-
Neix un nou diari
-
Redacció
- 05-07-2012 22:06
VD. La rellevància del periodisme de proximitat
La crisi que afecta el sector de la comunicació està provocant un retrocés dels mitjans locals, un dels instruments més importants d'informació i cohesió social de les ciutats
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Fa uns dies, Vilanova Digital organitzava una jornada sobre periodisme i territori per analitzar el paper que juguen els mitjans de comunicació en una realitat territorial i com ha d'evolucionar aquest paper a través de les noves xarxes socials. La trobada s'emmarcava en el procés de definició del nou mitjà de comunicació que es posarà en marxa properament i va servir per remarcar el paper fonamental que desenvolupen els mitjans de comunicació locals per a la cohesió de les ciutants.
Igual que les noves infraestructures creen noves realitats territorials, els mitjans de comunicació creen nous nexes d'unió entre pobles. Els mitjans locals no són únicament un instrument d'informació, sinó que juguen un paper clau en la creació de l'opinió pública, configuren ciutadans més crítics amb la societat que els envolta i reforcen la democràcia en el sentit més ampli.
La crisi que afecta el sector de la comunicació des de fa uns anys està castigant especialment el periodisme de proximitat i són molts els mitjans locals que han tancat o s'han reduït a la mínima expressió com a conseqüència d'aquesta crisi, que amenaça la garantia de les llibertats que exerceix el periodisme. La comarca del Garraf és malauradament un dels millors exemple d'aquesta nova realitat.
A aquesta contracció dels mitjans de proximitat cal afegir el que recordava el periodista Dani Cordero a la jornada: els grans mitjans estan abandonant el territoris perifèrics, s'han retirat a les grans metròpoli i els interessa ben poc el que està passant a les comarques. En poc temps, les grans capçaleres han deixat de banda els suplements territorials, i pràcticament mai la informació local té espai en les portades de la premsa escrita ni en els sumaris dels telenotícies, a excepció d'assassinats o accidents tràgics. Els grans mitjans no només han acomiadat els periodistes de comarca, també han abandonat el territori i aquest ja no té on mirar-se.
Així doncs, a la crisi dels models periodístics del segle XX que afecta de manera més dura els mitjans locals cal afegir l'abandonament de la informació local que han fet els grans mitjans per reduir les seves partides de despesa i ajustar-se a la important reducció dels ingressos publicitaris des últims 4 anys.
Aquesta audiència abandonada té més necessitats que mai d’una informació de proximitat rigorosa, àmplia i plural. L'audiència cerca la informació i la rep per una multiplicitat de canals (butlletins, facebook, twitter, etc) i dispositius (ordinadors, smartphones, tablets, tv, etc) cada dia més gran i diversa. I aquesta audiència que ja no es conforma sent un simple lector ni accepta monopolis informatius tancats en sí mateixos. Ara vol comentar-la, vol definir-la, canviar-la i prioritzar-la segons les seves opinions i creences.
Aquesta audiència de més de 30.000 usuaris únics que ha seguit VILANOVA DIGITAL el passat mes de juny, com publicàvem aquesta setmana, demostra que la informació local els interessa segurament més que mai. Una audiència que, com mostra la nostra enquesta, vol una informació local i de proximitat que trenca els vells mites socials del territori i les actuals fronteres polítiques i administratives comarcals.
Necessitem un periodisme plural, rigorós i independent per garantir una bona salut democràtica no només a nivell de país. Les nostres ciutats i totes les persones que convivim en aquests territoris en transformació política i social també ho necessitem. Necessitem una democràcia local saludable com a premissa necessària per a un futur més pròsper i feliç.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!