-
Editorials
-
VD
- 18-03-2010 23:51
El Tribunal Suprem d’Estats Units considera inconstitucional suprimir els comentaris als mitjans de comunicació per ser un atemptat contra la llibertat d’expressió
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'anomenat feedback amb el lector/usuari ha fet grans els mitjans de comunicació. Els ha fet créixer, evolucionar i crear un dinamisme inusual permetent a l'emissor tenir un contacte pràcticament directe amb el receptor, una relació que fins fa no gaire es limitava exclusivament a les converses en persona... i no sempre. En plena revolució tecnològica, hi ha qui es revela contra la renúncia al paper, com ara la proposta de Newspaper Club o Club de la premsa, però no es revelen contra la interrelació amb el lector. De fet, es tracta d'una proposta que permet als usuaris imprimir els seus propis periòdics.
Però feta la llei, feta la trampa. Sempre hi ha qui no s'adapta a les novetats, a les realitats canviants que ofereixen les noves tecnologies, les xarxes socials i les plataformes d'opinió. I un dels assumptes més polèmics de l'evolució dels mitjans de comunicació ha estat precisament l'oportunitat d'interrelació amb el ciutadà que ofereix internet. Fòrums i comentaris a les notícies són la clau de l'èxit dels nous mitjans de comunicació i el focus de les crítiques d'aquells que no entenen que el feedback només plasma allò que batega al carrer i persegueixen, com sempre, al missatger.
Ara, una sentència defensa que els mitjans digitals no són responsables de les opinions emeses als seus fòrums. Un Tribunal de Lugo ha creat jurisprudència a l’Estat espanyol al dictar una sentència que assenyala que la directiva europea exigeix que els estats creïn “parcel·les d’impunitat perquè la denominada societat de la informació desenvolupi el paper que li correspon”.
El cas que ha resolt el Tribunal de Lugo enfrontava l’alcalde de Mondoñedo i els administradors del web mindoniese.com. Dos usuaris d’aquest portal havien acusat l'alcalde de corrupció urbanística, però aquest va demostrar la seva innocència i va procedir a denunciar-los. Com que no es va poder localitzar aquests usuaris, la causa va ser arxivada i aleshores l’alcalde va decidir denunciar els responsables del portal, que finalment han guanyat el cas, tot i admetre que els comentaris realitzats pels lectors eren falsos.
El Jutge s’ha basat en la legislació espanyola i comunitària, i apel·la a una resolució del Tribunal Suprem d’Estats Units que va considerar inconstitucional limitar aquest tipus de comentaris, ja que atempta contra la llibertat d’expressió.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!