Desescalada del confinament

La majoria d'hotels veu "impossible" que compensi obrir dilluns amb restriccions

Només alguns càmpings i hotels de negocis estan disposats a iniciar l'activitat en fase 1 i sense turistes estrangers

Pla mitjà d'una habitació de l'Hotel Catalonia Eixample 1864. ACN

Pla mitjà d'una habitació de l'Hotel Catalonia Eixample 1864. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La reactivació del sector turístic a Catalunya serà lenta. Malgrat que a Tarragona i al Pirineu els hotels, càmpings o cases rurals ja podran començar a obrir portes dilluns perquè entren en fase 1, la majoria d'establiments asseguren que encara no els compensa tornar a la feina, i esperaran a més endavant. De fet, a Girona, Barcelona i Lleida, on els establiments turístics encara no poden operar, molt pocs obririen si ja tinguessin permís. Només alguns càmpings i els hotels més orientats al viatger de negocis es preparen per la reobertura aquests dies, mentre que la majoria opten per a esperar a que hi hagi més mobilitat.

A la demarcació de Tarragona, els grans hotels i les cases de turisme rural continuaran tancats, tret de comptades excepcions que sí aixecaran la persiana coincidint amb l'entrada a la fase 1. El càmping Trillas Platja Tamarit obrirà una zona de bungalous i parcel·les adreçada a clientela de la demarcació amb el reclam "d'aire lliure, natura i platja sense massificacions per desconnectar", segons el seu director, Roger Trilles.

Els gestors dels càmpings La Torre del Sol (Mont-roig) i El Templo del Sol (Vandellòs) també obriran. Entre tots dos oferiran un miler de places en bungalous i 'mobil home' per a residents a la demarcació. El director, Manel Vilajosana, explica que "les limitacions són moltes i potser el més prudent seria no obrir", però subratlla que volien "donar l'oportunitat de passar uns dies a l'aire lliure i en plena natura, en un lloc on els riscos són ínfims". La preocupació, alerta Vilajosana, és el turisme estranger, que al cap de l'any els representa un 80% de la clientela.

Els únics hotels que han vist un filó per obrir són els que estan enfocats a empreses i visitant de negocis, com ara el Class de Valls i el Tarraco Park, que obriran amb nous protocols i més mesures de seguretat. "El client ens ho estava suggerint perquè necessitava incorporar personal i ho hem accelerat", explica el director de l'hotel tarragoní, Jorge Ruiz.

Al Pirineu tampoc s'obrirà

Al Pirineu, on també s'entra en fase 1 aquest dilluns, la situació tampoc és gaire optimista. Des de la Federació d'Hostaleria no tenen constància de l'obertura de cap establiment de cara a la pròxima setmana. De fet, el propietari de l'Hotel Avenida de la Seu d'Urgell, Miquel Àngel Sànchez, diu que "no té massa sentit" fer-ho, més enllà del servei que presta des del mes d'abril als treballadors d'empreses de serveis essencials.

Segons Sánchez, les estades de turisme provincial no solen anar més enllà del mateix dia. Per aquest motiu, prefereix obrir durant la segona quinzena de juny, quan es preveu que s'hagin aixecat les restriccions de mobilitat dins l'Estat, i confia rebre visitants que arribin amb cotxe i en un estiu que qualifica "d'especial" al Pirineu.

Tot i que l'hotel té una capacitat per a més d'un centenar de places, Sànchez creu que només podrà habilitar-ne la meitat, ja que la majoria d'habitacions tenen llits individuals. També destaca que l'obertura es farà amb "unes garanties d'higiene i seguretat importants" i veu un avantatge en el fet que establiments com el seu, de dimensions petites i de caire familiar, poden prestar un servei més directe al client. A més, considera que la suma de l'entorn al fet que el territori no ha estat "massa" castigat pel virus pot ser favorable. Tot i això, ressalta que el període en què no s'ha pogut treballar, com ara per Setmana Santa, no es pot recuperar.

Hotels rurals

Per la seva banda, la Federació de Cases Rurals de Lleida assegura que quan s'entri a la fase 1 del desconfinament no obriran perquè no els servirà de res, ja que més del 90% de la clientela és de l'àrea metropolitana de Barcelona.

