Nadal 2016

La DO Cava preveu que aquest Nadal es mantindran les vendes, amb 40 milions d’ampolles distribuïdes

El Consell Regulador augura un creixement de l’1,5% en el mercat exterior durant la recta final de l’any

Pla detall del coll de diverses ampolles de cava en procés d'etiquetatge, just després d'incorporar el tap i la placa. ACN

Pla detall del coll de diverses ampolles de cava en procés d'etiquetatge, just després d'incorporar el tap i la placa. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La DO Cava afronta la campanya de Nadal amb la previsió de mantenir les vendes de la campanya de l’any passat, amb un consum que s’aproximarà als 40 milions d’ampolles. El Consell Regulador parla d’”optimisme moderat”, considerant un mèrit poder repetir els càlculs del 2015 en el consum a l’estat espanyol i aplaudint el creixement que augura que es produirà al mercat extern. Durant la recta final de l’any, el sector calcula que les exportacions sumaran 45 milions d’ampolles, fet que representaria un creixement aproximat de l’1,5% respecte l’any passat. En una entrevista a l’ACN, el president del Consell Regulador, Pere Bonet, atribueix les xifres a un major interès de les empreses per vendre a l’exterior i a l’auge del consum dels caves Reserva i Gran Reserva.

El Consell Regulador defineix els darrers mesos de l’any com un “esforç final” i preveu que per aquestes festes nadalenques es mantindrà el ritme assolit l’any passat. Calculant conjuntament les ampolles que es vendran per aquestes dates al mercat interior i exterior, la DO Cava estima que es distribuiran 85 milions d’ampolles. D’aquestes, gairebé la meitat es quedaran a l’estat espanyol, on es focalitza el consum en aquesta època de l’any, mentre que la resta es vendran arreu del món.

El president de la DO Cava, Pere Bonet senyala que aquesta proporció només es produeix durant el Nadal. En canvi, si s’analitzen les vendes del conjunt de l’any, assegura que les exportacions aclaparen dues terceres parts de les vendes. Pel que fa a aquest 2016, el Consell Regulador calcula que, quan es tanqui l’any, s’hauran venut 245 milions d’ampolles de cava, incrementant lleugerament els resultats del 2015.

En declaracions a l’ACN, Bonet ha assegurat que el sector afronta la campanya de Nadal amb “optimisme moderat”. “Abans de fer volar les campanes, volem tenir-les a punt i anar amb compte”, ha apuntat, metafòricament. En aquest sentit, ha recordat que el sector del cava “ha resistit molt bé els vuit anys de crisi” perquè no s’han produït grans acomiadaments col•lectius, malgrat reconèixer que s’han hagut de produir ajustos en alguns departaments, com la comunicació i promoció.

A curt termini, però, Bonet considera que aquests ajustos es podran redreçar perquè s’està estabilitzant un lleuger consum a l’alça. Així, apunta que des del 2014 “s’ha notat una certa millora”, la qual atribueix en part a l’increment de vendes dels productes ‘Premium’. Segons registren les dades dels últims anys, la distribució dels caves Reserva i Gran Reserva ha crescut a l’hosteleria i botigues especialitzades, amb un increment més “lent” en la compra als supermercats.

El cava de ‘Paratge Qualificat’, passat Nadal

Dins la gamma ‘Premium’, el sector del cava prepara les primeres ampolles etiquetades com a Cava de ‘Paratge Qualificat’. Tot i que Bonet havia anunciat que sortirien a la venda aquest Nadal, finalment calcula que es podran comercialitzar a principis del 2017, amb l’objectiu d’aconseguir distribuir un producte de “màxima categoria dins la unió europea”. Es tracta de caves elaborats en unes vinyes molt determinades amb antiguitat superior als 10 anys, veremades a mà, amb un rendiment màxim de 8.000 quilos per hectàrea i l’ampolla ha de tenir una fermentació mínima de 36 mesos.

Increment en els mercats exteriors

Simultani a l’auge dels productes de màxima categoria, la DO Cava també atribueix la situació “satisfactòria” del sector al fet que creixin les vendes a l’exterior. Segons les xifres consolidades del mes d’octubre, Bèlgica s’ha situat ara com a primer mercat comprador de cava. Pere Bonet indica que això es deu a què aquest 2016 hi ha hagut 20 empreses que han obert mercat en aquest país, en una expansió que es repeteix tímidament a diversos punts del món. “Les marques han vist que el futur passa per la internacionalització”, recalca Bonet, assegurant que “si es continua treballant amb tenacitat, al final s’aconsegueixen resultats”.

Pel que fa a la resta de mercats exteriors, el segon país amb més consum de cava és Alemanya, seguit del Regne Unit. En cinquena posició hi ha França, on s’ha produït un creixement interanual del 26%. De cara a finals d’any, Pere Bonet calcula que al mercat francès s’hauran distribuït 8,5 milions d’ampolles venudes, doblant el consum de xampany que es consumeix a l’estat espanyol. Finalment, la resta del llistat de països més consumidors de cava el completen, per ordre, Japó, Finlàndia, Suècia i Suïssa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local