Centre de Visites de Pacs del Penedès

El nou tren turístic elèctric-solar de Torres permet reduir les emissions de CO2 en un 50%

Bodegues Torres. Tren turístic elèctric-solar de Torres

Bodegues Torres. Tren turístic elèctric-solar de Torres

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Bodegues Torres estrena el primer tren elèctric-solar utilitzat a Europa per a visites d’enoturisme, que permet reduir en un 50% les emissions de CO2 en comparació amb les que genera el tren de motor dièsel utilitzat habitualment al seu Centre de Visites de Pacs del Penedès. Aquesta iniciativa, pionera i innovadora, s’emmarca en el programa mediambiental Torres & Earth, que la companyia va posar en marxa el 2007 per contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic i en el que ja ha invertit més de 10 milions d’euros.

El nou tren turístic del  Centre de Visites de Bodegues Torres té una longitud de 18 metres i capacitat per a 72 passatgers, i incorpora 15 panells solars d’alt rendiment que generen entre 6 i 14 kw/h al dia segons l’època de l’any, aportant entre el 8 i el 10% de l’energia necessària per al funcionament del tren. La resta de la càrrega es realitza per captació de xarxa. Fabricat per la companyia holandesa SOIOS i constituït per una màquina i tres vagons, té autonomia suficient per realitzar sis voltes completes al circuit del Centre de Visites de Pacs del Penedès, que rep anualment més de 130.000 visitants procedents, principalment, d’Espanya, Rússia, França, Alemanya, EEUU, Regne Unit, Suècia i Finlàndia.

L’adquisició d’aquest vehicle respectuós amb el medi ambient respon al ferm compromís de Bodegues Torres de reduir els gasos d’efecte hivernacle, un dels principals pilars del programa mediambiental  Torres & Earth amb el que la companyia s’ha proposat disminuir les emissions de CO2 per ampolla en un 30% l’any 2020 respecte al 2008.

El programa cobreix projectes relacionats amb les energies renovables, l’optimització de l’ús de l’aigua, l’eco-eficiència del transport i mesures d’adaptació a les vinyes, a més de la reducció de CO2. Destaquen especialment aquells projectes destinats a reduir el consum d’energia: aïllament dels dipòsits d’acer; construcció de magatzems subterranis; incorporació de sistemes d’eficiència energètica en els nous edificis; i la posada en marxa d’una caldera de biomassa per cremar els sarments, la més gran que s’utilitza actualment en un celler espanyol, que redueix un 10% el consum d’electricitat i un 95% el de gas. A més, la companyia està substituint els cotxes dièsel utilitzats pels seus col·laboradors i ja disposa d’una flota de 50 vehicles híbrids.

Pel que fa al foment de les energies renovables, cal destacar la instal·lació d’un parc fotovoltaic de  12.000 m2 sobre terrat a Pacs del Penedès, que produeix el 10% de l’energia requerida al celler, i la utilització de panells solars per generar l’aigua calenta en la línia d’embotellats, cobrint el 50% de les seves necessitats.

Bodegues Torres és també un dels impulsors de Wineries for Climate Protection, una iniciativa de la Federació Espanyola de Vi (FEV) que aglutina a més de 150 cellers adherits a la ‘Declaració de Barcelona’. Aquest manifest, elaborat el 2011, estableix l’objectiu de reduir un mínim del 20% les emissions de CO2 al 2020. L’associació està treballant en l’última fase del procés d’homologació per a la certificació dels cellers.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local