-
Editorials
-
Redacció
- Vilanova i la Geltrú
- 27-01-2014 19:52
La façana portuària de Vilanova i la Geltrú se sotmetrà a partir d'aquest estiu a una reforma estructural que oferirà a la ciutat la permeabilitat que sempre li ha reclamat al port
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Confraria de Pescadors va ser escenari, la setmana passada, de la presentació del projecte de reforma de la façana marítima de Vilanova i la Geltrú, una actuació que busca reconciliar la ciutat amb el mar i materialitzar la tan reclamada obertura del port.
La remodelació del front portuari començarà aquest estiu amb una de les actuacions més sencilles, però més emblemàtica: la retirada de la polèmica tanca que envolta el port pesquer. Per a la majoria de veïns, la delimitació perimetral actual, instal.lada fa vuit anys després que uns actes vandàlics van afectar algunes barques, és una barrera física i conceptual que dóna hermetisme al port. Després d'anys de tensió entre els pescadors, que defensen el moll com a espai de treball i les seves barques com a negocis, i els veïns, que reclamen el valor patrimonial i cultural que aquesta professió i el seu entorn, sembla que la solució està sobre la taula.
Vuit anys ha estat massa temps per trobar una entesa que preservi els drets de cadascuna de les sensibilitats. La solució era tan evident como habitual en altres instal.lacions portuàries veïnes: la retirada de la tanca, el manteniment de zones delimitades entre edificacions, la instal·lació d’un nou sistema de videovigilància i d’un nou enllumenat públic, i la redistribució dels accessos i les zones d’aparcament. D'aquesta manera, durant el dia, l'accés al moll pesquer serà lliure per a qualsevol ciutadà i, durant les nits, es limitarà l'accés a l'espai.
Llàstima del temps perdut i que les velocitats de les administracions estiguin tan allunyades de la realitat ciutadana. Però l'obertura del port serà una realitat en breu i la ciutat podrà posar en valor un patrimoni ric, una de les flotes pesqueres més importants de Catalunya i un moll que ofereix una visió privilegiada d'una professió amb molt d'encant i molt arrelada a la història i l'imaginari local.
El simbolisme de la tanca es complementarà amb diverses actuacions urbanístiques dissenyades en la línia d'incentivar l'activitat econòmica a la zona i remodelar estructuralment un front marítim que històricament ha donat l'esquena al mar i que des de fa uns anys comença a reconciliar-se amb el seu paisatge. Ara, pel que s'haurà de vetllar és per que el retrobament de la ciutat amb la façana marítima no representi una sobreexplotació ni una invasió de l'espai públic.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!