OPINIÓ

Venda ambulant a la platja

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En un dia festiu com aquell, on el vent bufava fresc i suau, la platja tenia visites com la meva de persones que volien estirar-se a descansar i relaxar-se una mica. Això no és precipitació.

Sí ho és, però, el que es pot veure a les fotos: gent a l'aigua mentre per la vora caminen abrigats fins al coll o immigrants africans venent música pirata. Em va sobtar que en un dia més aviat fred, on les persones que estàvem érem poques, ja comencéssim a veure venedors ambulants il•legals.

I això em va fer recordar en la dura vida d'aquestes persones immigrades que viuen a Vilanova. Quan a l'estiu del 2009 vaig poder parlar amb un d'ells, no tenia on explicar-ho. Però ara pot ser un bon moment.

Per resumir breument el que m'explicava aquesta persona, només contestaré –com fan els periodistes- les preguntes bàsiques:

- Qui: Aquests immigrants africans (Senegal, Congo...) han vingut per intentar trobar una millor vida de la que poden tenir al seu país. Una vegada aquí es troben que no poden ser legals i viure lliurement pel país i que són víctimes de les grans màfies de pirateria i falsificació, el que suposa que estiguin doblement perseguits per les forces de seguretat.

En plena temporada d'estiu també podem trobar xineses fent massatges o d'altres nacionalitats venent altres productes o serveis.

- Què: Caminen quilòmetres i quilòmetres durant tot el dia sota un sol insuportable per a les persones que estem a la sorra, en biquini i que de tant en tant ens fem un bany. Sembla poc?

- Quan: En ple agost, van a la platja des de ben aviat al matí i fins a les set de la tarda sense gaire temps per parar a menjar. I quan acaben, pugen a la Rambla a vendre entre les terrasses i la gent que passeja.

- On: A peu de sorra, de tovallola en tovallola, d'hamaca en hamaca... A la Rambla, entre terrassa i terrassa o estenent el llençol al terra. On viuen també s'ha d'explicar. Un pis, per a un bon grapat d'immigrants, sense cap intimitat ni espai per viure com a persones.

- Per què: Vénen a trobar una forma de vida millor respecte a la que tenen en el seu país, i moltes vegades no per ells, sinó per la seva família. Per aquest motiu, destinen gran part dels pocs diners que cobren (uns 20 euros al dia, segons les vendes) a enviar-los a la seva família. De fet, m'explicava que dels diners que ell envia es beneficien una vintena de familiars i parts dels veïns.

- Com: Per aconseguir-ho han de treballar molt, cobrar poc, estar mal vist, rebre insults, amagar-se de la policia, passar calor i gana i en definitiva no ser considerat i respectat com una persona.

De fet, aquell bon noi m'explicava que quan s'apropava a algunes tovalloles sentia com l'insultaven dient-li "negre" o cridant-li "ves-te'n al teu país". Ell em deia en un castellà perfecte que ho entenia tot i que li feia mal sentir aquestes coses perquè ells no estan bé i a més han d'aguantar això.


Des d'aquí voldria fer una doble crida. Per una banda a la policia i als cossos de seguretat. Sí que és cert que aquestes persones no són ciutadans legals al nostre país i que fan dues coses il•legals: venda ambulant i productes piratejats. Però ells són unes víctimes dels que realment estan darrere d'aquesta gran estructura que fabrica, copia o importa aquests productes. No seria millor atacar als grans "capos" que promocionen la falsificació, s'emporten els diners i exploten immigrants?

I l'altre és per als banyistes de les platges de Vilanova. No us ha sobtat l'explicació de la seva vida o el que poden arribar a sentir denigrant la seva persona i entenent-ho tot? Si us plau, tingueu més compassió i respecte quan els veieu un altre dia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local