econòmic i industrial com el dels EUA.

Un contenidor aturat a port

Acer al marge, també des de dissabte passat els productes europeus que arriben als Estats Units estan gravats amb un 10% d'impostos als quals s'afegeix un altre 10% a partir d'aquest dimecres. Una escalada que està portant alguns importadors nord-americans a aferrar-se a la cautela.

Al celler Molí Parellada, un client dels EUA els ha demanat aturar una comanda que ja estava a punt per embarcar al port de Barcelona. "Ens ha dit que no podia fer retrocedir el cava que ja estava a alta mar, però ha demanat aturar el darrer contenidor a l'espera que la situació es calmi", relata el propietari d'aquest celler de Torrelavit, Francesc Domínguez.

"Fins que no surti el contenidor, no el podem cobrar, i això pot tenir un impacte directe en els treballadors o proveïdors", avisa. Domínguez també recorda que el cava que s'envia als EUA té un etiquetatge especial i, si la comanda queda cancel·lada, s'hauran de retirar les etiquetes per incrustar-ne d'altres, "amb la feinada que representa".

Des del celler viuen aquesta incertesa "amb molta angoixa", ja que aquestes 8.400 ampolles en pausa il·lustren el bloqueig a què s'exposa l'activitat de l'empresa, que ven als Estats Units el 66% del mig milió d'ampolles de cava que produeix cada any. Des de fa més de cinc anys, és el mercat principal seguit del Japó.

Domínguez lamenta que el sector vinícola s'hagi vist immers en una guerra comercial que en un inici estava cenyida a l'àmbit industrial. Sosté que el lliure mercat "beneficia tothom", i confia que acabi havent-hi entesa entre la Unió Europea i el govern de Donald Trump perquè el vi pugui circular sense aranzels.

De moment, l'executiu comunitari ha deixat fora d'impostos addicionals el whisky estatunidenc després que Trump amenacés amb aranzels del 200% el vi i el cava.

Repercutir l'aranzel en el preu final

A l'espera de veure com es resol la situació, les empreses ja pensen en vies per no perdre marge de negoci en el nou escenari aranzelari. La repercussió de l'impost en el preu final sembla per ara l'única via d'escapament, amb el perjudici competitiu que això pot representar.

Des del Molí Parellada veuen passar les setmanes amb "patiment" davant l'expectativa que mostren els importadors, que "no es mullen" perquè estan pendents de com reaccionaran els clients finals quan se'ls repercuteixi el preu dels aranzels. El cava d'aquest celler es destina a l'alimentació i la restauració, amb una xarxa de clients diversa en volum d'activitat.

Si arrelen els impostos del 20%, Domínguez creu que a mitjà termini els consumidors ho acabaran interioritzant "perquè no és cap gran barbaritat, i és comparable al 21% d'IVA que tothom paga a Espanya". Juga a favor del sector el fet que el cava és el vi escumós elaborat amb mètode tradicional més consumit als EUA, sense competidors autòctons: "Qui en vulgui seguir bevent l'haurà de comprar a través d'importació".

També des del sector de l'acer veuen en la diferenciació el gran avalador a l'augment de preus. "No sé com anirà aquesta vegada. El 2018 vam poder repercutir preus bastant de pressa. No hi havia fabricació als Estats Units i els competidors europeus estaven en la mateixa situació", recorda el CEO de Transmesa. Ara s'obre una nova etapa d'incertesa fins que la situació econòmica global i els mercats es reequilibrin: "No sabem què passarà".

Davant d'això, des de la metal·lúrgica ja s'ha començat a parlar amb alguns clients per avisar-los que en aquestes primeres setmanes es repercutirà l'aranzel en els preus per poder fer front a la demanda amb normalitat. Entre maig i juny es visitarà els EUA per acordar noves condicions amb cada client, d'acord amb el marc impositiu definitiu.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local