Enologia

El celler Loxarel presenta al Fòrum Gastronòmic de Girona el primer vi fermentat en àmfores

Josep Mitjans, l’enòleg i propietari de Loxarel, amb les àmfores

Josep Mitjans, l’enòleg i propietari de Loxarel, amb les àmfores

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El celler Loxarel presentarà el seu primer xarel•lo fermentat en àmfores al Fòrum Gastronòmic 2013, que se celebra a Girona entre el 24 i el 26 de febrer. Recuperant una tradició de l’època romana, Josep Mitjans, enòleg del celler, s’ha decidit per un envàs noble, que deixa respirar el vi i el manté sempre fresc, gràcies a l’efecte càntir de la terrissa. D’aquesta manera, Loxarel ha aconseguit un xarel•lo blanc cremós, fresc, amb records minerals i un gran respecte per la fruita.

L’aposta respon a l’esperit innovador intrínsec al celler de Vilobí del Penedès, i aquest cop es tradueix en un viatge de gairebé 3.000 anys en el temps per recuperar l’essència del vi, sense renunciar a les  bondats de les tècniques més modernes. Precisament, un dels anhels de Loxarel és des de sempre  traduir en els seus vins la màxima expressió aromàtica de la fruita amb tots els seus matisos, i les àmfores no deixen de ser un instrument per fer més efectiu aquest objectiu.

Mitjans va decidir incorporar tres àmfores de 720 litres al celler després de tastar alguns vins fermentats amb aquest mètode a Itàlia, Geòrgia i Eslovènia. “Tenien alguna cosa diferent”, diu l’enòleg. La frescor d’aquests vins i les seves notes respectuoses amb la fruita, amb una marcada diferència respecte als tocs de fusta —torrats o vainilla— a què els  paladars estan tan acostumats, el van fer decidir per elaborar el seu primer xarel•lo blanc seguint aquest mètode gairebé ancestral. Per fer-ho va haver d’encarregar les àmfores dissenyades especialment, ja que actualment aquests grans envasos de terrissa s’utilitzen majoritàriament com a elements decoratius.

Precisament, el Xarel•lo de Loxarel és un dels escollits per al tast que dirigirà el somelier Josep Roca amb l’objectiu de desvetllar alguns dels secrets dels Vins d’àmfora, que s’inclou dins el programa de conferències del Fòrum Gastronòmic de Girona.

La finca de Cal Mayol, on està ubicat el celler de Loxarel, ha estat tradicionalment una finca de xarel•lo —d’aquí prové el nom comercial—, i es cultiva seguint els mètodes d’agricultura ecològica i biodinàmica. El terrer càlcic i argilós “és perfecte per a la producció d’aquesta varietat”, diu Mitjans. De fet, la marca ja fa anys que fa servir el xarel•lo com a base dels seus escumosos. Però, fins ara, només havia elaborat un monovarietal de xarel•lo vermell —el LXV—, varietat que fins enguany no ha estat acceptada sota el paraigua de la DO Penedès.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local