Gran pla general de la platja de Sant Sebastià de Sitges. ACN
ACN |
Sitges
31-07-2021 18:12
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El sector turístic confia un any més en els visitants de proximitat per a l'agost i en les reserves a última hora. Mentre algunes cases rurals del Pirineu i càmpings podrien fregar el ple absolut, altres zones de Catalunya com la costa del Maresme i el Baix Llobregat esperen una ocupació de mínims per l'elevada dependència del turisme estranger. Per la seva banda, els hotelers de Barcelona han assumit que "l'estiu està perdut". A la Costa Daurada, l'esperança és el turisme espanyol i que una millor evolució epidemiològica ajudi a "salvar la temporada" amb la visita del turista rus, anglès i irlandès. A la Costa Brava, els responsables de càmpings i agents turístics es mostren optimistes però sense arribar a nivells d'ocupació del 2019.
En canvi, el sector turístic lleidatà sí confia en igualar els nivells de l'estiu del 2019 quan es va assolir el rècord absolut a la demarcació i encara l'agost amb bones expectatives d'ocupació. Les reserves als hotels del Pirineu es mouen actualment entre el 80% i el 90% i la Federació d'Hostaleria de Lleida preveu que molts establiments freguin la plena ocupació, especialment durant els caps de setmana de les tres primeres setmanes del mes. A les comarques de la plana de Lleida les xifres seran inferiors.
L'ocupació als establiments de turisme rural rondarà el 100% al Pirineu mentre que al pla oscil·larà entre el 60 i el 70%. El sector ha rebut algunes cancel·lacions de reserves per la prohibició de reunions de més de deu persones però s’estan cobrint amb grups més petits.
Pel que fa als càmpings, les reserves mantenen un bon ritme arreu de la demarcació i preveuen una ocupació d'entre el 95 i el 100% la primera quinzena d'agost i nivells també alts la resta del mes. Fa dies que no hi ha bungalous lliures per a l'agost mentre que les zones d'acampada estan al 80% però esperen que també s'acabaran omplint. La majoria de turistes que visitaran aquest estiu les comarques de Lleida són catalans.
El turisme rural de la Catalunya Central també aspira al ple per a aquest agost
A les Comarques Centrals, hi ha molt bones perspectives d'ocupació aquest agost. Des de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, que aplega les cases de turisme rural, ja tenen les reserves al 95% i confien arribar a la plena ocupació com ja va passar fa un any. "L'agost passat va ser un any excepcional i esperem tornar-hi a arribar i omplir els últims forats que queden", afirma el seu president Oriol Baños en declaracions a l'ACN. D'altra banda, la gran majoria de les reserves són clients de Catalunya, sobretot famílies i també grups d'amics, per les restriccions de la pandèmia. Una situació que també els ha obligat a flexibilitzar les reserves per adaptar-se a situacions sobrevingudes.
Des de l'Associació per al Desenvolupament de l'Alta Anoia, xifren entre un 85% i un 90% les reserves de les cases. Si bé alguns clients ja ho han sol·licitat de fa temps també hi ha qui va més a última hora. El seu president, Ramon Bosch, creu que la situació ha millorat lleugerament respecte l'agost de l'any passat i remarca que també han apostat per programar activitats per posar en valor el territori. Pel que fa a la procedència dels clients, el 90% de mitjana són visitants catalans mentre que el restant són de l'estranger o d'altres punts de l'Estat
Optimisme a la costa gironina però sense arribar a nivells del 2019
Els establiments turístics de la costa gironina enceten el mes d'agost amb "optimisme" en les reserves. Per una banda, l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) de les comarques gironines preveu unes xifres d'ocupació "superiors" a l'any passat durant el mes d'agost. La presidenta de l'ATA, Esther Torrent, ha remarcat a l'ACN que no s'assoliran en cap moment els nivells previs a la pandèmia però tenen bones sensacions. Malgrat tot, remarquen que molts dels visitants van a última hora i això dificulta les previsions que pugui fer el sector.
Per la seva banda, l'Associació d'Hostaleria de la Costa Brava Centre també veu el mes d'agost amb bones sensacions i amb ocupacions més elevades que l'estiu passat. En aquest cas, la gerent, Judit Lloberol, ha destacat que en les últimes setmanes han detectat més reserves de turistes estrangers i això els esperona a aconseguir més bona ocupació. Lloberol també ha remarcat que el públic local ha respost positivament durant el juliol (fins i tot amb xifres superiors a l'estiu passat), però que les estades dels clients nacionals són més curtes i per això creuen que els falta la presència de visitants de Bèlgica o Holanda per arrodonir la temporada d'estiu.
