-
Coses d'empresa
-
Terra i taula
- El Vendrell
- 23-04-2013 20:30
Imatge de la xerrada
Xavier Mestres President de l'Institut Català de la Cuina i padrí de Terra i Taula ha dut a terme una xerrada sobre Cuina Catalana, Cuina Oberta: Trajectòria de la cuina catalana del segle XIX fins a l'actualitat
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest acte ha constat d'una petita introducció per part del nostre col•lectiu a càrrec de Jaume Solé en què ha presentat els dos ponents protagonistes de l'activitat i alhora les altres dues accions de les jornades com són les Jornades gastronòmiques de Cuina Catalana als restaurants i el proper taller de Cuina Catalana que es durà a terme el dia 30 d'abril a l’Aula Aplitec del Vendrell.
En aquesta xerrada ha fet un repàs sobre la cuina catalana i el seu lligam natural amb el producte, donant èmfasi que la cuina catalana comença gràcies a la feina dels productors (entenen tots els productors com pagesos, ramaders, pescadors,etc) perquè el què aquests produïen eren l'origen i la matèria prima que desprès conformarien la cuina tradicional catalana. Un cop arribaven els productes a la cuina serien a les cases i per tant els coneixements de les dones que s'han transmès al llarg de les generacions les que marcarien l'actual cuina catalana ja què els primers restaurants professionals no apareixen fins a finals del segle XIX i principis del XX.
La cuina catalana segons Xavier Mestres ha anat evolucionant al llarg dels segles tal com coneixem amb el primer manuscrit de cuina escrit en català al segle XIV anomenat Llibre de Sent Soví. O també d’altres com "Libre de Coch" de Robert de Nola, "Com usar bé de beure e menjar" de Francesc Eiximenis, 'Libre de totes maneres de confits' i 'Regiment de sanitat' d'Arnau de Vilanova entre altres. Gràcies aquests llibres i la seva evolució és pot dir que son molts i diversos els factors socio-polítics i culturals que han aportat a la nostra cuina nous coneixements, noves tècniques i alhora nous productes que actualment formant part del receptari català.
En el segon bloc hi va intervenir la Directora de l'Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica la Sra. Pepa Aymamí que primer de tot va fer un petit repàs a la historia de l'Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica i els seus orígens en el primer Congres de Cuina Catalana organitzat a finals dels anys 80 a Catalunya. Aquesta institució neix bàsicament per potenciar i conservar la cultura gastronòmica del nostre país.
Seguidament va introduir tots els aspectes clau duts a terme fins ara per la Candidatura Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Durant la xerrada la Sra. Pepa Aymamí ha fet una crida a tota la ciutadania per sumar-se en aquest projecte de país i participar de totes les activitats i vies de suport que té en marxa l'Institut Català de la Cuina perquè la Cuina Catalana sigui reconeguda finalment Patrimoni de la Humanitat l'any 2014.
Finalment des de Terra i Taula seguirem actius en la promoció de la Candidatura Cuina Catalana Patrimoni per la Humanitat per la UNESCO per aquesta raó potenciarem la recollida de signatures per tota la comarca, en els establiments i locals dels integrants i alhora en totes les activitats organitzades pel col·lectiu. D’aquesta manera volem seguir sumant esforços col·laborant estretament amb l'Institut Català de la Cuina perquè el Manifest que s'entregarà a la UNESCO tingui el major nombre de suport de la ciutadania i en què el Baix Penedès en sigui una part important.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!