OPINIÓ

El nou Pla General de Vilanova i la Geltrú: un dels objectius de la legislatura

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En l’actual context econòmic, el Pla General, concebut en una etapa d’expansió, ha quedat desfasat. Els motius per a demanar aquesta revisió són diversos: l’esclat de la bombolla immobiliària, la necessitat d’articular polítiques per a fer compatible el dret a l’habitatge davant d’un parc important d’habitatges desocupats, la necessitat de revisar propostes urbanístiques pendents d’executar o la incorporació de nous criteris en matèria de sostenibilitat conflueixen amb l’impuls per a tirar endavant els darrers anys una agenda urbanística complexa que demanava una gran inversió de temps com: la redacció del planejament del Port que ha d’esdevenir un espai amb més vitalitat per a l’economia de la ciutat, el Pla de Millora del Nucli Antic – materialitzat amb el Pla de Barris –, l’inici dels treballs sobre el futur desenvolupament de l’Eixample Nord i el nou Hospital associat a la preservació de Platja Llarga, l’inici dels treballs previs per a la redacció del Pla de Millora de Baix a Mar, la resolució del Cap de Creu que marca el full de ruta per a encaixar aquest sector entre els eixamples i el nucli antic, el tancament del procés d’urbanització de Fondo Sumella i altres qüestions com la revisió del Pla de Catàleg, la Carta de Colors, el Catàleg de Masies en sòl no urbanitzable, el Pla d’usos del nucli antic, la urbanització de Masia d’en Barreres i el Llimonet 2 i 3... Tot plegat fa més que necessari posar al dia el Pla General, per tal de sincronitzar-ho amb la realitat econòmica i social actual i tenint en compte les demandes estratègiques de la ciutat a mitjà i llarg termini.

Aquesta nova eina urbanística ha d’estar a disposició d’un model de ciutat compacta, viva, ordenant els creixements futurs de la manera en que nosaltres decidim. Una ciutat que genera sòl per implantar noves activitats econòmiques, nous espais verds i per a equipaments, que recupera el llegat que la història de la ciutat ens ha deixat i que té la voluntat de preservar els espais naturals.

En aquest sentit, des del PSC es defensa la necessitat de que el futur document tingui com a premisses bàsiques:

-Reduir i compactar el creixement urbanístic previst en l’actual PGOU.
-Alliberar sòl urbanitzable, definint i estudiant, per exemple, la manera de preservar espais no urbanitzats com la Platja Llarga o part de l’Ortoll.
-Definir més espais per a l’activitat econòmica i estudiar el trasllat de les indústries de l’entorn més urbà.
-Desenvolupar l’Eixample Nord amb un calendari que s’adeqüi a les necessitats de la ciutat i amb l’objectiu prioritari de servir inicialment com a espai per generar activitat econòmica relacionada amb la salut (nou hospital) i les tecnologies relacionades amb les dependències.
-Desenvolupar un pla d’actuació per a les urbanitzacions periurbanes, donant sortida a la situació d’indefinició actual del planejament tenint en compte el criteri de preservar el màxim de sòl possible. S’iniciaria fent un estudi de la situació actual, vetllant perquè la seva existència no creixi més i fent propostes de futur.
-Analitzar la mobilitat general de la ciutat, que haurà de garantir una mobilitat sostenible per tal d’afavorir la compatibilitat de la mobilitat motoritzada amb la mobilitat a peu o en bicicleta, a més de potenciar el transport públic i els mitjans no contaminants
-Continuar amb el desenvolupament dels treballs del Pla de Millora del barri de Mar en el sentit de donar al sector de la Marina un tractament de zona de preservació paisatgística similar al que s’ha fet en el Nucli antic.
-Desenvolupar el Pla Local de l’Habitatge, actualment en fase de redacció i aprovació, trobar fórmules per posar en el mercat del lloguer assequible habitatges buits, i promoure la construcció d’habitatge de dotació i de lloguer assequible en nous sectors dins el nucli urbà.

La seqüència prevista seria iniciar de forma immediata el que serien els treballs previs relacionats amb un nou POUM i posteriorment, iniciar el tràmit de la redacció del POUM i del Programa d’Actuació Urbanística Municipal, que és el document que programa les actuacions previstes en el temps de vigència del POUM.

Des del PSC també es vol un Pla General amb un ampli consens ciutadà, per això, caldrà de forma prèvia crear els mecanismes i eines que facilitin la participació ciutadana i la transparència durant tot el procés i no només a les consultes preceptives. En aquest sentit, des del PSC proposa la creació d’un Consell Assessor d’Urbanisme format per entitats polítiques, socials, econòmiques, sectors professionals i aquells ciutadans que vulguin participar a títol individual.

Mocions al Ple de desembre

El grup municipal socialista presentarà dues mocions al proper Ple, la primera està relacionada amb la redacció d’estudis previs per tal d’abordar el Pla General en l’àmbit dels sectors periurbans i sol•licita l’actualització i revisió dels documents d’estudi urbanístic i social existents sobre aquesta realitat, així com un programa d’actuació que abordi aquesta problemàtica i que plantegi solucions jurídiques, urbanístiques, arquitectòniques sostenibles a curt, mitjà i llarg termini. Un document que haurà de ser debatut pels grups municipals en un Ple municipal i que caldria encarregar als serveis municipals o bé, a la societat municipal PIVSAM.

La segona moció del grup socialista sol•licita declarar Vilanova i la Geltrú activa en la prevenció dels desnonaments i la defensa del dret a l’habitatge, en l’actual context econòmic i amb el perill d’exclusió social per a moltes famílies que no poden fer front al pagament de les seves hipoteques a més de la condemna financera a la que es veuen abocats per a fer front als deutes un cop han perdut el seu habitatge.

Molts d’aquests casos han de ser resolts pels propis Ajuntaments, que en l’actual marc competencial només poden abordar aquesta problemàtica des del punt de vista dels serveis socials. Per això, es demana al Govern de l’Estat una modificació de la regulació hipotecària per tal d’acceptar la dació en pagament i una moratòria per paralitzar desnonaments de famílies i persones en situació d’insolvència. Al Govern de la Generalitat es demana que prengui les mesures i accions per a dotar als Ajuntaments de recursos i competències per a fer front aquesta situació.

En l’àmbit local es demana que l’Ajuntament redacti un protocol d’actuació coordinat entre els serveis d’habitatge i els serveis socials municipals i els Jutjats de Vilanova i la Geltrú, així com la creació d’una Comissió municipal que abordi aquesta problemàtica de forma transversal i amb la participació de diversos agents. També es demana que a través d’aquesta comissió, l’ajuntament faci de mitjancer amb les entitats bancàries, per tal de que els pisos buits que disposen a la ciutat, s’incorporin a la borsa de mediació de lloguer social, per tal de poder fer front a les necessitats, en primera instància, de les famílies desnonades, així com d’altres col•lectius que en aquests moments no poden fer efectiu el seu dret a un habitatge.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local