Política municipal

Una proposta per apropar els plens municipals

Imatge d'arxiu. Eix

Imatge d'arxiu. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Hi ha qui pot pensar que a Sant Pere de Ribes ens hem acostumat a que els veïns no vinguin a veure els plens i a sessions maratonianes (recordem que el ple de novembre va durar prop de 8 hores i mitja). Tenint present que això és habitual els últims anys, qualsevol diria que a alguns ja els hi està bé, que potser hi ha qui surt beneficiat de què la gent s’allunyi de la seva institució més pròxima i no segueixi el que estan fent. Potser són poc útils les sessions plenàries on es parla molt i no es diu res, on la ciutadania no pot intervenir ni preguntar als seus representants i on a més, tampoc ens respon a les preguntes de les regidores i regidors de l’oposició, les quals arxiva un cop formulades i amb sort respon per escrit uns mesos després. Recordem que el govern està evitant discutir els temes que exigim des dels diferents grups de l’oposició com la renovació del model energètic, el model de recollida d’escombraries, el futur d’equipaments municipals com l’INS Xaloc actualment en barracons...
 
Per això, i amb l’objectiu de modernitzar el ROM (el reglament d’organització municipal que regula aquestes qüestions) des de Fem Poble proposarem el pròxim ple una proposta per facilitar la participació ciutadana. Presentarem una moció per crear una comissió que debati col·lectivament com ho fem, però com sabem que aquests processos s’eternitzen venim als deures fets i per això encetem aquest debat amb una proposta pròpia.
 
Per a la participació ciutadana:
 
Que la ciutadania pugui fer preguntes i precs als plens. Amb l’objectiu d’apropar la institució i responent a una petició cada vegada més sol·licitada per la ciutadania, des de Fem Poble veiem necessari obrir la sessió plenària per a precs i preguntes directes de veïnes i veïns del municipi. En aquest sentit, hem explorat les vies que ja s’estan aplicant a altres municipis. Proposem per exemple, que els ciutadans puguin registrar un prec o pregunta amb anterioritat al ple i limitar a 5 el nombre d’intervencions de veïns per sessió. Finalment, els representants haurien de poder donar resposta o rèplica a la mateixa sessió sobre les intervencions de la ciutadania.
 
Augmentar la regularitat dels Consells Municipal. Considerem necessari assegurar la convocatòria almenys trimestral de tots els Consells Municipals per a desvirtuar l’objectiu de seguiment i participació d’aquestes. 
 
 
Per a la dinamització dels plens municipals:
 
Limitar la duració i la quantitat de les intervencions. Considerem que una de les causes de l’allunyament i baix seguiment de la ciutadania de Sant Pere de Ribes dels plens municipals és l’excessiva duració d’aquestes sessions. En aquest sentit, proposem limitar la quantitat i la duració de les intervencions en les sessions ordinàries, establint dos intervencions per grup municipal, amb una tercera intervenció com a màxim, en el cas d’al·lusió directa. La duració 
d’aquestes seria en la primera un màxim de 10 minuts, un màxim de 5 minuts en la segona i una intervenció per al·lusió directa de 2 minuts. 
 
Per a la transparència:
 
Incorporar la figura del Defensor a la Ciutadania. El defensor/a de la ciutadania és una institució que té per objectiu defensar els drets dels ciutadans i de les ciutadanes del municipi en totes aquelles actuacions de l’Ajuntament i dels organismes que en depenen. Amb aquesta finalitat, investiga els assumptes que se li presenten de l’actuació de l’Administració municipal, dels seus organismes dependents. També podrà actuar, si ho creu convenient, d’ofici. Aquesta figura constitueix un referent neutral i apartidista per la ciutadania en la seva relació amb l’administració i ha d’actuar també com enllaç amb altres institucions com el Síndic de Greuges i el Defensor del Pueblo. Al contrari del que sovint és creu, aquesta figura no només existeix i és útil a municipis de gran densitat demogràfica sinó que també el podem trobar a municipis d’igual o inferior població a Sant Pere de Ribes com Tortosa, Amposta, Vila de Salt, Calella, Parets del Vallés, Banyoles o Palafrugell. A més, proposem que aquesta figura sigui escollida de forma popular utilitzant sistemes de participació ciutadana com s’han iniciat per exemple a Vilanova i la Geltrú.
 
Que el govern respongui a les preguntes de l’oposició al mateix ple. Aquest dret de fet l’actual reglament ja el recull, encara que el govern n’hagi fet cas omís. Entenem que podem acordar en el consistori un temps de registre i un número de precs i preguntes assumible per ser respost oralment durant el ple per la regidoria corresponent.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local