L’alberg humanitari de la verema perd un 57,3% d’usuaris respecte el 2014 a Vilafranca. Ajuntament de Vilafranca
Roger Vives |
Vilafranca del Penedès
07-09-2015 23:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'alberg humanitari de Vilafranca habilitat per la campanya de verema ha tingut un 57,3% menys d'usuaris respecte que al 2014. Concretament, s'ha passat dels 117 de l'any passat als 50 de l'actual.
Així ho han explicat aquest migdia representants de l'Ajuntament de Vilafranca i de Creu Roja Alt Penedès, entitat que s’encarrega de gestionar-lo amb un tècnic i cinc voluntaris.
El Pavelló Firal ha acollit l’alberg humanitari des del 27 d'agost fins aquest dilluns 7 de setembre, "amb l'objectiu d'oferir instal·lacions a les persones mentre busquen feina, tenint condicions dignes i dos àpats diaris", segons ha explicat el regidor de Promoció i Ocupació Manel Monfort, que ha ressaltat que "és una funció humanitària que cobra més importància durant els dies de Festa Major, ja que ens havíem trobat amb problemes a causa dels dies d'especial concurrència pels carrers i gent que dormia en portals o a la via pública".
La majoria dels usuaris han estat d'origen senegalès i marroquí, que busquen feina i es desplacen periòdicament a les zones on hi ha les collites per veure si poden aconseguir un lloc de treball. Entre tots ells, no hi havia cap dona.
Gestionat per Creu Roja Alt Penedès, l'alberg disposava de 57 llits i s'oferia un màxim de tres dies d’estada, "amb flexibilitat en cas de detectar alguna urgència o necessitat", segons ha explicat el regidor de Benestar Social Ramon Zaballa, període que es considera suficient perquè tals persones hagin trobat feina i allotjament amb qui els contracta.
Precisament la dificultat per trobar feina s’ha apuntat com la principal causa del descens d'usuaris. Zaballa ha recordat que "les vinyes cada dia estan més mecanitzades i la contractació de personal es fa en origen. Els que venen aquí tenen poques possibilitats de treballar perquè ja està tot lligat. Els que van venir l'any passat, en no trobar feina, no han tornat en aquest".
Amb tot, la coordinadora de Creu Roja Alt Penedès, Mireia Sàbat, ha puntualitzat que "a diferència d'altres anys, sí que alguns han trobat feina, encara fos unes poques hores".
Monfort també ha destacat que, "molts són conscients de les dificultats de treballar, però també saben que en cas de pluges, posteriorment hi pot haver més necessitat per collir el raïm i evitar que es podreixi i així potser són necessaris, per això venen i s’esperen a marxar".
Amb tot, Zaballa recorda que "hem de continuar contemplant l'existència d'aquesta gent i que puguin tenir els requisits bàsics coberts".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!