En la mateixa línia, l'Associació de Càmpings de Girona creu que el mes d'agost serà positiu pels establiments gironins. En el cas dels càmpings hi ha més dependència del visitant internacional per l'elevat nombre de places que ofereixen a la demarcació, però el president de l'entitat, Miquel Gotanegra, s'ha mostrat confiat. De fet, ha avançat que el nombre de reserves de clients holandesos ha crescut en les últimes setmanes. "Els nostres visitants fidels tornen a venir", ha detallat Gotanegra, "cosa que l'any passat no vam tenir".
En paral·lel, el president de l'Associació de Càmpings de Girona ha afirmat que el mercat local ha suposat una gran part dels clients que han tingut durant la pandèmia. "El públic d'aquí ens ha ajudat molt", ha afegit Miquel Gotanegra. De fet, creu que la crisi sanitària ha ajudat a acostar els establiments als visitant locals. Fins ara, el públic català no tenia tendència a anar de càmping a la demarcació de Girona, però des de l'any passat la situació ha canviat.
Tot i així, els empresaris coincideixen en què els visitants no es decideixen fins a última hora i això dificulta les previsions que es puguin fer a nivell d'ocupació. El sector turístic gironí també s'ha mostrat esperançat en poder allargar la temporada durant els mesos de setembre i octubre si el temps acompanya i aconseguir part del públic que han perdut durant el juliol a causa de l'augment de contagis i les recomanacions de no viatjar a Catalunya de diversos països.
Bones previsions a Sitges però "ocupació" de mínims al Maresme i al Baix Llobregat
A l'àrea metropolitana de Barcelona, els allotjaments entomen l'agost amb disparitat de previsions d'ocupació i especial protagonisme de les reserves d'última hora. Per una banda, tant el sector dels càmpings i com els hotelers de Sitges confien en registrar millors xifres que l'any passat. En moments puntuals, aspiren a arribar al 80% de places plenes. Així ho asseguren l'Associació de Càmpings de Barcelona i el Gremi d'Hostaleria de Sitges, que celebren el repunt respecte el 2020, tot i que queda lluny de l'ocupació d'època precovid.
En el cas específic dels càmpings, les previsions són optimistes per a aquells establiments amb predomini dels hostes catalans i de la resta de l'estat espanyol. En el cas dels que depenen del visitant estranger, s'hi han acumulat les cancel·lacions durant les darreres setmanes. Un registre negatiu que confien eixugar mica en mica amb la implantació del passaport covid.
Pel que fa a la costa del Baix Llobregat i del Maresme, s'hi espera una ocupació de mínims, amb un 30% de places reservades en el millor dels casos. La falta generalitzada de visitants estrangers ha impactat de forma directa en destins que beuen especialment de la proximitat amb Barcelona. El Gremi d'Hostaleria de Castelldefels assegura que el sector ha entrat en una dinàmica de "competència brutal" a base de preus molt rebaixats per aconseguir sobreviure. Al seu torn, el Gremi del Maresme lamenta que la poca demanda d'enguany ha dut diversos establiments a mantenir les portes tancades a l'espera d'èpoques millors.
El Gremi d'Hotels de Barcelona confia poc en l'agost: "L'estiu està perdut"
El director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, ha mostrat molt poca confiança en l'agost. "L'estiu està perdut", ha confirmat Casals, que qualifica aquest any i mig de pandèmia com a "catastròfic" per al sector hoteler a la capital catalana. "Actualment tenim un 40% d'hotels oberts amb una ocupació que també se situa en un 40% de mitjana", ha calculat el director general de Gremi d'Hotels de Barcelona, que ha posat sobre la taula l'enorme diferència de turistes amb un estiu prepandèmia.
"Cada nit normalment hi havia dormint unes 60.000 persones en hotels a Barcelona i ara només n'hi ha unes 11.000", ha apuntat Casals, que considera que la presència de turistes s'ha mantingut "estable, però molt a la baixa" durant els mesos de juny, juliol i també a l'agost.
