Reforma Horària

El Consell per a la Reforma Horària aposta per compactar la jornada, tancar botigues abans i menjar a hores saludables

L'òrgan acaba la seva principal missió després de més de tres anys i passa el relleu al Govern perquè aconsegueixi un pacte nacional en els propers mesos

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell Assessor per a la Reforma Horària proposa compactar i flexibilitzar les jornades laborals, tancar els comerços més d'hora i acomodar els horaris tant de treball com de les escoles per poder fer els àpats a les hores més saludables. Aquestes són algunes de les propostes de les taules de treball impulsades pel Consell, que ha presentat els resultats del seus debats aquest divendres. Amb aquestes conclusions i la finalització del procés participatiu, el Consell Assessor passa el relleu al Govern perquè aconsegueixi un pacte nacional per a la Reforma Horària en els propers mesos, "al voltant de l'estiu", ha assenyalat la consellera de la Presidència, Neus Munté. Aquest òrgan format per experts recorda que hi haurà d'haver un "moment zero" per sincronitzar els principals canvis; uns canvis que s'han de pactar amb tots els actors en un marc de consens, però que, avisa, implicaran "reequilibris de poder" i per això "algunes decisions s'hauran de prendre amb cert caràcter coercitiu".

En la jornada 'Cap al Pacte Nacional per a la Reforma Horària', que s'ha celebrat aquest divendres al Palau de la Generalitat, el Consell Assessor ha deixat clar que ara "toca passar de la reflexió i el debat a l'acció" i que "comença l'hora de la veritat". Munté n'ha recollit el testimoni i ha afirmat que el Govern assumeix el compromís de tirar endavant la feina feta fins ara amb la redacció definitiva i la signatura d'aquest gran acord. La voluntat del Govern és que el Pacte Nacional, que ha de ser la base per començar a traduir del paper a la realitat les propostes per a la Reforma Horària, estigui encarrilat "al voltant de l'inici de l'estiu", ha apuntat la consellera.

La presidenta del Consell Assessor, Ester Sánchez, ha assegurat que la Reforma Horària no és un "caprici" ni una "frivolitat" ni un "luxe", sinó una "necessitat urgent d'interès públic" per guanyar qualitat de vida i de salut en una transformació de la societat. En aquest sentit, Munté ha assenyalat que la reforma és "el pas necessari" per "gaudir de més benestar, igualtat d'oportunitats, equilibri i progrés" i que serà "una conquesta en termes socials i democràtics".

Les propostes que s'han presentat aquest divendres sorgeixen d'un procés de concertació a partir de taules quadrangulars per generar debat i acords entres diversos agents i que s'han articulat al voltant d'onze eixos: teixit productiu; administració; mobilitat; salut; comerç i consum; educació de menys de 18 anys; educació per a majors; esport; sector audiovisual; associacionisme i indústria cultural. El Consell Assessor, que va començar els seus treballs el gener del 2014 en una primera instància com a Iniciativa per a la Reforma Horària, acompanya les propostes amb la recomanació de mesures que les facilitin, com proves pilot, campanyes difusió, incentius i ajuts, innovació i negociació col·lectiva.

Promoure el teletreball i adaptar l'agenda política a la reforma

En l'àmbit del teixit productiu, el Consell Assessor proposa compactar la jornada laboral i introduir horaris flexibles quan el sector i el lloc de treball ho permetin. També aposta per reduir el presencialisme i millorar la productivitat dels equips de treball, així com promoure els àpats en un horari saludable per a les persones treballadores.

En l'administració, recomana adaptar l'agenda política dels càrrecs electes o llocs directius a la reforma; establir una hora de tancament dels equipaments públics i adherir-se al Pacte Nacional per a la Societat Digital per evitar desplaçaments presencials. També demana a les corporacions locals que concretin la reforma per mitjà de pactes de temps.

En mobilitat, els assessors assenyalen que la poca flexibilitat laboral i la baixa cultura del teletreball provoquen un alt nombre de desplaçaments concentrats en hores punta, fet que propicia els accidents de trànsit in itinere. Per això també demanen incrementar l'oferta de transport públic i col·lectiu en els horaris de màxima afluència. El Consell Assessor preveu que la Reforma Horària modificarà les hores punta, a les quals els horaris s'hauran d'adaptar.

