Balanç de l'any

La DO Cava bat un nou rècord de vendes durant el 2017 malgrat les "turbulències" del tram final de l’any

Pere Bonet confia que el sector no es ressentirà de la venda de Freixenet a Henkell: Espero que vinguin per sumar, i no per restar

El director general d'Indústria Alimentària, Fernando Burgaz, el president de la DO Cava, Pere Bonet, i el director de l'INCAVI, Salvador Puig. ACN

El director general d'Indústria Alimentària, Fernando Burgaz, el president de la DO Cava, Pere Bonet, i el director de l'INCAVI, Salvador Puig. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La DO Cava va tancar el 2017 amb 252,3 milions d’ampolles venudes, xifra que incrementa un 3% les dades del 2016 i marca un nou rècord històric. El creixement l’han impulsat, sobretot, les vendes al mercat interior, que recuperen el nivell d’abans de la crisi, i l’auge dels caves Premium. El president del Consell Regulador, Pere Bonet, s’ha mostrat satisfet dels resultats, si bé ha admès que el ritme acumulat durant l’any apuntava a un creixement proper al 4%, que es va veure frenat per les “turbulències” dels darrers mesos de l’any. Bonet s’ha referit així al “soroll mediàtic” provocat per la situació política i pel canvi de seu social de Codorniu, que ha reconegut que van provocar un cert boicot entre els consumidors. De cara al 2018, preguntat per l’efecte que pot tenir en el sector del cava la venda del 50,7% de Freixenet a l’alemanya Henkell, Pere Bonet s’ha mostrat prudent: “Espero que vinguin per sumar, i no per restar”.

Els 252,5 milions d’ampolles de cava venudes el 2017 representa un valor econòmic de 1.149 milions d’euros, xifra que augmenta en un 6,5% l’impacte del 2016. D’aquest gruix d’ampolles, 90,2 milions s’han venut al mercat interior, incrementant en un 4,7% els resultats de l’any anterior. “Tornem a estar a la línia que vam perdre a causa de la crisi del boicot del 2005”, ha afirmat Pere Bonet, que ha fet una crida a mantenir aquesta remuntada per arribar fins el rècord de 99 milions d’ampolles que s’havien arribat a distribuir anys enrere al mercat interior.

Bonet ha reconegut que la DO Cava confiava en un creixement del mercat interior més accentuat del que ha acabat registrant, el qual es va frenar a partir de setembre degut al context polític i al “soroll mediàtic”. “Va haver moltíssim soroll que es va convertir, sens dubte, en un boicot suplementari”, ha afirmat Pere Bonet, que ha assegurat que fa anys que existeix un “boicot estabilitzat” que s’hauria accentuat a finals del 2017. Amb tot, el president del Consell Regulador també ha matisat que “difícilment es pot concretar quina pèrdua és culpa del boicot i quina és degut al consum general”.

Exportacions i Premium, a l’alça

Pel que fa a les exportacions, en aquest àmbit la DO Cava també ha assolit un rècord, amb 162,2 milions d’ampolles venudes. “Tenim un gran camí per fer, d’obligada necessitat per continuar amb el progrés que el sector mereix”, ha subratllat Bonet. Per països, Alemanya s’ha tornat a situar com a principal país consumidor de cava, amb 31,4 milions d’ampolles (+10,57%), fet que Bonet ha atribuït principalment a un canvi d’estratègia promocional de Freixenet.

La resta del rànquing d’exportacions l’encapçalen Bèlgica amb 28,6 milions d’ampolles (-3,47%), el Regne Unit amb 23,1 milions (-13,6%) i els Estats Units amb 21 milions (-13,6%). Pel que fa als principals països on ha crescut la demanda de cava durant el darrer any, destaca l’increment dels Països Baixos (+24,5%) i el de Suècia (+22%).

D’altra banda, el Consell Regulador ha destacat novament l’aposta pels productes Premium, que engloba els caves Reserva, Gran Reserva i els de Paratge Qualificat. En comparació al 2016, aquesta gamma ha crescut un 10,7% i ara arriba a representar un 19,2% del cava distribuït, amb 32,6 milions d’ampolles –l’any 2014 se’n venien 27,2 milions-. “El Premium és futur, progrés, valor afegit i distribució. És subratllar una imatge de qualitat global des de la vinya fins el màrqueting”, ha defensat Pere Bonet, assegurant que és una gamma que representa “el gran repte de futur” del sector per consolidar el creixement dels últims anys.

En aquest sentit, Bonet ha senyalat concretament l’auge de les exportacions i dels Premium com a exemples de l’evolució que ha experimentat la DO Cava al llarg dels 30 anys d’existència que va celebrar durant el 2017. Mentre el mercat interior distribuïa 89 milions d’ampolles el 1987 i ara n’ha venut 90 milions, el mercat exterior tenia un punt de partida de 40 milions i ara ha arribat als 162,2.

Bonet ha atribuït l’estancament del mercat interior als boicots acumulats en aquestes tres dècades, mentre ha apuntat que l’auge de les exportacions respon al fet d’haver “aprovat una assignatura pendent”. “Al 1987 no hi havia vocació internacional i tots estàvem molt centrats al mercat domèstic, però s’ha demostrat que les primeres empreses exportadores van actuar com a locomotores per a la resta del sector”, ha destacat.

Finalment, aquest dimecres la DO Cava també ha destacat l’increment de vendes del cava ecològic que s’ha registrat durant el darrer any: ha crescut un 48,2% i ha arribat als 5,9 milions d’ampolles. Gairebé la meitat d’aquestes s’han elaborat seguint el mètode tradicional.

Pendents de l’impacte de la venda de Freixenet

De cara al futur, Pere Bonet, que a banda de president de la DO Cava és un dels accionistes de Freixenet que ha venut la seva part a Henkell, s’ha mostrat prudent sobre quin impacte pot tenir l’operació de la principal empresa cavista en el conjunt de vendes del sector. Bonet ha assegurat que li consta que els nous inversors “estan encantats de poder accedir a un mercat potent en la producció de cava amb mètode tradicional”. Tot i que ha apuntat que ja compten amb un celler a Catalunya i un altre a la Xampanya francesa, Bonet considera que la compra de Freixenet els donarà “presència”. “Espero que vinguin per sumar en el cava, i no per restar”, ha afegit després d’un llarg silenci.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local