Natalia Luppens. Imatges del Forn de la Rambla
Natalia Luppens |
Vilanova i la Geltrú
04-05-2015 09:20
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Al Forn de la Rambla fa olor a pa. Ja a les 11 del vespre comença la jornada del forner de nit que encén, silenciosament i a desconeixença de molts, les llums del seu petit local a Vilanova. A principis dels anys setanta es van obrir per primer cop les portes d’aquesta fleca artesanal a la rambla de la Pau. La va posar en marxa una empresa familiar, que ara dirigeix l’Eva Aleman: “Ara, de fleques artesanals hi queden molt poques” explica.
Arran de l’aparició a partir de l’any 2010 de forns de pa com la catalana Granier, el negoci de la fleca artesanal s’ha agreujat. Els preus atractius que ofereix la competència atrauen les butxaques ressentides per la crisi econòmica. El creixement de la cadena amb seu a Vilanova està sent meteòric i ja tenien a principis de l’any 2015, segons detallen a la seva web (http://www.pansgranier.com/franquicias-panaderias/blog/un-gran-anio-para-la-familia-granier) , més de 236 locals, dels quals 80 estan al territori Espanyol i la resta a altres països com Anglaterra, Itàlia, Portugal o els Estats Units.
Només a Vilanova ja són 7 els locals de Granier que hi ha oberts: “eEns és impossible competir amb ells, ens tenen asfixiats” explica l’Eva. Precisa que, a banda de la gegant Granier, a poca distància hi ha un projecte per obrir una altra franquícia d’un forn de pa de l’empresa Santa Gloria. Estaria situada a la cantonada de la Rambla de la Pau amb la Rambla Josep Tomàs Ventosa.
“Anem escanyats, i la competència ferotge que tenim al voltant no ajuda”. En la situació en la que es troben ingressen únicament 200 euros diaris i les vendes han disminuït en un 50%. Amb això han de fer front al pagament dels salaris, l’electricitat per l’ús de la maquinaria, l’aigua i altres despeses personals com el lloguer o la hipoteca. “Tot repercuteix a casa, és una pilota que es fa més gran” explica l’Eva, responsable de l'empresa artesana també de Vilanova del Forn de la Rambla. Alhora afirma que les ganes de tirar endavant sempre hi sóc: "tenim moltes reformes del local en ment, però és un cercle viciós: si no ingressem suficient, no tindrem diners per fer les reformes”.
La gerent del forn de pa explica que l’única alternativa que els queda és intentar abaixar els preus per ingressar més diners. “Cada dia el que fem és promoció d’un producte. Per exemple, avui la promoció era de donuts i el preu és de 0,50 en lloc de 0,65. Aquesta rebaixa per nosaltres era inconcebible quan fa poc els veníem a 0,85", comenta. Explica que la única opció que tenen és fer-ne a grans quantitats perquè sinó no surt a compte produir, ja que el sou dels flequers és fixe i no depèn de la producció.
“La feina del forner està en extinció”
Amb la pregunta de com veuen el futur, l’Eva assegura que cada cop està pitjor, tant el negoci com la professió de forner. Adverteix que mentre la gent prefereixi pagar per un producte descongelat que un fet en el forn on el compra, la fleca artesana està condemnada. Com a reivindicació, des de fa poc més de dos mesos han fixat un cartell a l’aparador on resa: “Baguette artesana: NO congelada.”
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!