Turisme Responsable

Vilafranca del Penedès obté la certificació Biosphère de turisme sostenible

Pere Regull: 'És un compromís per seguir millorant Vilafranca per als vilafranquins i per als turistes'

A Catalunya, només Vilafranca del Penedès, Barcelona, Sitges, Tossa de Mar i la Diputació de Barcelona l’han obtingut

Vilafranca del Penedès obté la certificació Biosphère de turisme sostenible. Ajuntament de Vilafranca

Vilafranca del Penedès obté la certificació Biosphère de turisme sostenible. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilafranca ha obtingut el certificat Biosphère que atorga l’Institut per al Turisme Responsable (ITR), una institució avalada per l’UNESCO. La regidora de Promoció Turística, M. Dolors Rius, va explicar ahir en roda de premsa que fa un any l’Ajuntament de Vilafranca va signar la Carta de compromís per al Turisme Responsable, un text orientat a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i als resultats de la Cimera del Clima de París.

La regidora ha explicat que el Servei de Turisme ha estat l’impulsor del projecte per obtenir aquesta certificació però s’hi ha implicat totes les àrees de l’Ajuntament. “Vilafranca ha presentat una memòria de sostenibilitat i un pla d’acció per als propers anys que ha estat avaluat positivament per l’ITR, atorgant la certificació. Això suposa un compromís de complir amb un seguit d’actuacions previstes”, ha afirmat Rius.

La regidora ha explicat que sostenibilitat “ho és tot. Des del respecte mediambiental fins a la sostenibilitat econòmica i social. El turisme pot ser una font de riquesa però s’ha d’entomar d’una forma responsable. Ha de ser el que decidim des del territori perquè el turisme pot esdevenir un problema”. Una de les accions que es durà a terme és la implementació del decàleg del turista responsable.

Per la seva banda, el gerent de l’Institut de Turisme Responsable, Tomás Azcárate, va afirmar que el turisme és la indústria principal “des del punt de vista econòmic a nivell mundial i és el que més afecta a escala global el planeta. Sostenibilitat i turisme van de la mà cada vegada més”. Des d’aquest punt de vista l’Organització Internacional del Turisme i la UNESCO ha organitzat aquest 2017 4 cimeres a Barcelona per fixar la metodologia, els criteris i objectius del turisme sostenible (ciutat, interior, costaner i industrial). Azcárate ha felicitat Vilafranca per apostar per aquesta via. “Tot es pot mesurar. La sostenibilitat també. Cada vegada més els ciutadans demanen autenticitat i identitat cultural. La gent vol un mercat diversificat i que es pugui consumir productes i experiències úniques i autèntiques. I el turista cada vegada està més preocupat per la sostenibilitat”, ha dit.

Per la seva banda, l’Alcalde Pere Regull afirmava que el certificat Biosphère “és més important del que sembla. Aquest equip de govern hem apostat molt pel turisme, malgrat que hi ha sectors que no ho veuen clar. Hem d’evitar caure en els errors d’altres destinacions que després són de difícil resolució”. Per Regull, el turisme s’ha de saber canalitzar bé. “Ha de suposar un benefici per al visitant però també per als que vivim a Vilafranca tot l’any. L’obtenció de la certificació Biosphère de turisme sostenible és un compromís per seguir millorant Vilafranca per als vilafranquins i per als turistes. Estem fent els deures i els hem de continuar fent en el futur perquè cada any serem objecte d’avaluació”, conclou l’Alcalde.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local