-
Obituari
-
Ton Dalmau
- Vilanova i la Geltrú
- 22-12-2024 08:23
Federico Mayor Zaragoza al Posit de Vilanova . Eix
Mayor Zaragoza va insistir en el poder transformador de l’educació i el compromís ciutadà, i va fer una crida constant a passar “d’una cultura de guerra a una cultura de pau”
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest dijous dia 19 ens ha deixat Federico Mayor Zaragoza, una de les figures més destacades en la defensa dels drets humans, la cultura de pau i la sostenibilitat global. Poeta, científic, polític i un referent internacional, va ser director general de la UNESCO entre 1987 i 1999, des d’on va promoure iniciatives per fomentar el diàleg intercultural, la cooperació internacional i la construcció d’un món més just i equitatiu.
Mayor Zaragoza va insistir en el poder transformador de l’educació i el compromís ciutadà, i va fer una crida constant a passar “d’una cultura de guerra a una cultura de pau”. També va destacar la necessitat de protegir el medi ambient i de lluitar contra les desigualtats socials.
A Vilanova i la Geltrú, el record de Federico Mayor Zaragoza perdura amb especial afecte. L'any 2011, gràcies al col·lectiu Transició VNG, va oferir una conferència col·loqui a la sala Pòsit que va ser molt enriquidora per la comunitat local, tractant temes de gran actualitat i transcendència. Posteriorment, l'any 2017, l'associació ECOL3VNG, promotora de la moneda social "la Turuta", va rebre el X Premi Federico Mayor Zaragoza, atorgat per Amics Unesco de Tortosa, reconeixent la seva contribució a una economia més social i humana.
El seu llegat continuarà inspirant-nos a construir un món millor, basat en valors de solidaritat, respecte i convivència pacífica.
Federico Mayor Zaragoza ens ha deixat un llegat d'idees inspiradores i de paraules que conviden a la reflexió, com aquestes:
“Només podrem canviar el món si canviem nosaltres mateixos. Hem de passar d'una cultura de guerra, imposició i violència a una cultura de pau, diàleg i mediació.”
“La democràcia no és només anar a votar cada quatre anys. És un exercici constant de responsabilitat, participació i solidaritat.”
“No hi ha excuses per a la indiferència. Cada dia tenim l'oportunitat de sumar esforços per eradicar la pobresa, l'exclusió i la desigualtat.”
Del seu poema “Dones i homes”
“No hi ha destinació:
hi ha camins infinits
per a un únic viatge.
I el paisatge és nostre,
si ho decidim,
si no ho deixem a les mans del vent.”
“La gran esperança de la humanitat rau en l’educació de les futures generacions. És a les seves mans on reposa la clau del nostre demà.”
Fa deu anys ja va deixar escrit en un dels seus poemes com volia que fos el seu darrer adéu: «Quan la meva veu s'apagui, alceu la vostra. Si em voleu, no defalliu ni un sol instant. No perdeu el temps en homenatges. Defenseu les causes que han donat vida a la meva existència. Que el vostre crit, s'uneixi a un gran clam popular, a favor de tots els habitants de la Terra. El meu llegat és la paraula. És l'únic que us dono. És l'únic que us demano».
Gràcies per tot, Federico.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!