Les etiquetes dels vins Cultivare es confeccionen amb una performance a la Plaça de Jaume I de Vilafranca del Penedès. EIX
Redacció/ Bàrbara Scuderi |
Vilafranca del Penedès
02-11-2017
| Actualitzat 03-11-2017 13:25
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els Cultivare són els vins més especials de Domènech.Vidal, la marca de vins de Vallformosa. Són una mescla de varietats autòctones del Penedès, amb una elaboració cuidada, sofisticada i limitada, i amb una història peculiar al darrere: cada ampolla és única. I és única perquè dos ballarins han actuat de pinzell sobre una catifa de més de 3.000 etiquetes i amb els seus moviments sota una pluja fina de pintura han pintat cada etiqueta de manera diferent.
La coreografia i la música han estat creades per a l’ocasió recreant el cicle de la vinya. La performance s’ha realitzat aquest dijous 2 de novembre a la Plaça de Jaume I de Vilafranca del Penedès, entre el Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya i la Basílica Gòtica de Sant Maria. Un espai on vi i cultura es donen la mà.
Aquesta és la segona vegada que es realitza la perfomance, ja que s’ha d’etiquetar la nova anyada del Cultivare Negre Sumoll/Samsó (2013).
ELS VINS CULTIVARE
Hi ha dues varietats de vins Cultivare: el blanc, 100% Xarel·lo de l’anyada 2014, i el negre, elaborat amb Sumoll i Samsó de l’anyada 2013. Són vins numerats i elaborats de manera artesanal amb una cura especial en la tria dels millors raïms de la zona de la DO Penedès.
El Cultivare Negre està elaborat amb les varietats sumoll i samsó d’una vinya amb més de 40 anys d’antiguitat, que es troba a la falda del Montgròs, a la zona del Garraf. Macerats en botes de roure francès, primer obertes per a la seva oxigenació i després tancades, per acabar amb una criança en ampolla.
El Cultivare Blanc és un xarel·lo 100% d’una vinya amb 50 anys d’antiguitat, que es troba a la falda de la muntanya de Sant Jaume, dins del terme de Vilafranca del Penedès. Macerats amb pells després de ser collits, premsats molt suaument, i amb un procés de tres vinificacions diferents en un dipòsit de ciment, en bóta nova de roure i en tancs d’acer inoxidable, fins a fer-ne el seu especial cupatge i criança en ampolla. Els Cultivare es poden trobar a restaurants i botigues especialitzades.
VI I CULTURA: EL PERQUÈ
Antigament la paraula cultura s’utilitzava per denominar el conreu de la terra i també per denominar el conreu dels coneixements i les facultats de l’home. El verb ‘cultivar’, per tant, incorpora l’acció de conrear, cultivar la terra. I també la de cultivar l’ànima. Per recordar l’origen ancestral del significat es tradueix al llatí i així neix la marca Cultivare.
Domènech.Vidal és una marca arrelada al territori en tots els seus aspectes, des del més terrenal, la terra, el seu clima, la seva fauna, la vegetació, els boscos i els seus pobles i ciutats, fins a l’aspecte més humà amb la cultura. El celler es vol acostar a la cultura i fer un maridatge perfecte entre vi i cultura. I per això el seu nom, Cultivare. Perquè del cultiu de la terra i del cultiu de l’ànima, neix el cupatge únic d’aquest vi. A més, la performance de les etiquetes dels Cultivare s’ha emmarcat dins dels actes d’inauguració del Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava. Una mostra més de l’aposta per la cultura.
UNA ETIQUETA AMB PREMIS
El disseny de l’etiqueta dels vins Cultivare ha guanyat un Premi Laus de plata 2016, gràcies al treball de l’estudi de disseny Ladyssenyadora. El premi estava englobat en la categoria d’unitat o línia d’envàs pel disseny. “Cultivare és cultura. Dansa, música, pintura, imatge, creativitat, audiovisuals, viticultura… tot condensat en una etiqueta de vi”, expliquen des de l’estudi. Ha obtingut, també, el premi al millor treball promocional dins la secció Collita del festival de cinema Most de l’edició del 2016. La peça audiovisual de la performance de les etiquetes de Cultivare de l’anyada del 2016, realitzada per la productora Centset, va ser pel jurat del Most el millor treball multidisciplinari i de promoció.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!