LLUITA HISTÒRICA

Adéu a la Tèrmica de Cubelles

La direcció de l'empresa s'ha adreçat a l'operador del Sistema Energètic Nacional per notificar que la Tèrmica de Cubelles tanca i que es desmantellen les seves instal.lacions

Carles Castro. Central Tèrmica de Cubelles

Carles Castro. Central Tèrmica de Cubelles

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La direcció de la central tèrmica de Cubelles ha comunicat als seus treballadors el tancament de les instal.lacions, que passaran a 'un estat d'indisponibilitat definitiva'. Segons un nota de la secció sindical interempreses CCOO Grupo Endesa, el passat 24 d’abril de 2014 la direcció de l’empresa s’ha adreçat a l’operador del Sistema Energètic Nacional per notificar que la Tèrmica de Cubelles tanca i que es desmantellen les seves instal.lacions.

Segons ha confirmat el portaveu del govern de Cubelles, el regidor Xavier Grau, aquest anunci posa fi a una instal·lació 'imposada i rebutjada' des del municipi. Segons el Registro Estatal de Emisiones y Fuentes Contaminantes citat des de fa anys pel Front anti-tèrmica Cubelles i Cunit, l’emissió contaminant de la Tèrmica ha estat anualment de 600.000 tones de dioxid de carboni (C02), entre 500 i 1200 tones d’òxids de nitrogen (N02), unes 1000 tones d’òxid de sofre (S02), 70 tones de partícules (PM10, any 2003) i 5 tones de fòsfor abocades a l’agua (any 2005).

Segons fonts properes a l'empresa, la intenció de la companyia elèctrica Endesa és 'mantenir l’emplaçament com ubicació estratègica davant de necessitats futures, disposant dels terrenys actuals per a noves bases de negoci', segons remarca Xavier Grau en el seu escrit: 'veurem desmantellar l’actual cub de la Central Tèrmica, veurem desaparèixer l’ominós símbol de la imposició que representen els 175 metres de xemeneia de la central, però compte: la companyia no renuncia a la seva “base de negoci” passant per davant del desig i del futur de Cubelles i el seu veïnat'.

La central tèrmica de Cubelles fou construïda el 1979 i ocupava una superfície de 16 ha al sector del Foix, una zona situada aproximadament a 1 km dels nuclis urbans de Cubelles i de Cunit. La central, propietat de Fecsa-Endesa, basava el funcionament en la crema de gasoil i permetia produir una potència de 520 MW. La construcció i el funcionament d’aquesta central, pròxima al litoral, aixecà des del primer moment crítiques de diverses entitats ecologistes que l’acusaven de contaminar amb el sofre del combustible que utilitzava i d’alterar la fauna marina a causa de les aigües calentes que abocava al mar.

Durant el 2004 l’empresa Fecsa-Endesa va proposar substituir la central tèrmica per dues centrals de cicle combinat, que funcionarien únicament amb gas natural i permetrien produir 800 MW. Segons l’empresa, la substitució, que es volia fer efectiva el 2008, tindria molts beneficis, ja que aquest tipus de centrals són més eficients i menys contaminants que les tèrmiques convencionals, atès que el gas natural no conté sofre ni residus i té un baix contingut de carboni. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local