-
Editorials
-
VD
- 19-05-2011 23:15
No som mercaderia en mans de politics banquers
Tot i la indignació general, aquest diumenge hem d’exercir el nostre dret i votar lliurament, si volem continuar somiant amb un futur millor
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Malauradament, la majoria dels politics i partits han sortit aquest dies al carrer a fer promeses, promeses i promeses ignorant en la seva majoria aquest moviment.
Indignació i mobilitzacions que tristement confirmen les paraules de Jesús Martin Barbero: "la política és cada cop menys allò que ens reuneix, que ens convoca o que ens fa sentir junts, per convertir-se en una maquinària electoral que, a més, no en té cap compromís entre allò que promet i allò que compleix".
Aquest crit està liderat pel moviment '¡Democracia Real Ya!'. I com diu en el seu manifest són persones normals i corrents. Gent que treballa dur cada dia per viure i donar un futur als que els envolten i que creuen que és el moment de moure’s i de construir una societat millor. Una gent que fa un crit unànime contra la majoria de la classe política que ni tan sol els escota. Una classe política que hauria de portar la veu d’aquesta gent, la veu dels indignats, a les Institucions, enlloc d'enriquir-se i medrar amb el seu esforç.
I amb aquests missatges clars i directes estan decidits a lluitar contra la desigualtat, la crispació i la injustícia que produeix l’ànsia i l'acumulació de poder que tenen un grup reduït de persones. Una lluita sense violència però decidida. Creuen que és necessària una revolució ètica per tal de deixar de ser un producte de mercat i tornar a ser persones. Una revolució que regeneri el sistema polític i econòmic amb propostes com l'eliminació dels privilegis de la classe política, accions de lluita contra l’atur, un dret real a l'habitatge, control de les entitats bancàries i els seus beneficis, etc.
Certament el moviment té aspectes utòpics i populistes, però el col•lectiu fa un esforç permanent per mantenir-se allunyat de les tradicionals lluites dels partits d’esquerres i dretes. Fins al punt de negar l’adhesió dels partits politics al manifest d’aquesta iniciativa. Un cop més, les formacions polítiques han quedat fora de lloc, i és lamentable veure com la resta d'institucions socials s’ho miren de lluny, amagades de tota exposició pública, com si això tampoc fos amb elles.
I això no és cert. No només és una protesta contra els bancs i els polítics, la indignació també és contra totes les estructures de poder, contra la xarxa d’institucions, entitats i organitzacions, tant privades com públiques, que no han donat cap resposta als problemes de la gent. Entitats i organismes que amb pèrdues i dèficits, gestionades a dit i despreciant els principis fonamentals de transparència de la gestió pública, continuen com si aquí no passés res, com si aquesta crisi i aquestes protestes no fossin amb ells. Com si els sous d’aquests directius i gerents no forsin motiu d’indignació general.
És un estat de protesta i indignació general contra tot el sistema, ninguna institució hauria de sentir-se exclosa de la crítica, i evidentment tampoc els mitjans de comunicació. Una vegada més es demostra que Internet ha acabat amb el control informatiu dels grups mediàtics. Però tot i això el moviment ens demana als mitjans que donem cobertura a totes aquestes manifestacions de forma objectiva, apel•lant a la nostra ètica professional i periodística.
Però els mitjans faríem bé de no defugir de la nostra responsabilitat de vigilància crítica del poder, i anar més enllà en les nostres reflexions i en la nostra autocrítica, si volem continuar tenint un paper rellevant en aquest espai públic en transformació, perquè amb o sense els mitjans, és aquí on es continuarà generant l’opinió pública mitjançant el debat entre persones lliures i amb opinions diferents. Condició necessària per preservar la nostra democràcia, global i local, i per continuar somiant amb un futur millor per tothom.
Volem fer un reconeixement a aquest moviment amb la difusió del seu manifest, animar-los en la seva lluita, i cridar amb ells el final del seu manifest:
Per tot això
esticestem indignats.
Jo pucNosaltres podem canviar-ho.
Jo pucNosaltres podem ajudar.
SéSabem que junts podrem.
SortiremSurtambnosaltresvosaltres. És el teu dret.
i VILANOVA DIGITAL afegeix
és la nostra responsabilitat
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!