- 29-11-2009 23:01
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
EDUCACIÓ CANINA; MILLOR EN POSITIU
L’educació canina en positiu està basada en l’ús de reforços positius, la comunicació eficaç amb el gos i en la confiança mútua, evitant tot tipus d’estímuls aversius envers el gos.
L’ensinistrament en positiu es basa en el principi del condicionament operant desenvolupat per B.F.Skinner , des de mitjans del segle XX, encara que no es va fer popular fins als anys 80.
D’aquesta manera s’utilitza el condicionament operant tant per ensenyar nous comportaments al gos, com per reconduir o eliminar conductes inadequades.
A l’ensinistrament en positiu també es tenen en compte altres variables, com són una correcta socialització i preeducació, per evitar pors, fòbies i molts altres problemes que podrien sortir d’adult.
També s’ha de tenir molt en compte el nivell d’estrès del gos, ja que moltes vegades per resoldre un problema de conducta, el primer pas es fer una teràpia de reducció d’estrès i a partir d’aquí resoldre el problema; moltes vegades simplement reduint el nivell d’estrès el problema es resol per si mateix, és a dir que el problema de conducta del gos era simplement un símptoma produït per l’estrès.
Si s’utilitza el càstig per eliminar conductes que no ens agraden es probable que, segons les condicions de l’ambient, el gos torni a reincidir en la seva conducta.
Si utilitzem l’ensinistrament tradicional basat en el càstig, o utilitzant teories basades en la dominància i la jerarquització, només aconseguirem augmentar el nivell d’estrès en el gos, deteriorar la confiança d’ell cap a nosaltres i augmentar tots els problemes derivats d’aquestes tècniques.
A l’ensinistrament en positiu, el benestar del gos sempre està per sobre de les exigències de l’ensinistrament: sempre es farà tot de forma progressiva i sempre ens fixarem en el llenguatge corporal del gos (senyals de calma) per entendre el que ens està dient.
I recordeu, sempre serà més agradable per a vosaltres i els vostres gossos premiar el seu bon comportament que castigar el dolent, ja que, mitjançant la teoria de l’aprenentatge, els gossos repetiran els comportaments premiats i els comportaments ignorats aniran desapareixent poc a poc (sempre que no s’autoreforcin per si mateixos). Moltes vegades el càstig pot incrementar el comportament que volem eliminar com va demostrar Edward Thorndike (1874-1949) psicòleg americà i creador de la “Teoria de L’aprenentatge”.
Cal aprofundir més en els conceptes “estrès” i “senyals de calma” (llenguatge corporal dels gossos) i desmitificar el terme “dominància”. També cal parlar d’eines tant fantàstiques i eficaces per educar als gossos com el clicker.
Article de Carles Gomà, educador caní en positiu i amant dels animals. Visiteu el seu web:
www.gossosenpositiu.com
Recordem que SEMPRE hem de reforçar els bons comportaments per tal que l’animal entengui el que ens agrada que faci i el que no, però hem d’entendre que un gos és com un nen, té un caràcter i una manera de ser i necessita una mica de guia per fer-se adult seguint un camí.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!