Neus Lloveras. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
21-03-2017 21:05
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC), va ser inaugurada Vilanova i la Geltrú tot coincidint amb el Dia Mundial del Consumidor, el 15 de març de 1986. Des d'aleshores, s'ha passat de 260 expedients tramitats el primer any, a la consolidació com a servei, amb cinc hores diàries d'atenció al públic i un nombre de 1.488 actuacions, entre consultes i reclamacions a les que cal afegir 300 d'assessorament i derivacions.
Entre els objectius generals de l'OMIC cal destacar la tasca informadora i d'assessorament, el tràmit de denúncies dels consumidors i de les persones usuàries i la tasca formadora, concretada en la realització de xerrades i tallers de diversos aspectes del consum.
Aquestes són algunes de les dades que aquest matí ha destacat l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, al llarg de la presentació de la memòria de l'OMIC 2016. Una de les xifres més representatives de la tasca de l'OMIC és la dels 74.000 euros que ha aconseguit rescabalar al llarg de l'any passat. Per a Neus Lloveras, les xifres demostren que l'OMIC és un recurs municipal de referència que ha aconseguit la confiança del usuaris. Per l'alcaldessa, l'OMIC "és un servei útil i eficaç, molt important per a l'Ajuntament, i que és capaç garantir els drets dels ciutadans consumidors. Es tracta d'un lloc de referència on la ciutadania troba solucions a les seves problemàtiques." L'alcaldessa també ha volgut agrair "la bona tasca dels tècnics responsables de l'Oficina".
Un any més, la telefonia guanya terreny respecte a altres sectors, pel que fa referència a reclamacions i consultes. Les operadores de telefonia no faciliten contractes per escrit (tot es fa via telefònica), per tal de que la persona consumidora, tingui constància de les condicions que ha acceptat, sobre tot, en relació a les contractacions a distància. Altres dels temes que es repeteixen, és la de canvi de tarifes sense notificació prèvia, la demora en les portabilitats, és a dir, no es respecten els terminis per a que la persona consumidora pugui disposar de servei i la facturació de conceptes desconeguts per al consumidor, sobre tot, pel que fa referència a serveis de tarificació addicional, entre d'altres.
Altres sectors a destacar per volum de reclamacions, son els de subministrament elèctric. Reclamacions per canvi de comercialitzadores, pels preus dels serveis i per les contractacions de serveis de manteniment, sense coneixement, són els casos que més es repeteixen. En relació amb aquest sector, s'ha de destacar que a l'octubre de 2016 , Vilanova i la Geltrú, va patir una avaria massiva a diferents zones de la ciutat. Moltes persones afectades es van dirigir a l'OMIC per presentar la corresponent reclamació.
El sector de les entitats bancàries és el que més a repuntat en els últims mesos de l'any. Destaquen les reclamacions per les comissions bancàries i els casos relacionats amb les clàusules terra que arrel de la Sentència del Tribunal de Union Europea (TJUE) i l'aplicació del Reial Decret Llei 1/2017, de 20 de gener, s'han disparat amb moltes consultes. Des de l' OMIC s'informa a tots els afectats sobre les clàusules i els tràmit de reclamació a efectuar davant l'entitat bancària
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!