-
PSC
-
PSC Sitges
- Sitges
- 15-12-2014 18:54
PSC Sitges. Debat de proximitat sobre accessibilitat i polítiques inclusives
Ricard Vicente proposa una remodelació de l’accés sota les vies del tren com a eix central del seu projecte per Sitges
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Ricard Vicente, candidat socialista a l’alcaldia de Sitges, va exposar aquest dissabte el seu model sobre accessibilitat i polítiques inclusives en un debat obert celebrat a La Fragata. Allà, una cinquantena de persones van debatre sobre com fer de Sitges una Vila amable i accessible a tothom.
“Eliminar barreres físiques, socials i comunicatives és un gran repte que em plantejo, perquè vull fer política per a tothom. Per això considero imprescindible garantir que qualsevol sitgetà o sitgetana pugui gaudir dels mateixos drets i viure amb dignitat i autonomia”, va explicar Ricard Vicente.
Pilar Díaz, secretària de Polítiques de Discapacitat del PSC i regidora a l’Ajuntament de Barcelona, va ser la moderadora del debat i va agrair a Ricard Vicente que escollís aquest tema per a un dels seus actes, tot i ser conscient que molts el poden titllar de minoritari. “Precisament el que vull és canviar aquesta concepció”, va respondre Ricard Vicente. “Cal que des de la política i l’administració pública canviem el punt de vista, la manera de parlar i que posem l’accent en les capacitats i potencialitats i no en les possibles limitacions que una persona pugui tenir”.
Ricard Vicente va assegurar que cal superar el model d’assistencialisme i paternalisme de l’administració i definir polítiques transversals i inclusives pensades des d’un origen per a tothom. “Ja no és moment de fer les coses i després adaptar-les, sinó que hem de lluitar pel disseny universal de polítiques públiques, obres i serveis”, va aclarir Ricard Vicente.
“Vull que Sitges sigui una Vila pionera en turisme accessible i per això em comprometo a eliminar progressivament barreres arquitectòniques i a liderar des de l’Ajuntament un projecte molt més ampli que involucri al sector empresarial i hostaler de Sitges”, va explicar. En aquest sentit, Ricard Vicente va presentar un projecte de rutes turístiques 100% accessibles on es garanteixi tota la cadena d’accessibilitat. “Fer turisme accessible va més enllà d’una rampa que permeti a una persona amb cadira de rodes accedir a l’aigua; ha de poder arribar també a la guingueta, als banys, a les dutxes, poder aparcar el seu cotxe en el passeig, anar a un restaurant i conèixer el millor recorregut per arribar als llocs més emblemàtics de la Vila”.
D’altra banda, Ricard Vicente va mostrar també un esbós del seu projecte central per la Vila: la remodelació de l’accés sota les vies del tren. “Aquest no és el projecte definitiu que tinc en ment -vull convocar un concurs d’idees per a potenciar el talent- però amb això vull demostrar que una altra concepció de l’espai és possible. Més amable, accessible, neta, segura... Perquè vull que aquest accés sigui un vincle d’unió de la Vila i no una gran barrera de separació com és actualment”.
Ricard Vicente va mostrar també el seu ple recolzament a projectes com l’Institut Català de la Robòtica o la residència tutelada de la Fundació Ave Maria i va agrair la presència d’Antoni Reverter en el debat. “L’Ajuntament ha de vetllar per iniciatives com aquesta, ja que situen la nostra Vila com a referent internacional en la investigació al servei de les persones”, va assegurar Ricard Vicente. Per la seva banda, Antoni Reverter va mostrar la seva satisfacció per un debat com el plantejat per Ricard Vicente i va remarcar que el turisme accessible no només és necessari, sinó també rendible econòmicament. Així mateix, Reverter va mostrar la seva preocupació per la inclusió laboral de persones amb discapacitat i va demanar un compromís a Ricard Vicente en aquesta línia.
Preguntat pel cost econòmic de les polítiques d’accessibilitat, Ricard Vicente va aclarir que, malgrat que tot té un preu, es tracta més d’una qüestió de prioritats i d’actitud política que de xifres. “Els diners hi són, però cal prioritzar en què els fem servir. Jo personalment ho tinc molt clar: prioritzo la inversió social a qualsevol altre despesa. A més, hi ha iniciatives, com formar a treballadors públics per donar un servei a persones invidents o sord-mudes, que quasi no costen diners, i que responen sobretot d’una qüestió de sensibilitat política. I en aquest sentit considero inconcebible que els drets de les persones es puguin retallar”, va remarcar.
Ricard Vicente va tancar el debat reivindicant el debat municipal, de qui “ningú més en parla”, i recordant que la seva voluntat és “fer aquest Sitges en Positiu entre tots”, ja que el seu és un projecte “constructiu, ampli i de suma”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!