Filometropolitans vs. penedesencs

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

COM ENS VEUEN A BARCELONA?

Cada dia prop de 15.000 persones agafen el tren a l'estació de Vilanova i la Geltrú per anar a Barcelona. La majoria hi van per feina o estudis, d'altres van per compres, a revisions mèdiques, etc. Quina percepció tenen de nosaltres els poders fàctics de la capital? Ens veuen potser com una simple comarca submistradora de mà d'obra i de consumidors? Potser ens consideren com una reserva de territori on poder construir més habitatges? Rebem un tracte just a canvi de tot això?

La resposta a aquestes preguntes determinarà el futur econòmic de la comarca del Garraf. Perquè aviat la divisió provincial de Catalunya, vigent des de 1833, serà substituida per una nova divisió basada en vegueries. Es tracta d'uns nous òrgans administratius que tindran un poder considerable a l'hora de planificar el territori així com per gestionar les infraestructures i els serveis.

El problema, però, és que a data d'avui encara no sabem on ens col.locaran.

D'un temps ençà, els polítics de les nostres comarques es mostren dividits. Uns es mostren a favor d'integrar el Garraf i l'Alt Penedès a la futura Regió 1, la qual es consolidaria com a gran àrea metropolitana barcelonina que aniria de Cubelles a Mataró.

D'altres, però, preferirien la creació de la vegueria pròpia del Penedès, integrada per les actuals comarques de Garraf, Alt i Baix Penedès, més una part de l’Anoia. Els simpatitzants d'aquesta proposta tenen la seva pàgina web a http://www.vegueriapropia.org.

No obstant això, el projecte de constituir una vegueria pròpia al Penedès ha topat amb l'oposició d'un important sector del PSC.

Per què aquesta divisió d'opinions? Alguns hi veuen sobretot interessos polítics (la Regió I esdevindria una nova circumscripció electoral), però també n'hi ha d'econòmics.

En aquest sentit, cal recordar que Barcelona ha esdevingut una de les ciutats més atractives d'Europa. Per això molts sostenen que la comarca del Garraf hauria d'unir el seu destí al de la capital catalana, per treure'n profit de la marca Barcelona i de totes les activitats econòmiques generades a la Regió 1 que més ens convinguessin.

Però qui treuria profit de qui? Podria la comarca decidir el seu futur o seria un futur imposat?

CUA DE LLUÇ O CAP DE SARDINA?

L'historiador Albert Tubau i Garcia, partidari de la vegueria Penedès, apuntava en un article publicat al Diari de Vilanova el 15 de febrer passat: "L'argument pràctic dels filometropolitans [per integrar el Garraf i l'Alt Penedès a la Regió 1] és el de garantir-nos un tracte preferencial a l'ombra del poder i els recursos de la gran capital".

En d'altres paraules, els "filometropolitans" preferirien ser cua de lluç a cap de sardina.

"No reneguem de les oportunitats de viure prop d'una àrea metropolitana potent, però el nostre model de país s'emmarca en els valors de l'equilibri i les singularitats territorials. El Penedès ha de ser una àrea frontissa entre dues realitats econòmiques potents: la regió metropolitana i el Camp de Tarragona", afegia Tubau al seu article.

Per contra, d'altres experts sostenen les bondats d'integrar-se a la Regió 1. Atenció a la frase. La va dir Oriol Nel.lo, secretari de Planificació Territorial del Govern de la Generalitat, el 13 de febrer passat en una conferència organitzada per l'associació d'empresaris Adeg, quan algú li va preguntar sobre per què el seu departament no donava ple suport a la vegueria Penedès. "Jo crec que és més bo ser allà on es prenen decissions que t'incumbeixen de manera radical".

En d'altres paraules, els que avui tenen la paella pel mànec veuen la vegueria Penedès com una idea poc pragmàtica, més folklòrica que viable.

Caldria recordar, però, que a part de les adhesions de 59 ajuntaments i 108 entitats, un total d'onze associacions empresarials -entre elles l'Associació d’Empresaris del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès (Adeg)- també s'han adherit a la plataforma pro vegueria Penedès.

I és que el territori penedesenc, a més dels seus lligams culturals i històrics, s'ha consolidat avui dia com un mercat (amb mancances d'infraestructures, certament) per on diàriament transiten milers de treballadors, consumidors, mercaderies, on es mouen capitals i inversions amunt i avall, etc. Mireu, a tall d'exemple, quants empresaris vilafranquins han obert negoci a Vilanova i la Geltrú, que s'està transformant en la capital comercial d'aquesta àrea.

Un territori-mercat on a més seria necessària una planificació conjunta, a nivell de les tres comarques, per garantir, per exemple, suficient sòl industrial amb serveis mancomunats per a les empreses. D'aquesta manera, es podria facilitar l'assentament de llocs de treball.

PLANS SUPRAMUNICIPALS

A l'acte de l'Adeg, Oriol Nel.lo va anunciar que durant els propers anys assistirem a una "intervenció contundent" de l'Administració en la gestió del territori, que ha de ser millor ordenat. En aquest sentit, s'aprovaran plans d'àmbit supramunicipal, entre ells el Pla Director del Garraf. Fixeu-vos, però, que de moment la Generalitat no preveu cap pla territorial d'àmbit conjunt Garraf-Penedès.

Nel.lo fins i tot va afirmar: "Cal diferenciar el debat de la vegueria del planejament territorial". I es va quedar tan ample.

La vegueria Penedès té al davant enemics poderosos. Si arribar a néixer, serà un part amb dolor.

I si finalment lliguem el nostre destí a la Regió 1, els penedesencs temen que la comarca acabarà sent una reserva -de mà d'obra, territori, consumidors, votants- per servir els interessos de la gran metròpoli.

Aquelles persones que vulguin enviar la seva opinió hauran d'enviar un e-mail a xaviercanalis@gmail.com tot indicant el seu nom i professió/estudis. A més, caldrà deixar un telèfon de contacte, que el responsable d'aquesta secció conservarà només per resoldre dubtes o aclariments.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local