Valoració ple municipal

El govern sociovergent es queda sol en la problemàtica de l'empadronament

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple del 3 d’octubre serà recordat per la gran irresponsabilitat de la sociovergència en la gestió de les problemàtiques socials de la nostra ciutat. Com porten denunciant els moviments per un habitatge digne, com la PAH o 500x20, a la nostra ciutat hi ha desenes de persones que han vist negada la seva sol·licitud d’empadronament per traves burocràtiques. Des de Som VNG es va denunciar que no es tractava d’una falla legal o jurídica, sinó de la falta de voluntat política del govern per buscar solucions. Així doncs, el govern de CiU i PSC va demostrar, a partir de les seves intervencions en el Ple, un coneixement dubtós de la legalitat vigent, així com una falta greu de sensibilitat i empatia respecte les persones que estan patint més la crisi.

Som VNG denuncia, així mateix, l’intent del govern de fer retirar els punts que tenien a veure amb la cerca d’una solució a llarg termini per aquesta problemàtica. La candidatura ciutadana va considerar que el Primer Tinent d’Alcalde intentava establir una negociació en el transcurs del Ple. A més d’intentar situar-se en una posició d’avantatge tàctic, pretenia no exposar el posicionament real del govern sobre les propostes que es plantejaven.  Així doncs, el govern pretenia ocultar la seva postura sobre l’elaboració d’un protocol per garantir l’empadronament de les persones que viuen en situació d’ocupació precària, tot contemplant la instal·lació de comptadors socials de llum i aigua, així com la creació d’una comissió de seguiment mixta que comptés amb la participació dels moviments socials. En el moment de l’exposició de la posició del govern en cap moment es va definir clarament el vot, només es va anunciar que no es votaria a favor d’aquests punts. Va ser per això que els moviments socials presents al Ple, així com Som VNG i la CUP, es van negar a retirar els punts i van acceptar, a canvi, una votació per separat. Finalment, el govern va votar en contra d’aquests punts, el que confirmava la sospita del seu nul compromís amb una solució definitiva per aquesta problemàtica. La moció va ser aprovada amb els vots de Som VNG, la CUP, ERC, i Ciutadans, i l’abstenció de la regidora no adscrita i el PP. Així doncs, no només es va aconseguir arrancar compromisos al govern, sinó que es va aconseguir superar l’enrrocament de la sociovergència.

Som VNG celebra aquesta victòria dels moviments socials, i es compromet a fer un seguiment exhaustiu per fer que es compleixin els acords de la moció en els terminis establerts. Així mateix, també celebra l’aprovació per unanimitat de la moció per la tarifació social. Tot i això, res assegura que els acords de la moció s’implementin. Som VNG desconfia de la voluntat real del govern per aplicar els acords de la moció, que en el Ple va confondre l’aplicació de bonificacions amb la tarifació social, dues concepcions diferents d’entendre l’accés als serveis municipals que  pel que assegura una pressió constant per que s’implementi la tarifació social en les escoles bressol a partir del curs vinent.

Som VNG també celebra l’aprovació de la moció presentada per la Plataforma d’Afectades per l’ICAM (PAICAM), pel dret a emmalaltir dignament.  La candidatura ciutadana va recollir aquesta moció, i va agrair a la Plataforma la seva participació al Ple de la nostra ciutat. Així mateix, el portaveu de Som VNG Enver Aznar va exposar “que el dret a la salut vol dir ser tractades com a persones i no pas com a peces de recanvi per l’enriquiment de les empreses”, en relació a la injustícia que s’està vivint per la gestió de l’ens que avalua les baixes mèdiques. Així mateix, es va encoratjar a la PAICAM a seguir lluitant, i a les institucions públiques a posar fi a aquesta situació.

En el torn de preguntes es va viure el mateix de sempre. El govern local, al·legant la manca de concreció de les preguntes formulades va donar respostes vagues. Concretament, Som VNG va formular una pregunta sobre la requalificació de la illeta de la Rambla Pirelli que va rebre una resposta molt vaga. Pel que fa a la pregunta sobre les accions del govern municipal per evitar el tancament del pas sota via de l’estació de trens, només es va comunicar que s’havien fet reunions i requeriments, però en cap cas es va donar informació concreta. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local