Diputació de Barcelona

L’Alt Penedès és la comarca barcelonina amb més superfície dedicada a l'agricultura ecològica

Sant Sadurní d'Anoia encapçala el percentatge de terres ecològiques, amb el 69,47%, seguit de Gelida, amb el 64,25% i Subirats, amb el 54,53%

La vinya és el conreu amb més hectàrees dedicades a agricultura ecològica. BCN Smart Rural

La vinya és el conreu amb més hectàrees dedicades a agricultura ecològica. BCN Smart Rural

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Segons l’informe L’agricultura es vesteix de verd sobre l’estat de la producció agroalimentària ecològica a la demarcació de Barcelona, realitzat en el marc de l'estratègia BCN Smart Rural, el al 12% en l'àmbit de les comarques barcelonines es dedica a conreus ecològics, mentre que la el percentatge del total de Catalunya és del 7%.

Per contra, l’Alt Penedès, la terra del vi i el cava per excel·lència, és la comarca barcelonina amb més superfície dedicada a l'agricultura ecològica, amb 8.567 hectàrees, el que representa el 40% de la superfície total cultivada. Per municipis, Sant Sadurní d'Anoia encapçala el percentatge de terres ecològiques, amb el 69,47%, seguit de Gelida, amb el 64,25% o Subirats, amb el 54,53% de terres de conreu ecològic.

La demarcació de Barcelona va acabar el 2019 amb 15.476 hectàrees de superfície cultivada de manera ecològica i es posiciona com la demarcació de Catalunya amb més superfície dedicada a aquest tipus de producció.

D’acord amb aquestes dades, la comarca de l’Alt Penedès supera amb escreix l’objectiu marcat per la Unió Europea en la producció ecològica que, segons les seves estratègies Del camp a la taula i Biodiversitat 2030, vol aconseguir que el 25% de les terres agrícoles dels Estats membres es treballin de manera ecològica abans del 2030. Aquest percentatge triplica el de l’any 2019, que, a escala europea, se situa en el 8,5%.

L’informe també destaca que, en termes percentuals, el Moianès es troba molt a prop de l’objectiu establert per la Unió Europea: la comarca més jove de Catalunya gestiona de manera ecològica el 20% de la seva superfície total cultivada.

Dit això, deixant de banda l’Alt Penedès i el Moianès, la resta de comarques de la demarcació de Barcelona presenten un percentatge de superfície ecològica cultivada inferior al 15%. En les posicions més baixes de la llista trobem la comarca d’Osona, amb un 2% de superfície ecològica, i les comarques del Vallès Occidental i el Bages, amb un 4%.

Amb la mirada posada al 2030

A partir de les dades proporcionades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i el mapa de cultius DUN-SIGPAC de la Generalitat de Catalunya, l’informe ha detectat la necessitat d'ampliar en 15.617 hectàrees la superfície de conreu dedicada a la producció ecològica a la demarcació de Barcelona, una àrea que supera lleugerament l’extensió del Barcelonès.

Per assolir la fita del 25% fixada per la Unió Europea i impulsar el territori cap a un sistema alimentari més saludable i sostenible, les comarques barcelonines han de tenir un total de 31.093 hectàrees dedicades a l'agricultura ecològica abans del 2030. És a dir, per aconseguir l'objectiu que marca l'estratègia "Del camp a la taula", la demarcació de Barcelona ha de multiplicar per dos la superfície cultivada de manera ecològica abans de 2030.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local