-
Cartes a la direcció
-
Som Vng
- Vilanova i la Geltrú
- 09-05-2023 16:00
Imatge d'arxiu
Per altra banda, tots els grups municipals menys SOM VNG van votar a favor de dinamitar l’acord per adherir les treballadores d’AISSA al conveni de l’Ajuntament
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Ahir, dilluns 8 de maig es va celebrar el darrer ple ordinari del mandat a Vilanova i la Geltrú. Una sessió que va se caracteritzar pels compromisos i les posicions que van prendre el conjunt dels grups municipals tot just abans d'iniciar-se la campanya electoral per a les pròximes eleccions municipals del 28 de maig. En aquest sentit, va destacar l’aprovació per unanimitat de la moció que va presentar SOM VNG per la millora de la seguretat del servei d’atenció i socorrisme a les platges del municipi.
Entre els compromisos que es van aprovar hi ha avançar cap a la gestió directa del servei un cop finalitzada l’actual licitació i desenvolupar un pla regulador de les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i les zones de bany a Vilanova i la Geltrú.
Una reivindicació que el grup fa molt de temps que lluita, i és que de fet, van presentar una iniciativa similar l’abril del 2022 (i que aleshores el govern va votar en contra). En aquesta moció, s’alertava que les platges de Vilanova no compten amb uns estàndards mínims de qualitat en els equipaments de seguretat per oferir un servei de salvament, atenció i socorrisme adequat. Entre els exemples que van exposar hi ha la falta de més torres de vigilància i les condicions d’aquestes, sense protecció per a la radiació solar o del vent per garantir la prevenció de riscos laborals, així com facilitar que es tenen les eines necessàries per fer una bona vigilància i atenció.
El grup va posar de manifest que “quan parlem de platges se sol parlar de turisme o hostaleria i gairebé mai dels serveis de seguretat i molt menys de les precàries condicions laborals de les persones que la fan possible”. Per a SOM VNG, això és culpa de l’externalització d’aquesta responsabilitat de l’Ajuntament a una empresa que només té per objectiu obtenir beneficis. La regidora de SOM VNG, Ester Franco, va posar en evidència aquesta contradicció: “Com pot ser que un servei de seguretat estigui privatitzat? Ningú pensaria que la policia o els bombers els portés una empresa privada.” Per últim, el grup va agrair l’ajuda de l’expert en salvament marítim Ramses Martí, per col·laborar com a assessor independent en la redacció de la moció.
Per altra banda, SOM VNG va ser molt crític amb la decisió del govern i la resta de grups de dinamitar el compromís d’adherir a les treballadores de l’Organisme Autonòm Municipal d’AISSA al conveni de l’Ajuntament (signat el novembre del 2018 i el qual s’havia reafirmat amb les treballadores en diverses mocions durant aquest mandat) amb l’aprovació d’un protocol per fixar les condicions per negociar un futur nou conveni que trencava amb tot el consensuat fins a la data.
En aquestes condicions de negociació que es proposaven, només “es reconeixen les condicions laborals i retributives actuals”. És a dir, acorden mantenir les condicions laborals tal com estan ara. De fet, la secció sindical de CCOO es va negar a signar l’acord amb la resta del comitè d’empresa, doncs, com van explicar en una carta “el document proposat és buit de cap compromís, i amb una clara motivació electoral”, a més, “els salaris i les condicions de treball del personal de l’OAM AISSA estan molt per sota de les condicions de qualsevol altre treballador/a d’un servei públic al qual se’ls compari” i “resulta inexplicable i indignant que a un col·lectiu tan necessari i en total contacte amb les persones dependents, que fins i tot ha hagut de lluitar amb una pandèmia en condicions d’extrema perillositat i vulnerabilitat, se’ls tracti tant menysteniment”.
SOM VNG també va denunciar que l’acord “de la reducció de la jornada laboral” es tracta d’un brindis al sol que torna a ignorar la realitat de les treballadores, doncs, de les 163 persones que treballen per aquest organisme, només el 21,4% ho fa en jornada completa (la majoria d’aquestes dels llocs de direcció). És més, hi ha més gent treballant fins a un màxim de mitja jornada (un 28,3%). Per això, SOM VNG va tornar a recordar la discriminació que suposa que les úniques treballadores municipals que no estan adherides al conveni de l’Ajuntament són dones i són treballadores de cures. En aquest sentit, el govern també va aprovar modificar la retribució variable de qualitat per a les treballadores. Un fet que també va ser durament criticat per SOM VNG per electoralista i perquè consideren indigne que es vulgui vendre com caritat el que hauria de ser un dret. SOM VNG va ser l’únic grup que va votar en contra d’aquests dos punts, doncs, tant ERC, PSC, JUNTS, CUP i Cs hi van votar a favor.
Per últim, en la secció de precs i preguntes SOM VNG va denunciar que en les darreres setmanes s’han buidat els barracots de l’Hospital Sant Antoni per a les persones en situació de sense llar i que com excusa s’ha donat l’inici d’un nou protocol que ni s’ha facilitat a les entitats que treballen en l’àmbit, ni als grups de l’oposició que l’han reclamat. Per tant, per a SOM VNG es tracta d’un moviment encobert del govern per fer fora dels mòduls a persones en una situació d’extrema vulnerabilitat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!