La informació al servei del manipulador

Els gràfics no sempre són tant objectius com ens pensem

Els gràfics no sempre són tant objectius com ens pensem

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els mitjans de comunicació, per definició, són un element clau per formar l'opinió de la societat. Notícies, actualitat, articles d'opinió... Totes les formes són bones perquè ens puguem informar i formar. No obstant, tots sabem que els mitjans de comunicació són una empresa, ja sigui pública o privada, però al cap i a la fi empresa. Com a tal, una societat busca el màxim interès econòmic i per tant, sempre estarà exposada als diferents lobbies de pressió que l'envolten. Si busquem un exemple podem veure com el diari El País escriu una notícia d'una manera, mentre que el seu oposat, El Mundo, ho fa d'una manera totalment diferent.

El País, notícia publicada el dia 17 d'octubre.

"Garzón obliga a la fiscalía a recurria ante él la causa ante el franquismo"

Subtítol: "El juez de la audiencia nacional maniobra para conocer los argumentos del ministerio público.- Fraga considera un "disparate" y un "error gravísimo" juzgar el franquismo


El Mundo, notícia publicada el mateix dia que l'anterior.

"El PP arremete contra el juez Garzón por investigar crímenes de la Guerra Civil"

Subtítol: "Aguirre ve "esperpéntico" que el juez Garzón pida el certificado de defunción de Franco".- "Fraga, ex ministro de Franco, cree que es un error resucitar problemas del pasado".- "Saenz de Santamaría asegura que el auto del magistrado es "sorprendente"

La pregunta que ens podem fer és: Qui té la raó? Qui diu realment el que és?

En aquestes notícies veiem com l'opinió d'uns i altres ve marcada "per la gent a qui es deguin".

Un cop vist que es pot enganyar amb les paraules, cosa relativament fàcil, anem a veure com es pot enganyar també amb gràfics. Aquests elements, que a priori, són més exactes i objectius que les lletres, sempre ens poden donar sorpreses.

Si ens fixem en els dos gràfics, veiem que les xifres són exactament les mateixes, però en una la crisi sembla molt més dura que no pas amb l'altra. Si ens deixéssim portar per la primera vista, ens emportaríem una imatge errònia de la qüestió. Per tant, ja per acabar, cal veure les coses dues vegades, i fixar-nos amb tots els pros i els contres. No tot és tant exacte com marquen els números. Inclós aquests a vegades també fallen.

I recordeu:

Abans de burlar-te d'algú, mira bé com ets tu

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local