-
Visió Glocal
-
Núria Escalona
- Sitges
- 13-02-2013 23:56
Cartell de Carnaval de Sitges 2013
Posem punt i final a una de les setmanes més esperades de l'any per aquells que gaudeixen al màxim el Carnaval. És el cas d'una gran majoria de sitgetans.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Enterrem la sardina i donem pas a la Vella Quaresma. Set dies de disbauxa per quaranta dies de penitència. Però abans que la vella de set cames arribi, veiem com s’ha viscut aquest any el Carnaval sitgetà a la xarxa (i una mica més enllà)?
En termes de comunicació el Carnaval Sitges 2012 va destacar per una cobertura televisiva d’alt nivell i una tímida i primerenca presència als canals 2.0. Aquest any la presència televisiva també ha estat molt important, però la comunicació a la xarxa s’ha anat consolidant igual que ho ha fet la societat. Tot plegat ho podem veure a través de diferents punts:
* El 23 de Gener l’Ajuntament de Sitges presentava el cartell del carnaval des de la mateixa institució. Tot i ser un acte comú, m’hi aturo perquè aquest cartell té un fet diferenciador: la gestió del seu disseny. Els cartells del carnaval solen representar totes les vessants que aplega la vila en torn aquesta festivitat. És un cartell que emmarcat en el que s’anomena comunicació d’institucions públiques. El més habitual és que aquest tipus de cartells sorgeixin del departament de comunicació de les institucions, però aquest any ha estat una tasca més de la colla encarregada de representar el carnestoltes, la colla Panxampla’s. No hi tinc res a dir, el cartell m’agrada i m’agrada l’aposta per un format ‘troquelat’ que crida l’atenció per si sol -tot i ser difícil de posar a tots els aparadors-. El que em sembla més estrany és – en el cas de que ho seguim considerant un cartell publicitari d’una institució pública- que el logotip de l’Ajuntament de Sitges hi aparegui d’una forma minúscula i dissimulada quan se suposa que la festa és una de les més importants de la vila. A part de minúscul el trobem al costat d’un altre patrocinador, Estrella Damm. Aquest també és petitó, però s’han encarregat que la seva presència sigui constant per altres vies com per exemple l’entrada pel Passeig Vilafranca o el mateix Cap de la Vila. Per sort a l’Ajuntament de Sitges encara pot comptar amb aquest tipus de patrocinadors, a Barcelona aquest tipus de patrocini ens haguessin provocat un aldarull legal.
* A més del cartell, Panxampla’s amb tot l’aprenentatge del treball fet durant un any per enfrontar la tasca d’organitzadors, també tenia preparades moltes altres sorpreses que han fet que la festa es traslladi a la xarxa d’una altra manera. Tenint en compte el coneixement del que realment caracteritza als sitgetans – doncs conèixer bé la societat més propera és essencial per la comunicació de proximitat- el 31 de Gener posaven damunt la taula el rumor sobre la identitat real del Carnestoltes amb el vídeo. No ens enganyem, als sitgetans ens agrada jugar a descobrir-ho. Panxampla’s ho sabia i va entrar a jugar-hi fins a l’últim moment.
* Sobre la colla Panxampla’s també en destaquen d’altres fets com el format del programa, els cartells de Wanted, els sacs de diners i d’altres decoracions que han envaït els carrers, el BAN-dit, el photo-call al Cap de la Vila i d’altres molts detalls que els han caracteritzat.
* Un altre punt importantíssim és la retransmissió en directe de les rues. A través de canal blau – o antigament a travès de Telefot- el carnaval de Sitges es traslladava a les llars de tots els Sitgetans. Ara, a més d’arribar a totes les llars per la televisió convencional, a taravés del canal livestream de Canal Blau Televisió, la retransmissió de les diferents rues també han arribat en directe molts altres indrets. Ho trobo un encert i espero que segueixi de cara a properes edicions. En el moments que m’hi vaig poder connectar durant la Rua Infantil de dimarts a la tarda hi havia entre 40 i 60 persones connectades (ho podeu veure vosaltres mateixos en la següent captura de pantalla). I durant la rua de l’extermini vaig poder veure una mitja d’entre 250 i 275 connexions (ho podeu veure en la segona captura de pantalla).
* Les plataformes de xarxes socials digitals també hi han tingut una presència més forta. Les pàgines de Facebook de Panxampla’s i l’Ajuntament de Sitges han anat informant moment a moment dels diferents actes. Aquestes mateixes organitzacions també han anat fent difusió sota el hashtag #carnavalsitges13. Pel que fa a Twitter he trobat interessant que els mateixos periodistes que cobrien l’esdeveniment en dircte poguessin anar informant acuradament el que succeïa. I a Instagram hi he notat un major volum d’imatges que l’any anterior. Espero que seguim així. Però sense ànim d’ofendre a ningú, pel que fa a la promoció d’un hashtag vinculat a una activitat d’aquest tipus sóc del parer d’emprar l’economia de caràcters -cal recordar que a Twitter nomès en tenim 140-. Potser la promoció del hashtag #carnavalsitges hagués tingut un major acolliment donat que és un hashtag més intuïtiu. Tanmateix, de ben segur que hi ha raons argumentades per haver-ne seleccionat un i no l’altre. En canvi, a Foursqure he pogut detectar una mínima activitat per part de l’Ajuntament de Sitges que, igual que l’any passat, informava dels diferents punts on hi havia activitat.
Com vaig insistint en els diferents post, les noves tecnologies de la informació i la comunicació es van instal·lant en les nostres activitats més quotidianes. Aquesta és una significativa mostra més entre totes les que podem anar trobant en la nostra proximitat local.
Espero que hagueu gaudit del Carnaval i recordeu que fins el dia 6 de Març podeu participar en el I Concurs Fotogràfic Carnavalesc Instagramer d’Eix Diari sota el hashtag #eixcarnaval.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!