Pla general d'algunes de les vinyes del Pla de Morei que pertanyen a la seva finca. Imatge del 19 de novembre de 2019. ACN
ACN/ Laura Busquets |
La Torre de Claramunt
19-11-2019 16:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Després del Bages, històricament, l'Anoia havia estat una de les zones vitivinícoles més productives de Catalunya. Amb l'entrada de la industrialització i l'auge de les fàbriques papereres, progressivament, la comarca va anar abandonant el camp. Avui dia poques famílies es dediquen al cultiu del vi, però n'hi ha menys encara que hagin decidit llançar-se a obrir el seu propi negoci. Amb la inestimable ajuda de l'Edith, la seva enòloga de capçalera, la Mercè Sangüesa i el Xavi Bartrolí acaben de treure al mercat la primera anyada del celler Pla de Morei, unes 12.000 ampolles de vi de raïm ecològic cultivat a les seves terres sota el paraigües de la DO Catalunya. Sangüesa es defineix com un petit celler que reivindica el vi del territori i que és capaç d'oferir un producte "que sorprèn per la seva qualitat".
La finca de Pla de Morei es troba al municipi de La Torre de Claramunt, però també compta amb parcel·les a Carme i Sant Joan de Mediona. Està formada per unes 85 hectàrees de cultiu, entre cereal, vinya (45) i oliveres, d'entre les quals només se selecciona el raïm de més qualitat per elaborar la totalitat dels seus vins. Malgrat les primeres ampolles tot just ara veuen la llum, Mercè Sangüesa i Xavi Bartrolí provenen de família de pagesos i des de fa vint anys cultiven vinya ecològica i venen raïm a diversos cellers.
Enguany la tirada és d'unes 12.000 ampolles, i la previsió per l'any que ve és d'unes 18.000. Tot i el creixement, ha explicat Mercè Sangüesa, el seu objectiu no és créixer en el nombre d'ampolles (de fet el seu topall està al voltant de les 30.000), sinó que l'objectiu és posicionar els seus productes en una gamma on es valori la qualitat. El rang de preus de les seves varietats van dels 9 euros i mig fins els 29 i mig.
Els vins que ara tenen al mercat, i que de mica en mica ja es poden trobar a restaurants i botigues son quatre blancs i dos negres. Pel que fa als negres, hi ha la col·lecció 'filigrana' i 'Mirador'. Els dos són un cupatge d'ull de llebre i merlot, però la diferencia es troba en la fermentació. El primer s'ha fet en un dipòsit d'acer inoxidable mentre que els segon la fermentació és en barrica. Quant als blancs, 'filigrana' i 'Saial', els dos són un cupatge de garnatxa blanca i chardonnay. La diferència és la mateixa que amb els negres, el tipus de fermentació. Els vins d'alta gamma són 'Riu de Gost', dues propostes monovarietals. Una és chardonnay, mentre que l'altra és incroccio manzoni, una varietat italiana.
L'enòloga del celler, Edith Soler, ha explicat que la selecció del raïm és molt "delicada". Es cull a mà quan el raïm es troba en el punt òptim de maduració, "mai abans". Segons Soler, el terreny de Pla de Morei té "molt potencial" per poder desenvolupar "bons vins". A més, en un futur no descarten llançar-se a la producció de vi espumós. Segons ha explicat l'enòloga, una de les qualitats que aporta el tipus de terreny és l'acidesa, un factor que ajudarà al fet que els vins aguantin durant més temps en el seu estat òptim.
Els noms que han escollit pels vins són una picada d'ull al passat industrial paperer de la zona. De fet, una filigrana és una marca d'aigua, mentre que el saial és el drap que s'utilitzava per a premsar el paper, o el mirador, per exemple, era el lloc que es feia servir per assecar-lo.
Tots aquests vins s'engloben sota el projecte 'Viticultors de l'Anoia' del celler Pla de Morei.La propietària ha explicat que és un concepte que vol recordar el potencial vitivinícola de la zona de l'Anoia i tornar-lo a posicionar com un territori de llarga tradició de vi, a més de dignificar la feina dels pagesos que s'hi ha dedicat durant dècades.
Pla de Morei se situa a 450 metres sobre el nivell del mar i, precisament, aquesta alçada li dona un dels trets més distintius del vi de l'Anoia respecte a d'altres, com el del Penedès. L'alçada marca més l'acidesa, la diferència tèrmica ajuda a la maduració del raïm i la frescor de l'aire impacta més al vi , dotant-lo de més frescor. Pel que fa a la terra, la finca compta amb un terreny calcari que aporta acidesa i mineralitat al vi, i un terreny argilós permeable que drena quan hi ha abundància d'aigua i reté en èpoques de sequera.
Pla de Morei completa el negoci amb l'enoturisme. El celler ofereix rutes o passejades entre vinyes i barraques de pedra, o un dels productes que crida més l'atenció, que és l'experiència de convertir-se en enòleg per un dia i poder-se fer el propi vi mitjançant un cupatge de diverses varietats.
De moment les ampolles de Viticultors de l'Anoia del celler de Pla de Morei es poden trobar a Catalunya, en restaurants i cellers, i en algun punt de Madrid. La idea és anar estenent aquesta xarxa i en un futur, també obrir-se a l'exportació.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!