El president dels associats, Jaume Ramon, diu que ja han demanat a l'administració que es flexibilitzi la limitació per regions sanitàries perquè, si no, hauran de donar per perduts el maig i pràcticament tot el juny. Ramon defensa que el de les cases rurals serà un dels destins més segurs per quan es comenci a relaxar la crisi de la covid-19, ja que l'entorn "poc massificat i natural" fa que "el virus ho tingui pelut" per proliferar.

També els establiments de turisme rural de la demarcació de Barcelona demanen a l'administració saber "en quines condicions" podran reprendre l'activitat quan entrin en fase 1. "Nosaltres lloguem cases senceres on tot l'espai és comú, per tant no podem obrir per zones", explica el propietari de la Cria de Caldes de Montbui, Alfons Santamaria.

Al Penedès, els allotjaments rurals volen obrir "el més aviat possible" però també estan a l'espera de conèixer quins protocols hauran de seguir. L'associació Masies del Penedès lamenta la manca de concreció, per exemple, sobre la gestió de la bugada o la desinfecció dels espais, i confien poder allotjar els primers visitants a finals de maig.

A Barcelona, a l'espera

Precisament a la capital, a Barcelona, és on el turisme de negocis està més arrelat. L'Hotel Catalonia Eixample 1864 ja està llest per a la reobertura, tot i que els seus responsables són conscients que dilluns encara no podran. L'empresa ha comprat mascaretes, guants i gel desinfectant i ha instal·lat mampares a la recepció i la barra del bar. A més, preveu treure el mobiliari de les zones comunes per evitar la concentració de clients i pujarà a cada habitació tant l'esmorzar, com el dinar o el sopar per limitar l'ús del restaurant.

Prop de la meitat dels clients de l'hotel viatgen a la ciutat per negocis. "Turisme, amb les fronteres tancades, no n'hi haurà. Ara mateix, les reserves que ens estan arribant són de gent d'empresa. Els clients que esperem avui en dia són aquests", assegura el director de l'hotel, Marruan Anaboussi, en declaracions a l'ACN.

Per al director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, és "impossible" que als hotels els compensi obrir. Actualment, hi ha set establiments en funcionament a la capital catalana, amb una ocupació d'entre un 20% i un 30%. Tot i l'augment de l'oferta, Casals preveu que la demanda no variï en els pròxims mesos malgrat el desconfinament.

Hotels tancats a la costa metropolitana

Els hotels de la costa del Maresme i del Garraf no podran obrir aquest dilluns perquè l'àrea metropolitana es manté encara en la fase 0 de desconfinament. Tot i això, la majoria d'hotels tampoc preveien obrir. "Està tot completament aturat i obrir sense clients seria un dels absurds més grans", explica el president del Gremi d'Hostaleria del Maresme, Jordi Noguera.

En aquest sentit, des de la patronal de Sitges també mostren preocupació pels diferents ritmes de desconfinament i el desavantatge competitiu que, a la llarga, pot suposar per a algunes destinacions. "Això no ajudarà a atraure el turisme nacional, que s'espera que aquest any sigui cabdal", afirma el president del Gremi d'Hostaleria de Sitges, Oskar Stöber.

Un altre dels factors que preocupa als hotelers és també la manca de protocols clars en el moment de la reobertura. "Què vol dir zona comuna? Què passa amb les recepcions?", es pregunta Stöber. "Hi ha una gran intranquil·litat al sector i fins que no estigui tot molt segur ningú donarà el pas", afegeix Noguera.

També des del Vallès Oriental avisen que la incertesa provoca que "ningú vulgui arriscar-se a fer una inversió" sense tenir clars els protocols sanitaris, apunta la presidenta de l'Associació Hotels Vallès Oriental, Sílvia Brunet.

Tot i això, també hi ha excepcions i alguns negocis ja tenen decidit reprendre l'activitat quan s'entri en fase 1. És el cas de l'hotel Sunway de Sitges, que preveu reobrir amb el 30% del personal que ha mantingut contractat durant tot el confinament. El director de l'establiment, Fran Dubon, que assegura que ja han rebut alguna petició per reservar habitacions. "Els clients porten molt temps confinats i necessiten sortir del seu hàbitat, encara que sigui per anar a una habitació d'hotel, però necessiten alliberament mental", apunta.

