-
PSC
-
PSC Vilafranca
- Vilafranca del Penedès
- 06-04-2022 17:23
Francisco Romero i Montse Arroyo . Eix
I si no compleix que en traspassi la competència i el pressupost als ajuntaments
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Francisco Romero: “Necessitem blindar per llei el servei que dona l’atenció primària a la ciutadania amb més pressupost, més personal, menys precarietat i amb el contacte directe de la figura del metge o metgessa de capçalera. Volem que ja es recuperin les visites presencials al CAP”.
L’atenció primària és un element clau per tenir un sistema sanitari públic de qualitat que atengui de manera eficaç les necessitats dels ciutadans i ciutadanes. Els CAP són el 1r punt d’accés al sistema públic, són imprescindibles en el diagnòstic, el tractament i el seguiment dels principals problemes de salut i les malalties cròniques. Són essencials també per a la prevenció i detecció precoç de les malalties greus, promocionen la salut i fan atenció d’urgència i domiciliària.
Les retallades han castigat de manera sistemàtica l’atenció primària, provocat una disminució progressiva en la qualitat del servei.
La pandèmia, ha agreujat encara més una situació ja deteriorada, però a més, ha portat un nou factor, la pèrdua de la presencialitat de les visites. Malgrat la baixada de la incidència de la Covid, les visites presencials no s’estan produint en la mesura ni en el ritme necessari, afectant acusadament a les persones més vulnerables; malalts crònics, gent gran i persones amb dificultats a l’hora d’accedir a les tecnologies. En aquest aspecte l’adaptació que ha fet l’assistència primària als entorns virtuals i telemàtics ha creat una bretxa digital impossible de superar per a moltes persones que es veuen totalment privades d’accedir a la sanitat.
Ara cal incidir amb l’atenció primària i la prioritat és recuperar les consultes presencials. Així ho explica el 1r secretari del PSC i 1r tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Vilafranca, FranCisco Romero, reclamant “més pressupost, més personal facultatiu i revertir les privatitzacions”. Romero demana al Conseller de Salut, Josep Mª Argimon que doni “prioritat absoluta a l’Atenció Primària. En la nostra feina municipal centenars de persones se’ns adrecen preocupats per la situació de l’atenció primària, un servei que és importantíssim per la qualitat de vida de la gent”. En aquest sentit els socialistes reafirmen la seva aposta per la sanitat pública i posen de manifest “els riscos que assumim si continuem amb aquesta precarietat. Ens sentim avalats per la nostra feina i les mocions aprovades per molts ajuntaments a proposta dels vilafranquins i vilafranquines que treballen per la qualitat de la sanitat”. Romero assegura que està en contacte constant amb el Grup Parlamentari Socialista perquè treballi en el marc del Parlament amb altres formacions per blindar l’atenció primària per llei. Els socialistes es fan seves també les reclamacions de sindicats, ciutadania i professionals demanant “l’augment mínim d’un 25% del pressupost pels CAP i concretament per Vilafranca, la contractació d’un 35% més de metges i infermeres pel CAP Alt Penedès i també pel CAP Nord, retornar l’estabilitat del metge o metgessa de capçalera i acabar amb la precarietat laboral del personal sanitari”.
Romero continuava dient que “una atenció primària desbloquejada té un impacte directe també descongestionant l’atenció hospitalària” i recordava que des de l’any 2008 “s’han anat eliminant serveis de l’atenció primària i s’han acabat derivant en contractes a la privada”.
Els socialistes consideren que es pot fer molt més per a la sanitat pública des del govern de la Generalitat revertint les retallades. En general a Catalunya durant els darrers 10 anys els recursos destinats a la sanitat s’han reduït en 14.724 milions d’euros.
Romero ha manifestat que si la Generalitat “no compleix”, els socialistes de Vilafranca “estem disposats a demanar que s’estudiï en el marc legislatiu del Parlament que ens traslladin la competència de l’Atenció Primària. Si ens donen més recursos ens veiem capaços de gestionar aquest servei, per ser comunitari i de proximitat”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!