Verema 2020

PCRs setmanals, grups reduïts i un campament per aïllar els positius de covid marquen la verema a Juvé & Camps

La firma cavista defensa la màxima prevenció en seguretat sanitària en una collita que caurà prop d'un 70% pel míldiu

PCRs setmanals, grups reduïts i un campament per aïllar els positius de covid marquen la verema a Juvé & Camps. ACN

PCRs setmanals, grups reduïts i un campament per aïllar els positius de covid marquen la verema a Juvé & Camps. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El sector del cava s'ha vist immers en "la verema més atípica dels últims 20 anys, com a mínim", afirmen alguns empresaris, en una campanya que està marcada per la covid-19 i la plaga del míldiu. Una conjuntura que ha dut els cellers a buscar noves estratègies per afrontar la collita. És el cas de Juvé & Camps, que en clau sanitària ha apostat per fer tests PCR setmanals a tots els veremadors, reduir els grups de treball i instal·lar un campament per aïllar els positius de covid. "Vam decidir que havíem de prevenir al màxim per garantir la verema, que és el centre de la nostra matèria prima", destaca la Consellera Delegada de Juvé & Camps, Meritxell Juvé, que calcula que el volum de raïm collit caurà gairebé un 70% a causa del míldiu.

"Volíem protegir tots els treballadors, tant interns com temporals", explica Meritxell Juvé a l'ACN, que detalla que cada setmana els prop de 40 veremadors de la companyia –una trentena són eventuals- se sotmeten a una prova PCR per controlar que no hi hagi cap cas positiu. Un test que també han de superar els treballadors de la resta de departaments de la companyia, si bé en aquest cas la prova no és setmanal i es practica només dos cops al llarg de tota la verema.

"Haver de fer la prova fa que puguis treballar més tranquil, encara que seguim mantenint les precaucions", explica Josep Granell, repartidor de la firma cavista, que aquest dimarts s'ha sotmès al seu segon PCR. Granell veu "perfecte" que els treballadors hagin de fer la prova per controlar l'expansió del virus, i assenyala que durant les tasques de repartiment "sovint la gent va amb precaució però altres no en tenen tanta".

Meritxell Juvé destaca que les proves PCR, desenvolupades per Grífols amb tecnologia TMA transcripció mesurada per amplificació), són l'element principal del dispositiu per contenir la covid. Apunta que inicialment preveien contractar 80 persones, fet que implicava un moviment de gent que inquietava la companyia. "Veient la casuística de la pandèmia que hi havia al mes de juny, vam decidir prevenir al màxim", explica, mentre puntualitza que finalment han contractat només 30 persones perquè la producció ha caigut dràsticament pel míldiu.

A banda de fer tests massius, Juvé & Camps ha instal·lat un campament temporal a la finca Can Rius que la companyia té a les afores de Sant Sadurní d'Anoia amb previsió d'acollir els veremadors que donin positiu de covid-19 i hagin de fer 14 dies d'aïllament. En un gran envelat, hi ha repartits quinze llits que a dia d'avui encara no s'han utilitzat. "Només hem tingut un temporer que ha donat positiu i ha preferit fer l'aïllament amb la seva família", explica Juvé.

Dins la mateixa finca també hi ha habilitat un espai de menjador, cuina i vestidors per a aquests eventuals casos positius. Són les mateixes instal·lacions que estius enrere utilitzaven els temporers per dinar i tenir un espai d'higiene, però aquest any ja no hi ha pauses de treball ni es preveuen espais comunitaris. Tota aquesta zona de la finca ha quedat reservada només per a casos d'emergència.

Pel que fa al treball a la vinya, s'ha prioritzat la contractació de treballadors de l'Alt Penedès, "per evitar múltiples procedències ". Alhora, Meritxell Juvé detalla que als grups de collita s'han reduït en nombre de membres per facilitar la logística si es detecta un positiu i calgués aïllar tots els companys. Al mateix temps, si anys enrere els veremadors feien una jornada laboral partida, de 8 h a 17 h amb una pausa per dinar, ara han creat dos torns de treball compactats i mesuren la temperatura als treballadors abans de començar.

Després de tres setmanes desplegant aquest dispositiu, Juvé assegura que la valoració és "molt positiva". "Fins ara hem evitat que hagin hagut contagis entre el personal i la verema s'ha fet perfectament", celebra, mentre dona els objectius "per assolits completament" a falta de poc més de quinze dies per cloure la campanya al Penedès. Properament, preveuen repetir el dispositiu a les vinyes que regenten a la DO Ribera del Duero.

Un cop superat el sotrac d'haver de veremar en plena pandèmia, des de Juvé & Camps lamenten que ha estat menys exitós el combat contra el míldiu, l'altre contratemps que ha marcat aquesta campanya. Meritxell Juvé preveu que aquest fong farà caure la producció de raïm "entre el 60 i el 70%" en comparació a l'estiu passat, unes xifres que s'expliquen pel pes de l'agricultura ecològica dins l'empresa, "que ofereix menys eines per combatre malalties com el míldiu". "Sens dubte, està sent la verema més atípica que recordem des que som viticultors", conclou.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local