-
Bloc d'economia
-
Xavier Canalis
- 21-09-2009 22:29
Les forces polítiques de la ciutat han dedicat el ple d'avui dilluns a analitzar l'estat de la ciutat. La crisi econòmica que ens afecta va estar omnipresent. Cap partit, però, va fer una autocrítica sana sobre perquè hem arribat a on hem arribat
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La fotografia que acompanya aquesta informació és de la setmana passada. Podeu veure una llarga cua de persones davant l'oficina de treball de la plaça de la Vila, que arriba fins a la cantonada. Aquesta instantània és potser la imatge que millor resumeix l'estat de la ciutat a dia d'avui. La imatge que recordarem d'aquí a uns anys quan ens preguntem com va ser l'any 2009 a Vilanova i la Geltrú.
La crisi va atacar un pacient que ja estava malalt
Tal com podeu observar al gràfic adjunt, l'escalada de l'atur a la ciutat va començar al primer trimestre de l'any 2008. És a dir, nou mesos abans que Espanya entrés oficialment en recessió (cosa que va succeir al darrer trimestre de l'any 2008).
Aquesta dada és molt eloqüent, doncs deixa clar que alguna cosa grinyolava a la nostra economia local des de fa temps. La crisi econòmica, per tant, va atacar un pacient que ja estava malalt, no pas un de sa.
Amb paraules més tècniques, a Vilanova i la Geltrú patíem un atur estructural, fins i tot quan l'economia mostrava taxes de creixement. Fixeu-vos al gràfic: des del 2006 fins a finals de 2007 el nombre de desocupats anava pujant i baixant lleugerament, però no aconseguíem pas reduir la xifra.
I amics, no ens enganyem, atur estructural vol dir que patim problemes estructurals.
Dimecres de la setmana passada, en una trobada de la patronal Adeg, vaig escoltar el president d'aquesta entitat, Xavier Cardona, dient: "L'Alt Penedès sortirà abans de la crisi perquè té una estructura econòmica molt més profunda i harmònica".
En canvi, va afegir, l'economia del Garraf és "més feble" doncs "ha estat basada sobre l'especulació del sòl, cosa que ha creat dificultats enormes per generar sòl empresarial. Tal faràs, tal trobaràs". Per tant, va afegir Cardona, als habitants d'aquesta comarca costanera ens resultarà "especialment difícil" sortir de la crisi econòmica.
Errors estratègics des de fa 20 anys
Em sembla que els problemes estructurals no es coven d'un dia per l'altre, ni d'un any per l'altre. Són el resultat dels errors estratègics i les no-polítiques d'anys anteriors.
No obstant això, al Ple d'aquest dilluns no s'ha sentit cap autocrítica per part dels partits que ens han governat durant els darrers 15 anys: CiU, PSC, ICV i ERC.
L'alcalde, Joan Ignasi Elena, ha anunciat dues mesures de titular periodístic: congelació d'impostos i taxes per al 2010; i inici de les obres per al cobriment del torrent de la Pastera d'aquí a pocs mesos.
Elena fins i tot ha reconegut cinc errors del govern municipal: que l'Administració local és "lenta i freda"; que de vegades va a remolc dels problemes; que no ha posat ordre a les urbanitzacions il.legals; que tampoc ha sabut promocionar amb força la ciutat i que no s'ha coordinat prou amb els municipis veïns a l'hora de planificar el territori en el passat.
No obstant això, a l'hora d'intentar explicar perquè hem arribat a on hem arribat (5.250 persones sense feina, una economia feble, un atur estructural), Joan Ignasi Elena no ha parlat dels errors comesos des de l'any 1999 (any de la formació del primer tripartit a nivell local).
Però tampoc la cap de llista de CiU, Neus Lloveras, ha fet cap autocrítica durant el seu discurs. Lloveras ha parlat de l'augment de l'atur i de les dificultats per trobar feina prop de Vilanova i la Geltrú. Però no perdem de vista que la seva formació va estar al govern municipal des de l'any 1991 fins al 1999.
I els problemes estructurals de l'economia local, permeteu-me insistir en aquesta idea, no són cosa de fa quatre dies, s'han covat durant molts anys per una llarga cadena d'errors.
Errors com: lentitud a l'hora de llançar sòl industrial de qualitat a preus competitius; promoció folklòrica de la ciutat, que no econòmica; desídia en les polítiques turístiques i de potenciació del port; confiança cega en què la construcció seria garantia d'ingressos econòmics perennes; abocament de diners en projectes faraònics de dubtosa rendibilitat com Neàpolis; afany recaptatori i buròcracia obtusa que ha desanimat els emprenedors locals i ha espantat els inversors… I en són responsables aquells que ens han governat durant els darrers 20 anys.
Sí, ara el govern municipal ha posat les màquines a tota marxa. I sort tenim de l'alcalde actual, que té contactes d'alt nivell (per captar subvencions), sap manar (per posar ordre al tripartit) i té idees de futur (per exemple, per atreure activitat econòmica i industrial lligada a les dependències).
No obstant això, si volem sortir d'una crisi com l'actual, el tripartit municipal, sol, no serà prou fort, tot i que tingui la majoria al Ple. El grup de CiU ha proposat al ple la formació d'una comissió anti-crisi, que integri partits i agents socials. Sense dubte, la proposta de sumar esforços i talent és el camí a seguir. L'alcalde hauria de considerar aquesta via pel bé de la ciutat.
Aquelles persones que vulguin enviar la seva opinió hauran d'enviar un e-mail a xaviercanalis@yahoo.es tot indicant el seu nom i professió/estudis. A més, caldrà deixar un telèfon de contacte, que el responsable d'aquesta secció conservarà només per resoldre dubtes o aclariments
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!