Les tècniques vitivinícoles respectuoses amb el medi ambient centren les Jornades de Viticultura de Covides. Covides
Redacció |
Vilafranca del Penedès
07-03-2017 10:24
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les cinquena edició de les Jornades de Viticultura que organitza anualment Covides, s’han centrat en la presentació d’estudis i tècniques de treball respectuoses amb l’entorn i el conreu de la vinya. Unes sessions on hi han participat membres del Servei d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DAAM), de l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), així com investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i de l’Institut de Ciències de la Vinya i el Vi de la Rioja. Covides organitza anualment aquestes jornades tècniques per a donar a conèixer als seus socis, l’actualitat del panorama vitivinícola del moment.
Una experiència de 4 anys al Penedès
El catedràtic i membre del grup de recerca de sòls i aigües de la UdL, Josep Maria Villar, ha presentat un estudi de fertilització realitzat durant 4 anys al Penedès. L’element principal de l’estudi era la incorporació de nitrogen durant l’aplicació de diversos tipus de fertilitzants. L’assaig, que presenta 12 tesis, demostra el canvi de variables abans i després d’aplicar aquest component, i la importància que aquest té en les fermentacions de mostos.
El maneig sostenible del sòl vitícola a partir de les cobertes vegetals
Un dels temes del que més es parla a dia d’avui és de les cobertes vegetals. L’investigador del Servei de Viticultura de l’Institut de Ciències de la Vinya i el Vi de la Rioja, Sergio Ibáñez, ha fet una radiografia sobre l’actual aplicació d’aquest tipus de tècnica agrícola. Ibáñez ha destacat el bon funcionament de les cobertes vegetals amb rec de suport. A més ha presentat un estudi que demostra com la instal·lació de cobertes, redueix entre un 20 i 30% el potencial productiu.
A les jornades també es van tractar temes com l’impacte del coure en l’agricultura en sòls agraris per part de l’investigadora del Programa de Gestió de Residus Orgànics, Assumptció Anton, i les formes més adecuades d’aplicació de fertilitzants segons el tipus de terres, de la mà de l’investigador del Programa d’Ús Eficient de l’Aigua. Tots dos programes es desenvolupen a través de l’IRTA.
Les jornades van comptar la presència del director territorial de Barcelona del Servei d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Josep Pena, i del cap de la secció d’Agricultura i Servei de Sanitat Vegetal de Barcelona de la mateixa organització, Jaume Rosselló. Tots dos han destacat la gran importància de continuar celebrant jornades d’aquest format, on es doni a conèixer als agricultors les novetats en investigació agrària i els beneficis que això pot comportar en el seu dia a dia.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!