Pla obert d'un treballador d'una cava manipulant ampolles. Imatge del 23 d'octubre de 2018. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Torrelavit
23-10-2018 18:59
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Nadal s’ha proposat arribar a l’any 2020 incrementant un 75% la seva producció de cava, passant de les 200.000 ampolles comercialitzades el 2017 fins arribar a les 350.000. Així ho ha assegurat aquest dimarts el seu responsable, Xavier Nadal, en una trobada amb els mitjans de comunicació a les instal•lacions de Torrelavit (Alt Penedès), durant la qual ha assenyalat que la companyia preveu “tocar sostre” d’aquí a dos anys, quan culminarà el pla d’actuació dissenyat l’any 2015. “Arribarem al nostre sostre perquè tenim molt ben definida la nostra gamma i el nostre mercat, i no volem anar més enllà”, ha apuntat, destacant que, un cop assolit el topall de les 350.000 ampolles, l’estratègia se centrarà en treballar el posicionament de la marca entre els elaboradors d’escumosos de mitja i llarga criança.
Xavier Nadal ha recordat que durant els anys 80 l’empresa va arribar a comercialitzar 700.000 ampolles de cava, gràcies a l’èxit dels escumosos secs, semisecs i dolços. “Però això és història i fa anys que vam decidir donar un pas enrere per poder fer-ne tres endavant”, ha afegit, destacant que la firma ha evolucionat durant els últims trenta anys per fer-se un lloc en el món de “l’especialització”.
En aquest sentit, fa tres anys la cavista Nadal va definir un pla d’actuació pel període 2015-2020, del qual ara afronta la fase final amb aspiracions d’incrementar notablement la producció. A banda d’augmentar la comercialització de cava en un 75% durant els propers dos anys, l’objectiu de l’empresa també és fer créixer la producció de vi blanc i de vinagre de verema tardana.
En el primer cas, Nadal vol passar de les 20.000 ampolles produïdes el 2017 a comercialitzar-ne 40.000 l’any 2020, recordant que “el vi blanc sempre serà un producte amb l’estil propi de Nadal, però de producció minoritària”. Pel que fa al vinagre, la previsió és incrementar les gairebé 3.000 unitats actuals per arribar a les 4.000.
“Aquests són els topalls on volem arribar sense perdre la nostra estructura operativa petita”, ha insistit Xavier Nadal, subratllant que la companyia “té clar” que el mercat on ha de competir és el de les petites produccions. En aquesta línia, ha remarcat que l’especialització de la marca rau en els escumosos de categoria superior, amb una criança mínima de 30 mesos, “doblant el mínim de 15 mesos que marca el Consell Regulador del Cava”.
Pel que fa a la distribució, el responsable de la firma s’ha mostrat satisfet de les xifres actuals, amb les quals l’empresa exporta un 48% de la producció, mentre gairebé el 45% es destina al mercat nacional i un 7% es ven directament des de les caves. De cara al 2020, però, ha admès la voluntat d’incrementar tímidament la venda directa, aspirant a superar el 10% del negoci.
Una nova regulació per al cava
D’altra banda, preguntat per l’impacte que pot tenir la venda de prosecco italià al mercat espanyol per part de Freixenet, Xavier Nadal ha negat cap “preocupació” i ha assegurat que “no suposa cap amenaça real per al cava”. Alhora, ha aprofitat l’ocasió per reclamar al Consell Regulador de la DO Cava una revisió de la normativa “per afavorir la segmentació”.
En aquest sentit, ha defensat la necessitat “que les diferents tipologies de treball i diferents visions d’empresa tinguin cabuda dins el cava i que aquestes es comuniquin de forma adequada al consumidor”. “Serà així com es podran posar en valor molts aspectes que el comprador desconeix i evitarem que hi hagi ampolles de cava amb preus molt per sota del que haurien de ser”, ha conclòs.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!