Horaris saludables per als professionals de la salut

Un dels principis del Consell Assessor és que els professionals de la salut han de tenir també uns horaris saludables. En aquest àmbit, s'aposta per harmonitzar la disponibilitat horària dels centres sanitaris als principis de la Reforma Horària respectant-ne l'accessibilitat dels usuaris i la qualitat del servei. També, demanen implantar mesures de gestió del temps de treball, com borses d'hores o flexibilitat.

Sortir a comprar, abans de dos quarts del vespre

En el comerç i el consum, s'aposta per un canvi de tendència en la franja horària del consum majoritari fins a dos quarts de vuit del vespre, així com compactar els horaris perquè els establiments puguin tancar més d'hora i facilitar les compres del migdia. També proposen fomentar horaris de compres responsables i que s'adaptin a les noves necessitats.

Avançar les extraescolars i redistribuir els descansos dels estudiants

En l'educació d'infants i adolescents, cal acomodar la jornada escolar, especialment del temps destinat a l'àpat del migdia, a la franja horària més saludable possible. L'altra proposta és avançar els horaris de les activitats extraescolars per respectar el temps de convivència familiar de la tarda i el vespre i el temps de descans. Una de les mesures facilitadores en què han posat èmfasi és la planificació de possibles ajudes a famílies que ho necessitin per a extraescolars i el migdia. "No sigui que fem una reforma que només afavoreixi uns quants", ha avisat Assumpta Baig, mestra de l'Associació Salut i Família i encarregada de presentar les conclusions d'aquesta taula quadrangular.

En l'educació dels majors de 18 anys –graus universitaris, graus superiors, formació ocupacional, postgraus, màsters, escoles d'adults–, proposen redistribuir els descansos per garantir els àpats en horaris saludables i avançar l'oferta formativa per racionalitzar l'hora de finalització al vespre.

També és necessari adaptar els horaris de la pràctica esportiva a hores més saludables. En el cas d'infants i joves, les activitats físiques s'haurien de realitzar entre la sortida de l'escola i les 8 de vespre.

La franja horària de major audiència, de 8 a 11 de la nit

El Consell Assessor recomana avançar de forma progressiva els espais informatius i la franja horària de màxima audiència dels mitjans audiovisuals públics de les 8 del vespre a les 11 de la nit, sense oblidar-se de la seva capacitat competitiva. També demana que en la programació es tingui en compte el públic objectiu, especialment infants i adolescents.

L'associacionisme ha estat un altre dels eixos de treball. En aquest camp, els assessors recomanen millorar els processos interns de treball a les organitzacions del sector per augmentar-ne l'eficiència i la qualitat i vetllar perquè els àpats siguin també en horaris saludables, amb les especificitats del Tercer Sector.

La indústria cultural és un sector que haurà d'estar amatent als canvis que es produeixen en els altres àmbits per ampliar els horaris de les seves activitats a mesura que s'avancin els horaris en el teixit productiu i comercial. El Consell Assessor proposa crear una taula de seguiment del canvi d'horaris i hàbits, que tingui en compte també les diferències territorials i climàtiques.

Un altres dels treballs dels darrers mesos ha estat un procés participatiu amb quatre grans objectius: informar els ciutadans dels aspectes de la Reforma Horària; recollir aportacions; incorporar la visió de diferents agents i fer-ho arreu del territori, amb dotze sessions que s'han realitzat en diverses comarques catalanes, segons ha assenyalat el secretari de Transparència i Govern, Jordi Foz.

Calendari, partides pressupostàries i estratègies contra les resistències

El Consell Assessor ha presentat també una sèrie de recomanacions per a l'impuls del Pacte Nacional, com prioritzar, en un primer moment, les polítiques públiques en els principals tractors que han d'impulsar el moment zero: teixit productiu, educació i serveis públics. En aquest sentit, suggereix combinar el moment zero amb un termini a més llarg termini, entre el 2020 i 2022, com un horitzó per consolidar els canvis. També insta a establir un calendari de fets i que el pacte no se centri únicament en aspectes relatius a la sensibilització.

Els assessors reclamen que s'acompanyin les mesures facilitadores amb partides pressupostàries i crear un òrgan de seguiment del Pacte. A més, recomanen definir estratègies per combatre actituds de resistència per part d'alguns sectors. "Una reforma horària és també una reforma a favor de la igualtat i això vol dir tocar alguns elements de l'estructura de repartiment de poders", ha avisat el sociòleg Salvador Cardús, membre del Consell Assessor, que ha afegit: "Els canvis s'hauran de pactar amb la majoria però hauran de tenir certa capacitat coercitiva".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local