Centre d’Interpretació de la Malvasia

Sitges reivindica la genuïnitat de la Malvasia amb l'obertura d’un centre d’interpretació

L’espai s’ubica als antics Corral de la Vila i celler de l’Hospital

Sitges reivindica la genuïnitat de la Malvasia amb l'obertura d’un centre d’interpretació. ACN

Sitges reivindica la genuïnitat de la Malvasia amb l'obertura d’un centre d’interpretació. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sitges inaugura aquest cap de setmana el Centre d’Interpretació de la Malvasia, un espai museístic amb el qual la vila vol reivindicar la genuïnitat d’aquesta varietat de vi dolç, considerat tot un patrimoni local. L’espai, impulsat per la Fundació de l’Hospital Sant Joan Baptista, s’ubica a l’antic Corral de la Vila i a l’antic celler de l’Hospital, un edifici del segle XVIII on històricament es conreava el raïm homònim de la Malvasia, i on també se n’elaborava el vi. El centre d’interpretació ofereix ara un recorregut pel passat vitivinícola de Sitges a través de l’enologia, l’etnologia, la gastronomia, l’art, el moviment intel•lectual i la cultura. L’objectiu és assegurar la protecció i divulgació de la Malvasia de l’Hospital, deixada en llegat pel diplomàtic Manuel Llopis i Bofill.

A banda del recorregut museístic, el centre d’interpretació també ofereix la possibilitat de tastar les diferents varietats del producte, comprar-lo i viure el procés de producció, gràcies a visites a la vinya del mateix Hospital. “Es tracta de viure una experiència al voltant de la Malvasia, posant tot l’accent en la seva tradició, proximitat i funció social actual”, destaquen els seus impulsors. En aquest sentit, l’espai està concebut com un museu participatiu i sensorial, on s’hi poden veure fotografies, audiovisuals, textos explicatius, jocs, ampolles, botes i també una premsa.

Al mateix temps, el nou recinte museístic també vol posar en valor el Corral de la Vila com a element patrimonial, ja que és l’única mostra d’arquitectura tradicional popular d’època moderna que queda a Sitges. El corral representa l’activitat econòmica i ramadera de la vila, la qual va ser cabdal pels veïns segles enrere però va convertir-se en pràcticament residual fa prop de 50 anys.

Vi dolç referent

La Malvasia de Sitges va ser el vi dolç per excel•lència de les corts europees durant els segles XVII i XVIII. Va ubicar Sitges al mapa, ja que la vila tenia un dels ports que exportaven més vi de tota la costa catalana, tant a altres ports del Mediterrani i el Bàltic, com a les colònies d’ultramar. Mentre en altres zones del Penedès el cultiu majoritari era el cereal, a Sitges la vinya era el símbol de prosperitat i creixement econòmic.

Actualment, l’Hospital de Sant Joan Baptista conserva en propietat les 1,7 hectàrees de vinya de Malvasia d’Aiguadolç, i les 0,3 hectàrees que queden encara dins el recinte. Es tracta de l’última vinya dins el nucli urbà de Sitges i amb la que continua elaborant la Malvasia de Sitges que es comercialitza al mercat. La resta de la producció, la va assumir fa més de dos anys el celler Viladellops d’Olèrdola (Alt Penedès), gràcies a un acord amb la Fundació de l’Hospital.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local