LOMCE

La xerrada sobre l'educació posa sobre la taula totes les maldats de la LOMCE

PSC. Assumpta Baig i Joan Martorell

PSC. Assumpta Baig i Joan Martorell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El PSC de Vilanova i la Geltrú va celebrar aquest dimecres 23 d’octubre una xerrada-debat, oberta a tothom, per parlar sobre el futur que li espera a l’educació amb l’aplicació de les polítiques per part de l’Estat i de la Generalitat, després que fa unes setmanes quedés aprovada la reforma educativa del govern del PP, la LOMCE. La xerrada, a càrrec de la mestra i ex-senadora socialista, M. Assumpta Baig va fer un repàs a més de 30 anys d’història de lleis educatives a Espanya i va pretendre posar sobre la taula tots els aspectes de la nova reforma educativa per poder reflexionar sobre les conseqüències que tindrà en un sector clau com és l’educació.

Així mateix, Assumpta Baig va iniciar la seva ponència recordant l’article 27 de la Constitució sobre el dret a l’educació i que “té un redactat molt equilibrat per permetre el govern des de qualsevol opció política; sempre que l’educació pública i la concertada s’equilibrin i que siguin presents, en els òrgans de govern els diferents sectors de la comunitat educativa, que hi hagi participació”. La LOMCE és tan ideològica que “trenca fins i tot l’equilibri educatiu que plasmava l’article 27 de la Constitució i, contempla canvis a favor de la Conferència Episcopal”, afirma Assumpta Baig.

Així mateix, la LOMCE, que més que una llei, el govern del PP l’ha qualificat com una modificació de la LOE, debilita l’escola pública a favor de la concertada i canvia la participació democràtica dels Consells Escolars, que fins ara eren els òrgans de govern dels centres educatius, i que ara passaran a tenir únicament les funcions d’informació, proposta i consulta.

En resum, la LOMCE es carrega dos pilars de l’educació: la programació i la participació, a més de laminar la llengua, privant així el model d’escola catalana, les competències curriculars, l’autonomia de centres (implantant assignatures troncals, específiques, implantant de nou la religió com a assignatura obligatòria o en el seu cas una assignatura alternativa i carregant-se l’assignatura d’educació per la ciutadania).

En definitiva, la LOMCE és una llei tan ideològica que en comptes d’aconseguir el consens per aprovar-la, ha aconseguit el consens de la majoria de grups de l’oposició per a derogar-la quan sigui possible. Mentrestant, Baig va concloure afirmant que “ens hem de mobilitzar, explicar i treballar per a que se sàpiguen les maldats d’aquesta llei que acaba amb la igualtat d’oportunitats i defensar una escola pública, obligatòria, gratuïta, democràtica, catalana, laica, coeducativa i arrelada al medi, perquè amb aquesta llei hem perdut més de 30 anys d’avanços”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local