Viticultura

Les noves tecnologies i l’adaptació al canvi climàtic centren la 6a Jornada Tècnica de Viticultura de Covides

Una de les ponències destacades de la jornada ha estat la del membre del Grup de Recerca d’Agricultura de Precisió (GRAP) de la Universitat de Lleida (UdL), Jordi Llorenç

Les noves tecnologies i l’adaptació al canvi climàtic centren la 6a Jornada Tècnica de Viticultura de Covides. EIX

Les noves tecnologies i l’adaptació al canvi climàtic centren la 6a Jornada Tècnica de Viticultura de Covides. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La finca Prunamala a Sant Sadurní d’Anoia ha acollit un cop més la celebració de la Jornada Tècnica de Viticultura que Covides celebra anualment. Amb la participació de més de 100 socis de Covides, i organitzat per l’equip del servei de ADV de la cooperativa, en la sisena edició de les jornades s’han presentat diversos estudis i productes del sector agrícola dedicats a la millora del cultiu de la vinya i a la preservació del medi ambient. Enguany la vessant tecnològica i el canvi climàtic també hi han tingut un paper destacat. Durant la matinal s’han presentat diverses aplicacions tecnològiques dedicades al cultiu de la vinya, i a minimitzar les conseqüències del canvi climàtic en l’agricultura.  

Noves tecnologies i canvi climàtic a la vinya

Una de les ponències destacades de la jornada ha estat la del membre del Grup de Recerca d’Agricultura de Precisió (GRAP) de la Universitat de Lleida (UdL), Jordi Llorenç. Durant l’exposició ha explicat en profunditat com les noves tecnologies poden ser utilitzades per aplicar els tractaments fitosanitaris a la vinya; en quins camps d’investigació s’estan treballant en aquest sentit i quin és el futur per aquest tipus d’eines en el sector agrícola. Llorenç ha exposat diversos casos on, a partir de l’obtenció de dades mitjançant sensors, es prenen decisions en la gestió vitícola.

Per altra banda, el membre de l’Oficina del Canvi Climàtic de Catalunya (OCCC), Gabriel Borràs, ha detallat les conseqüències de l’augment de les temperatures i la pèrdua de pluviometria en l’agricultura. Borràs ha posat com a exemple les tres darreres veremes o l’evolució de les espècies que habiten als boscos mediterranis. La ponència ha sensibilitzat als assistents per a emprendre mesures per a mitigar els efectes del canvi climàtic a les vinyes del Penedès.

Tractaments fitosanitaris innovadors

L’aplicació de tractaments a la vinya basats en les algues marines, ha estat una altra de les ponències de la jornada. L’encarregada de portar-la a terme, la tècnica de productes fitosanitaris d’Arysta, Irene González, ha explicat un estudi basat en com aquest producte pot actuar en aspectes de la nutrició vegetal, l’estrès, la producció i la defensa sanitària dels cultius. González ha conclòs que les algues poden sumar-se a les estratègies tradicionals de fertilització de la vinya. A més a més, el responsable de màrqueting de Portugal de l’empresa de fertilitzants Compo, Pedro Cabanita, ha presentat els resultats d’un assaig on es comparaven els resultats obtinguts amb diferents adobs foliars en vinya.

Durant la jornada, també s’ha presentat el nou atomitzador en vinya Joan Cortiada i la gamma de productes ecològics per a vinya Compo. En acabar les ponències, els assistents han gaudit d’un dinar al restaurant Sol i Vi de Subirats gentilesa de Banc Sabadell.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local