Carles Castro. Central Tèrmica de Cubelles
Redacció |
Cubelles
28-04-2014
| Actualitzat 29-04-2014 12:25
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La direcció de la central tèrmica de Cubelles ha comunicat als seus treballadors el tancament de les instal.lacions, que passaran a 'un estat d'indisponibilitat definitiva'. Segons un nota de la secció sindical interempreses CCOO Grupo Endesa, el passat 24 d’abril de 2014 la direcció de l’empresa s’ha adreçat a l’operador del Sistema Energètic Nacional per notificar que la Tèrmica de Cubelles tanca i que es desmantellen les seves instal.lacions.
Segons ha confirmat el portaveu del govern de Cubelles, el regidor Xavier Grau, aquest anunci posa fi a una instal·lació 'imposada i rebutjada' des del municipi. Segons el Registro Estatal de Emisiones y Fuentes Contaminantes citat des de fa anys pel Front anti-tèrmica Cubelles i Cunit, l’emissió contaminant de la Tèrmica ha estat anualment de 600.000 tones de dioxid de carboni (C02), entre 500 i 1200 tones d’òxids de nitrogen (N02), unes 1000 tones d’òxid de sofre (S02), 70 tones de partícules (PM10, any 2003) i 5 tones de fòsfor abocades a l’agua (any 2005).
Segons fonts properes a l'empresa, la intenció de la companyia elèctrica Endesa és 'mantenir l’emplaçament com ubicació estratègica davant de necessitats futures, disposant dels terrenys actuals per a noves bases de negoci', segons remarca Xavier Grau en el seu escrit: 'veurem desmantellar l’actual cub de la Central Tèrmica, veurem desaparèixer l’ominós símbol de la imposició que representen els 175 metres de xemeneia de la central, però compte: la companyia no renuncia a la seva “base de negoci” passant per davant del desig i del futur de Cubelles i el seu veïnat'.
La central tèrmica de Cubelles fou construïda el 1979 i ocupava una superfície de 16 ha al sector del Foix, una zona situada aproximadament a 1 km dels nuclis urbans de Cubelles i de Cunit. La central, propietat de Fecsa-Endesa, basava el funcionament en la crema de gasoil i permetia produir una potència de 520 MW. La construcció i el funcionament d’aquesta central, pròxima al litoral, aixecà des del primer moment crítiques de diverses entitats ecologistes que l’acusaven de contaminar amb el sofre del combustible que utilitzava i d’alterar la fauna marina a causa de les aigües calentes que abocava al mar.
Durant el 2004 l’empresa Fecsa-Endesa va proposar substituir la central tèrmica per dues centrals de cicle combinat, que funcionarien únicament amb gas natural i permetrien produir 800 MW. Segons l’empresa, la substitució, que es volia fer efectiva el 2008, tindria molts beneficis, ja que aquest tipus de centrals són més eficients i menys contaminants que les tèrmiques convencionals, atès que el gas natural no conté sofre ni residus i té un baix contingut de carboni.
Més informació
- Tèrmica de Cubelles, ara sí, adèu!
- Sobre la central tèrmica de Cubelles
- La tèrmica de Cubelles vessa fuel al mar
- Caravana de cotxes contra la tèrmica de Cubelles
- El PPC lamenta que el tripartit rebutgi ara el desmantellament de la central tèrmica de Cubelles
- Comunicat de premsa de l'APMA respecte al projecte d'una nova central tèrmica a Cubelles
- La instal·lació d'una tèrmica de cicle combinat a Cubelles pot perjudicar el mar segons ICV
- L'emblemàtica xemeneia de la Tèrmica de Cubelles, a terra en cinc anys
- Cubelles demana explicacions a Endesa sobre el pla de desmantellament de la Tèrmica
- Endesa comunica oficialment el tancament de la tèrmica de Cubelles
- Endesa no ha comunicat al govern de Cubelles el desmantellament de la tèrmica (VÍDEO)
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!