Absolen els sis encausats del 'cas Expert' i en condemnen un a pagar una multa de 120 euros. ACN
ACN/ Laia Poblado |
Tarragona
02-12-2015 15:27
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Lliure absolució per als sis encausats de l'anomenat 'cas Expert'. El judici, que s'ha celebrat aquest dimecres al matí al Jutjat Penal número 2 de Tarragona, ha acabat amb tots els imputats absolts per un defecte de forma durant la instrucció del cas. Només un d'ells, imputat per un delicte d'atemptat a l'autoritat que la fiscalia ha canviat per un delicte de resistència, haurà de fer front a una pena mínima de dos mesos de multa, a raó de dos euros per dia –és a dir, 120 euros–. Segons Carmelo Carreño, un dels advocats defensors, tot plegat és el resultat "d'una irregularitat durant el període d'instrucció". Gairebé un centenar de persones han donat suport als afectats a les portes del jutjat.
El judici d'aquest dimecres s'ha celebrat després que en la vista prèvia que va tenir lloc el 9 de juliol passat les parts no arribessin a cap acord. Els sis encausats estaven imputats per un delicte d'atemptat a l'autoritat i un delicte contra la llibertat dels treballadors. El segon, però, i tal com ha explicat Carreño en finalitzar el judici, ha prescrit, perquè quan es va prendre declaració als afectats només se'ls va imputar el primer delicte. "En el moment de prendre'ls declaració –entre el 2004 i el 2005– se'ls imputa només el delicte d'atemptat a l'autoritat", ha especificat, "i al cap de cinc anys –el 2009– es dicta una resolució per part del jutjat d'instrucció on es parla per primera vegada del delicte contra la llibertat dels treballadors". "D'acord amb el codi penal vigent en el moment dels fets el delicte estava prescrit", ha conclòs l'advocat.
Així, tots sis han estat absolts del delicte contra la llibertat dels treballadors. El d'atemptat a l'autoritat, que n'afectava només un, també ha acabat en absolució. Malgrat això, la fiscalia ha canviat la qualificació per un delicte de resistència a l'autoritat i l'acusat, Pedro Duque, haurà de pagar una multa de 120 euros. Segons ha detallat el mateix Duque, l'acceptació d'aquesta pena "simbòlica" és "la condició que ha posat la fiscalia, perquè si no ningú quedava absolt". Per la seva banda, Carreño ha aclarit que aquest delicte "és senzillament una resistència passiva en el moment de ser detingut, un comportament absolutament humà i normal". I és que el dia dels fets Duque, amb el rellotge que portava, va rascar involuntàriament el braç de l'agent de l'Institut Armat que el va detenir.
A la sortida del jutjat tots els encausats s'han mostrat molt satisfets amb el resultat. Juan Arroyo, visiblement emocionat, ha remarcat que el cas "no hauria d'haver arribat a judici". "Tenia moltes ganes que això acabés i ha acabat bé", ha celebrat. També ha posat de manifest el patiment que han suportat durant més de deu anys i com els ha canviat la vida des de llavors, ja que la majoria dels afectats ara són pares i mares de família. Cal recordar que la fiscalia els demanava penes de presó d'entre tres anys i dos mesos i quatre anys i sis mesos, així com multes d'uns 3.000 euros.
Concentració de suport
Gairebé un centenar de persones, principalment del sindicat CGT, s'han concentrat a les portes del jutjat mitja hora abans de l'hora fixada pel judici per mostrar el seu suport als encausats. S'han vist pancartes amb el lema 'Presó per defensar els llocs de treball?', i els imputats han entrat a les dependències judicials entre crits d'absolució. A més, s'ha tallat el carrer mentre s'ha desenvolupat el judici. A la sortida, els afectats, ja absolts, han estat rebuts amb aplaudiments i abraçades.
Onze anys de 'cas Expert'
Els fets es remunten al 20 de juliol de 2004, quan l'empresa Expert Polymeres estava negociant un ERO amb els treballadors. Després d'una reunió dels treballadors amb dos assessors del sindicat CGT, la Guàrdia Civil -els Mossos encara no havien estat desplegats al la comarca- va carregar contra els treballadors que hi havia dins la fàbrica, sense motiu aparent ni havent-se produït cap provocació, segons la versió dels empleats de l'empresa.
Degut a la intervenció policial, van haver de ser evacuats en ambulància tres treballadors per ser atesos de les ferides en un CAP del Vendrell. Un dels dos assessors de la CGT que van assistir a la reunió dels treballadors també va denunciar haver rebut cops per part d'agents de l'Institut Armat, quan intentava fer de mitjancer entre el cos policial i els treballadors de l'empresa.
Tant els tres treballadors de l'empresa com el sindicalista van interposar una denúncia contra la Guàrdia Civil per lesions als Jutjats del Vendrell. Posteriorment, el cos policial espanyol va presentar una denúncia contra els denunciants, però també contra els testimonis que havien aportat en la denúncia -entre ells l'altre assessor de la CGT- per delictes contra l'autoritat pública i el dret al treball. En total, sis persones. Aquesta denúncia de la Guàrdia Civil és la que ha derivat finalment en el procés penal actual.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!