Apartaments turístics

La situació de desconcert també es palpa en el sector dels apartaments turístics. En el cas de Barcelona, el 90% dels clients són turistes internacionals. "Ens fa ser molt prudents en les expectatives de futur", assegura el president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), Enrique Alcántara. La falta de turistes provoca que aquests establiments s'estiguin "reconvertint" en lloguers de temporada o tradicionals.

Respecte a les mesures de seguretat en els apartaments turístics, Alcántara assegura que és "fonamental" netejar la roba de llit amb els protocols adients i precintar-la un cop estigui neta. El president de la Federació Catalana d'Apartaments Turístics (FEDERATUR), David Riba, destaca que els interruptors, els comandaments de la televisió o l'aire condicionat i les manetes de les portes i finestres s'hauran de netejar "molt més a consciència". Amb tot, el sector continua reclamant la publicació d'uns protocols que defineixin les passes a seguir i "unifiquin" les mesures de seguretat necessàries en cada establiment.

Sense canvis a Girona

A la Costa Brava, que Salut hagués avalat passar de la fase 0 a la 1 no hauria suposat massa canvis –de fet, pràcticament cap- per al sector hoteler. Aquí, la majoria d'establiments ja tenen la vista posada al juny, confiant que aleshores sigui possible desplaçar-se arreu de Catalunya. I també, que Europa relaxi el tancament de fronteres i, sobretot França, obri la seva.

El gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, admet que aquest estiu el marcaran les "estades curtes i escapades breus". Però també subratlla, en referència al moment en què es permeti passar a fase 1, que "mentre només pugui venir el turisme gironí, és molt complicat que obrin gaire hotels". De fet, dels 98 que s'apleguen sota el paraigües del grup, tan sols dos preveuen fer-ho quan s'avanci en aquest primer pas de la desescalada.

Un d'ells és el Parkhotel San Jorge de Calonge (Baix Empordà). Des del 2007, en què va decidir obrir els 365 dies de l'any, no havia tancat mai. Quan se li permeti, preveu obrir una trentena de les seves 121 habitacions, amb totes les mesures per prevenir el contagi de la covid-19. Per a la seva subdirectora, Alba Jordà, han pres la decisió per "mantenir la imatge" de cara al client.

AI costat dels hotels, els càmpings també es mantindran tancats. Tot i que hi haurà alguna obertura testimonial. Un exemple és el Càmping Palamós, al Baix Empordà. Quan s'entri en fase 1, obrirà tan sols per als qui es vulguin allotjar a bungalous o hi vagin en autocaravana. Sempre s'haurà d'haver fet reserva prèvia i els espais comuns –piscina, restaurant- estaran tancats.

La Conca d'Òdena lluita contra l'estigma

Els hotels, restaurants i altres negocis turístics de la Conca d'Òdena tenen clar que el brot de coronavirus que es va viure als municipis del territori ha "estigmatitzat" la comarca, i això els podria complicar més encara la recuperació econòmica.

El conseller de Turisme del Consell Comarcal de l'Anoia, Dani Gutiérrez, explica que per combatre aquesta percepció serà molt important tota la "confiança" i "seguretat" que puguin transmetre els establiments als clients quan el turisme es reactivi. "La confiança serà un element fonamental els propers mesos i de cara a les reserves que, sent optimistes, puguin començar a finals de juny o principis de juliol", explica.

L'estratègia turística al territori es basa en l'anomenat 'Slow Tourism', o l'aposta per un turisme poc massificat i que busca tranquil·litat i viure experiències personalitzades. Des de l'Associació per al Desenvolupament de l'Alta Anoia, el seu president, Ramon Bosch, destaca que, malgrat la incertesa, les cases rurals tenen moltes ganes d'obrir al públic i confien en ser l'"alternativa" als viatges que fins ara moltes famílies feien a l'estranger. Com a avantatge, veuen que les seves cases ofereixen tranquil·litat en zones "molt aïllades" i gens massificades. Una de les qüestions que més preocupa és la gestió de cases en què diferents grups o famílies poden compartir espais comuns.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local