"Potser hi ha hagut un petit augment d'ocupació des de principis de juny fins ara, però estaríem parlant només de tres o quatre punts a l'alça", ha assenyalat el director general del Gremi d'Hotels en declaracions a l'ACN. "En les últimes 6 a 8 setmanes s'ha notat un lleuger increment d'algunes nacionalitats, bàsicament italians, alemanys i francesos. Però és molt lent", ha reconegut Casals. "Els americans pràcticament no venen, els mexicans venen quan poden i els asiàtics directament no venen", ha lamentat el director general del Gremi d'Hotels, que igualment veu amb desesperança les crides a no viatjar a Espanya de països com els Estats Units, França o Alemanya.
El turisme de l'Ebre i Tarragona, pendents de l'agost per salvar la temporada
A la Costa Daurada es confia que el turisme rus, anglès i irlandès els ajudin a "salvar la temporada" amb més arribades aquest mes d'agost. Entre els factors que depenen, l'evolució i les restriccions de la pandèmia i també els missatges crítics dels països d'origen del turisme estranger. També espera que les limitacions i la reticència de viatjar fora del país porti més turisme espanyol a la Costa Daurada. Tot i això, els hotelers assenyalen que el 60-65% d'ocupació els permetria "continuar vius".
"Qui més està patint és l'hoteleria, el càmping i apartament turístic està més barrejat", ha apuntat Xavier Guardià, portaveu de la Federació d'Empresaris d'Hosteleria i Turisme de Tarragona (FEHT). De fet, als càmpings de la demarcació l'ocupació de bungalows i parcel·les es preveu que se situï entre el 90 i el 95% a l'agost.
D'altra banda, al delta de l'Ebre i les zones rurals tenen unes previsions d'ocupació "prudents però optimistes". El turisme de proximitat, com reconeix Guardià, ha apostat des de l'any passat per descobrir indrets com el Delta o l'interior de les comarques de Tarragona i l'Ebre. "El 2020 va ser molt crític, però un revulsiu perquè la gent conegués les nostres comarques", ha reconegut Pilar Miró, presidenta de l'Associació de Turisme Rural de la Terra Alta. Les previsions són bones a la comarca terraltina després d'un juliol més fluix de l'esperat i es confia arribar al 95% d'ocupació en masies i apartaments.
Als allotjaments del Delta també es fregarà la plena ocupació la segona i la tercera setmana d'agost, però les reserves d'última hora s'han tornat a animar i la resta del mes d'agost també pot millorar. "Cada cop que obres el correu, hi ha una probabilitat que sigui una reserva o una anul·lació", ha explicat Montse Callau, vicepresidenta de l'Associació d'Empresàries d'Ecoturisme del Delta.
L'agost, una "taula de salvació" abans d'una tardor "molt dura"
Des de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) veuen el mes d'agost com "una taula de salvació" per afrontar una tardor que auguren "molt dura". El gerent de la FIHRT, Daniel Brasé, recorda que el 30 de setembre acaba l'acord per als ERTO, i veu aquesta data com "una espasa de Dàmocles". Brasé, en representació de 46 gremis del sector, critica la falta d'ajudes directes per part de l'administració, i reclama que s'estableixi el passaport sanitari per poder accedir a hotels i restaurants. "Hem de promoure el concepte d'establiments segurs", defensa, mentre pregunta: "Què millor que demostrar que tots els clients estan vacunats?".
(Notícia elaborada per Gemma Sánchez, Mar Martí, Anna Ferràs, Salvador Miret, Aleix Freixas i Jordi Bataller)
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- estiu
- Gremi d’Hostaleria de Sitges
- Albinyana
- Argençola
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellprat
- Bellvei
- Bonastre
- Cabrera d'Anoia
- Calafell
- Canyelles
- Capellades
- Carme
- Castellet i la Gornal
- Castellolí
- Castellví de la Marca
- Copons
- Cubelles
- Cunit
- El Bruc
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Els Hostalets de Pierola
- Font-rubí
- Gelida
- Igualada
- Jorba
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- La Llacuna
- La Pobla de Claramunt
- La Torre de Claramunt
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Masquefa
- Mediona
- Montmaneu
- Òdena
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Orpí
- Pacs del Penedès
- Piera
- Pontons
- Puigdàlber
- Rubió
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí de Tous
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida de Montbui
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Maria de Miralles
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vallbona d'Anoia
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova del Camí
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès