Torrent veu el tancament de Mahle com un "cop dur" però es compromet a treballar per "la millor resolució possible". Ajuntament de Vilanova
ACN |
Vilanova i la Geltrú
17-11-2021 18:59
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha qualificat l'anunci del tancament de la planta de Mahle de Vilanova i la Geltrú com un "cop dur" però s'ha compromès a treballar per "la millor resolució possible". En el marc d'una interpel·lació del PSC-Units al ple del Parlament, el conseller ha enviat un missatge de compromís de part del Govern a les 350 famílies afectades per tal d'ajudar-les en aquesta situació "complicada". "Hem parlat amb la direcció de l'empresa i estem convençuts que podrem establir un procés de negociació com hem obert en altres processos de tancament vinculats a la indústria de l'automoció", ha afegit.
Torrent també ha explicat que el seu departament ha traslladat tant als treballadors de l'empresa com a l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, el compromís del Govern de treballar per la "millor solució possible". I ha afegit que el sector de l'automoció està "patint" els costos d'una transició i que cal ajudar-lo en aquest procés.
Mahle presentarà un ERO pels seus 345 treballadors
El fabricant de pistons Mahle tancarà la planta de Vilanova i la Geltrú el 28 de gener del 2022, segons ha anunciat l'empresa en un comunicat. Aquesta decisió deixa sense feina 345 treballadors de la planta que fa 40 anys que està operativa al Garraf. L'empresa argumenta la decisió per la transició cap al vehicle elèctric que ha comportat una "caiguda continuada de la demanda i la competència cada cop més accentuada en els preus", cosa que ha deixat la planta funcionant "molt per sota" de la capacitat normal. A més, la situació es veu agreujada per la sobreproducció de pistons i segments a tota Europa. Sindicats com CCOO han rebutjat que veuen "del tot desproporcionat" i han reclamat la implicació de les administracions per revertir-lo.
La companyia assegura que en el transcurs dels últims anys, ha destinat "inversions i esforços significatius per a mantenir la producció a la planta catalana", però "les pèrdues acumulades i l'actual caiguda en la demanda, unida a les perspectives econòmiques negatives, fan que la producció ja no sigui viable per al futur" en el qual la indústria camina cap a una mobilitat neutra en carboni.
El comitè d'empresa, que ha rebut amb sorpresa la notícia, està celebrant tres assemblees per informar la plantilla de les explicacions que ha donat l'empresa.
Les negociacions de les condicions del tancament i dels acomiadaments començaran el 24 de novembre, quan s'iniciarà el període de consultes de l'ERO, que durarà com a mínim un mes. Per tant, el termini per a negociar una sortida alternativa seria de poc més de dos mesos, cosa que dificulta l'opció de reindustrialitzar, assenyalen fonts sindicals.
Aquesta decisió no afecta les sis plantes restants de Mahle a l'Estat –de les quals 3 són a Catalunya–, que compten amb més de 2.300 empleats.
En paral·lel, la multinacional alemanya està negociant un ERTO per a més de 800 treballadors a la fàbrica de Montblanc.
Crítiques dels sindicats
Sindicats com CCOO han rebutjat immediatament la decisió i han reclamat al proveïdor que busqui alternatives que permetin garantir la viabilitat de l'empresa i de l'ocupació. Així mateix, el sindicat que dirigeix Javier Pacheco també reclama a les administracions catalana i estatal la seva "implicació directa" en aquest procés "pel gran impacte que suposa una decisió d'aquesta envergadura per al teixit industrial de la comarca del Garraf".
En aquest sentit, CCOO ha reivindicat "la necessitat que es faci una transició justa i equilibrada al sector de l'automoció", davant el procés de transformació en què està immers. "No es pot fer destruint ocupació amb mesures traumàtiques, sinó que cal acompanyar amb les inversions necessàries", han demanat.
Més informació
- Mahle confirma el tancament de la fàbrica de Vilanova i la Geltrú
- La direcció de Mahle estudia el tancament de la fàbrica de Vilanova i la Geltrú
- El Parlament dona suport als treballadors de Mahle afectats pel tancament de la planta de Vilanova i la Geltrú
- Torrent demana a la multinacional Mahle que "reconsideri" la decisió de tancar la planta de Vilanova i la Geltrú
- El Pacte per a l'Ocupació del Garraf demana implicació al Govern i l'Estat per reindustrialitzar la planta de Malhe
- Comença la negociació del tancament de Mahle a Vilanova i la Geltrú
- El comité de Mahle convoca una gran manifestació el 4 de desembre per mostrar el rebuig al tancament
- Representants del comité de Mahle es reuneixen amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz
- Mahle, un exemple més de desindustrialització
- La plantilla de Mahle a Vilanova avisa que serà "bel·ligerant" si l'empresa no s'avé a negociar indemnitzacions elevades
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!