Canvia el xip

Vilafranca serà la primera ciutat catalana que organitza el Dia d’Horaris Europeus

La iniciativa la impulsen la Unió Empresarial del Penedès, Centre Vila, Comerciants Espirall i l’Associació de Comerciants de la Girada, i té el suport de la plataforma Ara és l’hora

L’objectiu és sensibilitzar les empreses, comerços i consumidors sobre l’impacte positiu que tindria una reforma horària que permetés la conciliació laboral, social i familiar

EIX. Vilafranca serà la primera ciutat catalana que organitza el Dia d’Horaris Europeus

EIX. Vilafranca serà la primera ciutat catalana que organitza el Dia d’Horaris Europeus

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilafranca del Penedès serà la primera ciutat de Catalunya que organitza el Dia d’Horaris Europeus amb l’objectiu de sensibilitzar les empreses, comerços i consumidors sobre l’impacte positiu que tindria en el conjunt de la ciutadania una reforma horària que permetés la conciliació laboral, social i familiar.

La iniciativa, impulsada per la Unió Empresarial del Penedès (UEP), Centre Vila, Comerç Espirall i l’Associació de Comerciants de la Girada, se celebrarà el dimarts 15 de setembre de 2015 sota el tema Canvia el xip, canvia l’hora i pretén mobilitzar el màxim d’empreses, establiments comercials, professionals i centres educatius de Vilafranca.

Els organitzadors fan una crida als seus associats i a la població en general perquè s’impliquin en la proposta i aquest dia apliquin una jornada laboral compactada que permeti disposar de més temps personal, per compartir amb la família i per destinar a finalitats socials.

Els tres grans reptes de la reforma horària són el fet de recuperar les dues hores de desfasament horari en relació a la resta del món, impulsar una nova cultura del temps a les organitzacions a favor de models més eficients i més flexibles per atendre les noves complexitats socials, i recuperar el fus horari GMT en el marc d’una reordenació global europea.

Durant el Dia d’Horaris Europeus a Vilafranca s’organitzaran diverses activitats de lleure en família en diferents espais de la ciutat amb l’objectiu de fomentar les relacions entre pares i fills així com activitats de responsabilitat social que promoguin el voluntariat i la col·laboració amb ong’s i entitats del tercer sector. Per això, els impulsors de la iniciativa també conviden les entitats i associacions vilafranquines a participar-hi activament.

Canvia el xip, canvia l’hora té el suport de la plataforma Ara és l’hora, una iniciativa a favor de la reforma horària que va néixer el 2013 i que ha impulsat un conjunt de mesures a favor d’aquest canvi horari i amb l’objectiu que reverteixi en una millora de la qualitat de vida del conjunt de ciutadans de Catalunya i d’un increment de la productivitat i competitivitat de les nostres empreses.

La plataforma Ara és l’hora considera aquest any 2015 un any determinant perquè la proposta sigui coneguda per tota la població i l’any 2016 es pugui signar l’Acord per a la Reforma Horària que impliqui les reformes legislatives necessàries perquè Catalunya esdevingui un país d’Europa amb horaris d’Europa.

Els cinc principals acceleradors de la reforma horària

1. OCUPACIÓ I EMPRESA.
L’horari de treball és el principal accelerador del temps.

A les 8 del matí d’un dia laboral només un 27% de la població ocupada està realitzant treball remunerat, mentre que a les 11 del matí la xifra pràcticament es dobla fins arribar al 55%. Això fa que 1 de cada 5 treballadors encara estigui a la feina passades les 7 de la tarda.

En aquest context, una dada a tenir en consideració i que trenca un fals mite: els catalans treballem 250 hores més l’any que els alemanys.

La productivitat no depèn, doncs, de la quantitat d’hores sinó de la qualitat de l’organització del treball.

2. COMERÇ I CONSUM.
El comerç i els serveis vinculats aporten prop del 13% del Valor Afegit Brut (VAB) en el conjunt de l’economia i donen ocupació a més de 440.000 persones. D’aquestes, prop de 300.000 treballen en el sector del comerç al detall.

El 39% dels catalans dediquen almenys una hora al dia a fer les compres.

Cal fer possible, doncs, uns horaris comercials que prioritzin el servei al client, la millora de les condicions laborals horàries i uns costos més ajustats.

3. ADMINISTRACIÓ.
A Catalunya hi ha actualment uns 300.000 empleats públics, la majoria treballadors de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments.

El seu horari és principalment compactat, tot i que hi ha serveis públics que requereixen una atenció de 24 hores.

Avançar l’hora de dinar, posar límits als horaris de tarda i afavorir la feina 2.0 donaria com a resultat una administració més eficient i orientada al servei públic.

4. EDUCACIÓ.
A Catalunya hi ha més d’1 milió d’alumnes escolaritzats i 100.000 professionals de l’educació en actiu.

Tenim una comunitat universitària de 250.000 alumnes, professors i personal d’administració i serveis (PAS).

El rendiment escolar també depèn de les hores de descans i dels àpats, del temps de lleure i, sobretot, de la convivència familiar.

5. CULTURA I OCI.
La cultura i els serveis vinculats aporten prop del 3,6% del Valor Afegir Brut (VAB) del conjunt de l’economia i donen ocupació a 150.000 persones.

El 80% de la població mira la tv almenys dues hores al dia.

El 5% dedica poc més de dues hores al dia a diversió i cultura.

Només un 1% dedica poc més de dues hores diàries a treballs de voluntariat.

Una millor distribució i flexibilitat horària ha de permetre fer més accessibles les pràctiques culturals de qualitat i la disponibilitat per poder fer activitat associativa i de voluntariat.

Una reflexió, un compromís

Les cinc entitats impulsores de la campanya Canvia el xip, canvia l’hora emplacem els nostres associats i el conjunt de la població de Vilafranca a reflexionar seriosament sobre els beneficis personals i col·lectius de la reforma horària i a prendre un compromís ferm per defensar-ne la seva aplicació en el marc de legalitat que defineixin les principals institucions de govern de Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local