Susana Nogueira |
Vilanova i la Geltrú
14-06-2021 20:22
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Agència de Desenvolupament NODE Garraf, ha publicat el Quadern Verd de l’Economia del Garraf, arran la tercera edició del Simposi Garraf, amb l’objectiu de reactivar l’economia de la comarca arran els devastadors resultats econòmics que ha causat la pandèmia Covid-19. La radiografia de la situació econòmica del Garraf a resultat que els efectes de la pandèmia han accelerat i augmentat alguns dels fenòmens que ja s’havien detectat anteriorment.
NODE Garraf, en el marc del Fòrum Hèlix Garraf, convoca des de l’any 2018 el Simposi Garraf, unes jornades d’economia i estratègia comarcal per aplegar els criteris d’experts, els referents d’altres territoris i les aportacions dels agents econòmics, socials i polítics de l’espai més proper i de la generació Z. El passat 11 i el 12 de maig del 2021 a l’Auditori de Neàpolis de Vilanova i la Geltrú, es va celebrar el 3r Simposi Garraf on les diferents ponències es van sotmetre a debatre els possibles escenaris per reactivar l’economia i una major estabilitat a la comarca del Garraf.
Les resolucions que es van establir en la jornada d’Economia i Estratègia comarcal va portar a una aproximació generalista de la situació econòmica de la comarca del Garraf. A partir d’aquí, es va redactar en el Quadern Verd incloent les aportacions que s’han manifestat durant les jornades. Al document queda constància que els efectes de la pandèmia han impactat notablement l’economia del Garraf: s’ha reduït un 5% en el teixit productiu, existeix un total del 15% de taxa d’atur en la comarca i el 40% del mateix en la franja juvenil i actualment hi ha 5.000 persones que continuen en ERTO.
S’ha detectat que el territori manté problemes endèmics en la manca del sòl industrial, el greuge del peatge de la C-33 és cada vegada més polèmic, hi ha una desconnexió entre la formació tècnica i la demanda empresarial, un augment progressiu del distanciament i l’exclusió social i una excessiva terciarització de la productivitat. Durant els debats de les respectives ponències es va comprovar que és una comarca on existeix un gran potencial en tots els sectors, però està desaprofitat.
La digitalització que s’ha produït en la comarca és un dels processos que s’ha accelerat durant les restriccions de la pandèmia i això comporta que hi hagi canvis en la mobilitat i en l’arribada de nous residents. D’altra banda, aquest procés junt amb el de la robotització és possible que provoqui la pèrdua de llocs de treball amb tasques repetitives susceptibles de ser substituïts per màquines o per accions informatitzades.
Es demana un reciclatge de treballadors i treballadores que tenen una difícil reformulació, cal augmentar la flexibilitat i la dinamització del mercat laboral. Aquest últim, arran l’evolució tecnològica, tindrà canvis molt importants en el model de negoci i les empreses demanaran professionals amb grans capacitats d’adaptació. En les jornades del Simposi Garraf, han afirmat que una empresa competitiva al s. XXI ha de ser flexible, innovadora, ràpida i eficient.
L’escenari actual porta a una necessitat de plantejaments estratègics. Dels pocs que s’han realitzat a escala comarcal, del Pacte per l’Ocupació del Garraf neix la confecció del Pla Estratègic d’Activitat Econòmica del Garraf, que es presentarà aviat. Aquest projecte és una eina per a la reactivació econòmica després de les restriccions de la pandèmia. Presenta diferents reptes: el principal és quin serà l’organisme encarregat de fer el seguiment de les accions del planejament. El segon, és oferir serveis conjunts o mancomunar-los. Altres reptes són combatre l’emergència climàtica, fomentar la cohesió i la prosperitat.
Es va incidir que caldrien uns plantejaments estratègics sectorials en relació amb el binomi cultura i turisme, empresa i formació i pel foment d’activitats productives específiques com el foment d’entorns tecnològics al voltant d’empreses tractores. Un bon àmbit seria el de liderar a Catalunya el camp de l’assistència residencial en matèria sociosanitària.
En les jornades d’Economia i Estratègia comarca del Garraf, van manifestar que la comarca té un entorn privilegiat, com és el marc del Penedès, està situada a prop d’un pol d’atracció de referència mundial com és Barcelona i del seu aeroport internacional i és una comarca que disposa del tercer port de Catalunya a tocar les zones logístiques en emergència.
En el 3r Simposi Garraf van concloure que l’emergència social i econòmica de moltes persones i empreses, la revolució digital i els dèficits comarcals han de ser prou motius perquè tots els agents de la comarca del Garraf col·laborin per afrontar una acció estratègica conjunta i coordinada per fer del Garraf un territori més proper.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!