Pla obert d'un client en una terrassa de Sitges, amb mascareta, prenent una cervesa el primer dia de la fase 1 del desconfinament. ACN
ACN/ Gemma Sánchez / Jordi Pujolar |
Sitges
09-07-2020 12:48
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El repunt de la covid-19 al Segrià està provocant un degoteig de cancel·lacions de reserves als hotels de la costa. El sector lamenta que els turistes que tenien previst visitar Catalunya les properes setmanes ara senten desconfiança en veure l'evolució de la pandèmia i opten per anul·lar les reserves. La Federació Intercomarcal d'Hostaleria Restauració i Turisme constata que dia a dia creixen, sobretot, les anul·lacions de visitants holandesos i belgues. Al mateix temps, asseguren que la situació ha "anat a més" arran de l'obligatorietat de dur sempre la mascareta. Ho corroboren hotelers consultats per l'ACN, que consideren que la mesura ordenada pel Govern transmet la sensació que el virus s'està "ampliant i generalitzant" a Catalunya.
El gerent de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme, Daniel Brasé, assegura a l'ACN que des del cap de setmana, amb el confinament perimetral del Segrià, s'estan acumulant "moltes cancel·lacions" de turisme estranger. Els visitants que més estan desfent els seus plans de vacances a la costa catalana són, sobretot, els holandesos i els belgues.
El sector lamenta que aquest degoteig d'anul·lacions empitjora una temporada en què les previsions d'ocupació ja eren menors que altres anys. A les reserves cancel·lades pel temor a una expansió del rebrot del Segrià s'hi sumen ara les reticències vers l'ús de mascareta obligatori, segons Brasé. "La gent està anul·lant perquè no vol venir a fer turisme amb la mascareta posada", assegura.
El portaveu del sector esperava que l'ordre del Govern sobre la mascareta obligatòria a partir d'aquest dijous incorporés algunes consideracions relacionades amb el sector turístic que flexibilitzessin el seu ús en espais comuns dels allotjaments, piscines o terrasses. Lamenta que per ara no sigui així.
El Baix Penedès demana "cautela"
Al Baix Penedès, els empresaris admeten "preocupació" per les cancel·lacions acumulades des del cap de setmana. La majoria són de visitants espanyols que prefereixen posposar la seva visita a l'espera de com evolucionin els brots del Segrià. El president del Gremi d'Hostaleria, Eduard Álvarez, demana analitzar les notícies "amb cautela, sense posar més llenya al foc". "Són brots molt localitzats i no hi ha motiu per extrapolar el problema a altres municipis", insisteix, tot recordant que la covid al Baix Penedès ha tingut una incidència baixa durant tota la pandèmia.
Álvarez apunta que als hotels estan acumulant anul·lacions per a les properes setmanes per la "por" que ha agafat la gent, però, en canvi, es mantenen estables les reserves del setembre. "A llarg termini la gent té més confiança", assenyala, tot desitjant que l'evolució de la pandèmia no faci caure més una temporada en què l'ocupació mitjana està rondant el 50% les primeres setmanes de juliol. Un any enrere, era de gairebé el 80%. "Estem davant un moment d'incertesa absoluta", assegura.
Pel que fa a l'ús obligatori de mascaretes a partir d'aquest dijous, des del Gremi d'Hostaleria del Baix Penedès consideren que la mesura contribueix a transmetre sensació de seguretat als visitants que triïn destins catalans. "Catalunya ha decidit avançar-se per ser previnguts, no perquè la situació sigui pitjor que altres punts de l'estat espanyol", diu Álvarez, que nega que l'ús de mascareta pugui condicionar i incomodar els visitants.
Alentiment de reserves a Sitges
Al Garraf, el Gremi d'Hostaleria de Sitges constata com els últims dies s'ha alentit el volum de les reserves, que tot just començava a accelerar el ritme coincidint amb l'inici del mes de juliol. "No sabem del cert si ho ha provocat el rebrot de Lleida, però el cert és que els últims dies hi ha menys reserves per aquest estiu i això coincideix de ple amb l'augment de casos de covid al Segrià", explica el president, Oskar Stöber.
Més enllà de la imatge exterior que transmeten els rebrots, Stöber destaca que la "preocupació" dels hotelers de Sitges rau ara en l'ús de la mascareta de forma obligatòria. Assegura que la mesura "dona la imatge que a Catalunya hi passa quelcom que no està passant a la resta de l'estat espanyol", i lamenta que això agreuja la "desconfiança" dels visitants.
Pel que fa a l'ocupació mitjana dels hotels sitgetans, Stöber assegura que els últims anys els establiments fregaven el 100% a mitjans de juliol, mentre la previsió actual és que el mes acabarà amb un 45% de places ocupades.
Moltes anul·lacions i alguns hotels tancats al Maresme
"Cada vegada hi ha més anul·lacions i les reserves no entren", es lamenta el president del gremi d'hotels del Maresme, Jordi Noguera. L'hoteler assegura que el rebrot al Segrià i l'obligatorietat de dur mascareta "està fent molt de mal" al sector en un moment clau per a la seva recuperació.
La sensació que els trameten els turistes, diu, és que el radi d'actuació del virus s'està "ampliant i generalitzant" a Catalunya. A més de la por al contagi, alguns turistes també han anul·lat la seva estada en les darreres hores per l'obligació de dur sempre posada la mascareta: "Per estar tots els dies amb la mascareta s'estimen més quedar-se a casa".
Al Maresme, els hotels van obrint amb comptagotes des de finals de juny i es preveu que vagin obrint establiments fins la darrera setmana de juliol. Hi haurà, però, qui també ha optat per tancar definitivament aquesta temporada. Segons el gremi, hi ha almenys quatre hotels que no aixecaran la persiana aquest estiu.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!