Territori

Verds En Comú Podem Sitges proposa democratitzar la decisió sobre el futur de Vallcarca

Cimentera de Vallcarca. Google Earth

Cimentera de Vallcarca. Google Earth

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La confluència Verds En Comú Podem (VeCP) Sitges comença una campanya a xarxes socials per tal de portar a terme un procés participatiu i transparent per generar alternatives  sostenibles i de futur per a l'espai que ocupa la cimentera de Vallcarca. 

Amb l'excusa d'una "Ciutat Tecnològica", l'empresa FCC (Foment de Construccions i Contractes) ha presentat a l'Ajuntament de Sitges un macro projecte que es pretén realitzar a Vallcarca: un espai en ple parc natural del Garraf on la fàbrica de ciment ha generat un impacte ambiental molt important durant més d'un segle i que ha afectat dramàticament la flora i la fauna de la zona. 

En contraposició, la societat civil organitzada i entitats ecologistes com DEPANA fa temps que demanen el desmantellament dels equipaments de la cimentera, així com les infraestructures ferroviàries i el port per tal d'incorporar aquest espai al parc natural del  Garraf. 

"La nostra proposta és que tothom pugui dir la seva, que sigui un procés transparent i  participatiu a on podem decidir que volem per Vallcarca, que volem per Sitges i que volem pel nostre entorn natural en plena emergència climàtica."; Carme Gasulla, candidata a  l'alcaldia per VeCP Sitges per a les eleccions municipals del 2023. 

Al parer de VeCP Sitges, aquest projecte ha generat un impostat debat entre negoci i ecologisme, ja que, de fet, es tracta d'una estratègia de green-washing per tapar el que cataloguen com un nou cas de pelotazo urbanístic. 

El macro projecte que FCC ha donat a conèixer a l'Ajuntament de Sitges, que vol transformar la fàbrica de ciment i el seu entorn en una "ciutat del coneixement i la innovació" d'uns 80.000 metres², juntament amb un campus universitari articulat a un parc fluvial que  desembocarà a la platja. Per altra banda, preveu construir oficines, habitatges, establiments comercials, equipaments culturals i esportius, i hotels. 

"Les administracions fan tard i això és caldo de cultiu pels projectes especulatius. Creiem en la democràcia participativa i, sobretot, creiem que s'ha de preservar un entorn que ja hi ha patit bastant. Des de Verds en Comú Podem Sitges no compartim la idea d'un projecte  d'aquestes característiques, ni pel seu contingut, ni per les formes." 

La concessió de l'explotació està marcada al contracte per una quantitat d'extracció, que en aquest moment no es compleix. La Generalitat de Catalunya, per la seva part, ha reconegut no tenir cap pla per a la zona, ni a curt, ni a llarg termini.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local